*Ο πληθωρισμός σημειώνει ουσιαστική πτώση, τόνισε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, λέγοντας ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά «ομαλής προσγείωσης». «Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι το τελευταίο μίλι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν υπό έλεγχο. Μικρή πτώση σημείωσε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, με τη μέτρηση να ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο 3,1% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο από 3,2% τον Οκτώβριο.
*Οι επενδυτές αναμένουν τώρα την απόφαση (σήμερα) των αξιωματούχων της Fed για τα επιτόκια. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα. Οι μετοχές έχουν κινηθεί υψηλότερα και οι αποδόσεις των ομολόγων χαμηλότερα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες των επενδυτών ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων σύντομα. «Ο πληθωρισμός κινείται χαμηλότερα προς τον στόχο της Fed, αλλά όχι τόσο γρήγορα για να μιλάει η Fed για μειώσεις επιτοκίων. Ο Πάουελ πιθανότατα θα πει ότι η δουλειά δεν έχει γίνει, αλλά τουλάχιστον είμαστε πιο κοντά στο τέλος παρά στην αρχή», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Annex Wealth Management, Μπράιαν Γιάκομπσεν.
*Το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε περισσότερες από 250 εταιρείες και ιδιώτες σε Κίνα, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που, όπως ισχυρίζονται, συνεχίζουν να παρέχουν ζωτικής σημασίας υποστήριξη στη Ρωσία και στην εισβολή της στην Ουκρανία. Ωστόσο, σχεδόν 2 χρόνια μετά κυρίως η Ευρώπη είναι αυτή που πλήρωσε και πληρώνει το μεγαλύτερο κόστος. Επιπρόσθετο βάρος από το Inflation Reduction Act, που εφάρμοσε η κυβέρνηση Biden. Στο συγκεκριμένο καίρια η ευθύνη των Βρυξελλών, με την ΕΕ να αδυνατεί-ένα χρόνο plus…- να συμφωνήσει σε αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης/διαχείρισης. Όπως και σε πλειάδα άλλων ζητημάτων, από τα πιο επουσιώδη. Άλλωστε, επιβεβαιώνεται και με την περίπτωση του Συμφώνου Σταθερότητας. Αύριο η συνεδρίαση της ΕΚΤ, οι ανακοινώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ και ακόμη ουδέν.
*Πραγματοποιήθηκε και αυτό το road show, της Capital Link στη Νέα Υόρκη. Μένει να φανούν τα όποια αποτελέσματα.
*Ενδιαφέρον το Συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ουσιαστικό τόσο από την πλευρά συμμετοχών όσο και των ειδήσεων. Θεωρώ ως fair όποιος επιθυμεί να επισκεφθεί τις σελίδες του ot.gr να ενημερωθεί από την πλούσια ύλη και ρεπορτάζ των συναδέλφων. Προσωπικά, η DeA τα εύσημα στον Νίκο Φιλιππίδη.
*Μεθοδικά σχεδιάζεται το road show της JPMorgan Chase που θα πραγματοποιηθεί, τέλη Ιανουαρίου, στη Νέα Υόρκη. Ακριβώς επειδή πρόκειται για το πρώτο ελληνικό συνέδριο (25-26/1; ), που θα προλογισθεί από τον ίδιο τον Jamie Dimon και από κοινού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα απευθύνουν πρόσκληση σε εξέχοντες Αμερικανούς να επενδύσουν στην Ελλάδα έχει την σημασία του. Προφανώς και σημαντικό μέρος του σχεδιασμού έχει αναλάβει ο Στέλιος Παπαδόπουλος- και το εδώ στην Αθήνα team του αμερικανικού κολοσσού- εκτιμώ ότι θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, επωφελές για την αγορά. Τι θα μπορούσε να παρουσιάσει-προκειμένου να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις- η Αθήνα (από κοινού με την JPMC). Τράπεζες, ενέργεια, υποδομές-παραχωρήσεις, τουριστικά, επενδυτικά (λ.χ. κρατικό χρέος) και γενικά assets που θα έχουν ένα ελάχιστο capex 2 δισ. Θα έλεγα προς αυτή την κατεύθυνση θα διευκόλυνε η εισαγωγή του 20% του ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ακόμη και η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Πειραιώς. Πρόκειται για μεγέθη που “τιμολογούνται” στο ένα δισ. plus.
