Ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα στην Ελλάδα και μακράν το μεγαλύτερο από πλευράς κοινωνικού αποτυπώματος υλοποιεί με ορίζοντα 10ετίας η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ). Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο επενδυτικό πρόγραμμα συνολικής αξίας 1,85 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει εκσυγχρονισμό δικτύου, ένα κολοσσιαίο project που όμοιό του δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα, άνοιγμα σε νέες περιοχές, αλλά και έργα που θα περιφρουρήσουν το πλέον πολύτιμο αγαθό, το νερό, από τη σπατάλη και την κατάχρηση.
Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε διαδικασία μετασχηματισμού έχοντας εκσυγχρονίσει τις λειτουργίες της σημαντικά, όμως μένει τεράστιο έργο ακόμη να γίνει, δεδομένου ότι τα δίκτυα σε μεγάλο βαθμό παραμένουν απαρχαιωμένα, καθώς δημιουργήθηκαν με εντελώς άλλους όρους, για μια Αττική με εκτόπισμα λιγότερο από το 1/10 του σημερινού.
Ο μεγαλύτερος όγκος των επενδύσεων επέκτασης και διεύρυνσης δικτύων όμως αφορά στα μεγάλα έργα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική, περιοχή που έχει αλματώδη ανάπτυξη την τελευταία 20ετία. Επίσης αφορούν σε έργα του δικτύου ύδρευσης, τοποθετήσεις νέων παροχών, εργασίες δικτύου, επεκτάσεις, βελτιώσεις και αντικαταστάσεις και του δικτύου αποχέτευσης (κατασκευή συνδέσεων ακινήτων και δευτερεύοντος δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων και ανακατασκευή αγωγών.
Όπως τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης, στην Ανατολική Αττική βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού προγράμματος, προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ, το οποίο κατά 90% θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξ αυτών των έργων, το 52% βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ τα υπόλοιπα ωριμάζουν από πλευράς μελετών και αδειοδότησης.
Τα έργα μετασχηματισμού, έξυπνο δίκτυο και μετρητές, ενεργειακά έργα, νέα συστήματα οικονομικών υπηρεσιών και εφοδιαστικής αλυσίδας είναι ύψους 350 εκατ. ευρώ, η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης για τη μείωση των διαρροών κοστολογείται στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα έργα αποχέτευσης εκτιμώνται στα 200 εκατ.ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ, που επέστρεψε στον άμεσο έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ, έχει τριπλασιάσει τις επενδύσεις της σε ετήσια βάση και από τα 15 εκατ. ευρώ φέτος θα προσεγγίσουν τα 47 εκατ. ευρώ, με στόχο οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες να έχουν δεκαπλασιαστεί το 2025 – 2026 φτάνοντας τα 150 εκατ. ευρώ.
Αναφορά έκανε ο κ. Σαχίνης και στο τεράστιο project των υδρομετρητών, δηλαδή στο πρόγραμμα αντικατάστασης των παλαιών μετρητών που θα αλλάξει εντελώς όλο το προφίλ της επιχείρησης, τα περιορίσει τις σπατάλες και θα οδηγήσει στη νέα εποχή της βιωσιμότητας. Όπως τόνισε ο CEO της ΕΥΔΑΠ, μέσα στην επόμενη δεκαετία θα πρέπει να έχουν αντικατασταθεί 2,5 εκατ. υδρομετρητές, που συνεπάγεται αντικατάσταση 250 χιλ. μετρητών το χρόνο, ή 1.000 την ημέρα.
«Το δεύτερο φθηνότερο νερό παγκοσμίως»
Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη, η ΕΥΔΑΠ απορρόφησε τους κλυδωνισμούς, διατηρώντας σταθερά τα τιμολόγια. Σε ερώτηση για το αν και πότε θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια, ο ίδιος επισήμανε πως σε έξι περίπου μήνες θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το τι θα γίνει με τα τιμολόγια, αν θα μείνουν ίδια ή αν θα υπάρξουν ανατιμήσεις.
Συνάμα, ο CEO της ΕΥΔΑΠ επανέλαβε πως η επιχείρηση παρέχει το δεύτερο φθηνότερο νερό παγκοσμίως, σύμφωνα με το Global Water Intelligence, ενώ κατατάσσεται στην πρώτη θέση αναφορικά με την ποιότητα νερού μεταξύ 180 χωρών παγκοσμίως, σύμφωνα με τον δείκτη Περιβαλλοντικών Επιδόσεων του Πανεπιστημίου Yale.
Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ αναφορικά με την επέκταση δραστηριοτήτων της ΕΥΔΑΠ σε όμορους περιοχές όπως η Βοιωτία, η Φωκίδα, η Κορινθία- απόκτηση ΔΕΔΥΑ, ανέφερε πως η ύπαρξη μίας μεγάλης εταιρείας, εφόσον υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο, μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη οικονομιών κλίμακος και όχι κατ’ ανάγκη από πλευράς χρημάτων, αλλά ευρύτερα επιχειρησιακά, είναι καλή εξέλιξη για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις για την αδιάλειπτη λειτουργία.
Ποια είναι η ΕΥΔΑΠ
Η ΕΥΔΑΠ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα στην αγορά νερού που εξυπηρετεί το 40% του ελληνικού πληθυσμού. Παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης σε 4,4 εκατ. κατοίκους και υπηρεσίες αποχέτευσης σε 3,7 εκατ. κατοίκους. Λειτουργεί και συντηρεί τέσσερις Ταμιευτήρες και ένα τεράστιο εξωτερικό δίκτυο υδραγωγείων μήκους 495 χιλιομέτρων.
Διαθέτει τέσσερις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού (Μ.Ε.Ν.) με δίκτυο ύδρευσης 14.000 χλμ. και τρία Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (Κ.Ε.Λ.) συνδεδεμένα με δίκτυο αποχέτευσης 8.500 χλμ.
Η μέση ημερήσια παροχή νερού είναι 1,1 εκατομμύρια m3, ενώ η μέση ημερήσια επεξεργασία λυμάτων ανέρχεται στα 724.000 m3. Παράγει έσοδα ύψους 343,5 εκατ. ευρώ (έτος 2022), ενώ αναπτύσσει και υλοποιεί στρατηγική ESG στους στρατηγικούς άξονες της Ασφάλειας, Αποδοτικότητας και Ανάπτυξης.
Η ΕΥΔΑΠ ιδρύθηκε το 1980 με το Νόμο 1068/1980 “περί συστάσεως ενιαίου φορέως Υδρεύσεως – Αποχετεύσεως Πρωτευούσης”, μετά από τη συγχώνευση της Ανωνύμου Ελληνικής Εταιρείας Υδάτων των Πόλεων Αθηνών – Πειραιώς και περιχώρων (Ε.Ε.Υ.) και του Οργανισμού Αποχετεύσεως Πρωτευούσης (Ο.Α.Π.).
Στη σημερινή νομική της μορφή περιήλθε το 1999, όταν τα κυριότερα πάγια της εταιρείας, δηλαδή τα φράγματα, οι ταμιευτήρες, τα εξωτερικά υδραγωγεία και τα αντλιοστάσια, απορροφήθηκαν από την Εταιρία Παγίων ΕΥΔΑΠ ΝΠΔΔ, παραμένοντας στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου. Τον Ιανουάριο του 2000, η ΕΥΔΑΠ εισήχθη στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.