*«Ίσως το μεγαλύτερο έργο που έχουμε αναλάβει στο εξωτερικό είναι το υποθαλάσσιο καλώδιο που ενώνει Σκωτία και Αγγλία», επεσήμανε ο Ευάγγελος Mυτιληναίος, μιλώντας στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου. «Η εταιρεία μας παίζει μεγάλο ρόλο στην Ελλάδα, αλλά παίζει μεγαλύτερο στο εξωτερικό». Θα παραπέμψω και στις δηλώσεις του για την τωρινή Ευρώπη. Αναφέρθηκε στις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες με την Κομισιόν, από κοινού με άλλους βιομηχάνους της Ευρώπης. «Δυστυχώς, το αποτέλεσμα ήταν μηδέν, τσάμπα ο κόπος. Η Ευρώπη είναι κολλημένη. Πρέπει να ανακαλυφθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση από μηδενική βάση. Ο τρόπος που διοικείται από ασθενείς κυβερνήτες κρατών (οι ισχυροί ηγέτες μάς έχουν τελειώσει) οδηγεί σε μια ασθενή δύναμη, με μικρή επιρροή στον κόσμο. Έχουμε στις Βρυξέλλες ένα τεράστιο γραφειοκρατικό σύστημα». Δύσκολα να διαφωνήσει κάποιος…
*Βάζει στον πάγο η Βουλγαρία το χαράτσι στο ρωσικό αέριο. Οι ηγέτες των μεγαλύτερων κομμάτων ανακοίνωσαν σχέδιο για κατάργηση της εισφοράς στη διαμετακόμιση ρωσικού αερίου, που απειλούσε να αυξήσει τις τιμές και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το Bloomberg: ο κυβερνών συνασπισμός της Βουλγαρίας παρουσίασε σχέδια για κατάργηση του αμφιλεγόμενου φόρου στη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της επικράτειάς της, καθώς η χώρα επιδιώκει να βελτιώσει τους δεσμούς με τους ομότιμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.
*Καιρός ήταν, για το ΧΑ ο λόγος. Έπρεπε να περάσουν 73 συνεδριάσεις για να υπερβούν οι long τις 1.283 μονάδες. Αυξημένη και η αξία συναλλαγών, στα 95 εκατ. περί τα 23 εκατ. περισσότερα σε σχέση με την συνεδρίαση της Δευτέρας. Τα 4,7 εκατ. μέσω πακέτων, τα 33 εκατ. άλλαξαν χέρια σε μόλις 2 μετοχές: Εθνική και Helleniq Energy. Επιστροφή των αγοραστών στα τραπεζικά χαρτιά, μετά από ένα σύντομο πέρασμα από την Helleniq Energy (καθώς αντλήθηκε ρευστότητα προκειμένου να καλυφθεί το placement). Στα 6,17 ευρώ η μετοχή της Εθνικής με 3,35% και συναλλαγές 2,8 εκατ. τμχ. Στα 3,168 με 3,06% και 1,97 εκατ., η Πειραιώς.
*AVAX: Απαιτείται επανεξέταση της σχέσης πελάτη-αναδόχου, σύμφωνα με τον Χρήστο Ιωάννου. Η εταιρεία πήρε ακόμη ένα έργο- Σταθμός Κρυονερίου στο δίκτυο του Προαστιακού. Βγήκε κίνηση στη μετοχή, χθες στα 1,674 (4,49%).
*Η Optima Bank δίνει τα 5,4 ευρώ τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΕΧΑΕ και σύσταση “αγοράς”.
*Στο Ταμείο Ανασυγκρότησης η Alumil και στόχος τα 500 εκατ. (κύκλος εργασιών), σύμφωνα με τον Γιώργο Μυλωνά.
*Τέλος 2023 κλείνει- οριστικά και τελεσίδικα- η πολυετής θητεία Τσαμάζ στον ΟΤΕ. Ο μακροβιότερος CEO στον Οργανισμό και των Γερμανών σε εταιρεία συμφερόντων της D.T. Μία- δύο, πολύ γερές προτάσεις έχει στα χέρια του ο Μιχάλης Τσαμάζ. Εάν αποδεχθεί τη μία η απόσταση δεν θα είναι μεγάλη.
*ΤΙΤΑΝ και νέα άνοδος, στα 21,20 (1,92%).
*Attica Συμμετοχών και νέα διόρθωση, στα 1,925 (-9,62%).
*Μεθαύριο η γ,σ μετόχων της Frigoglass, πάντως χθες “φρόντισαν” να χάσει 6,67% στα 0,07 ευρώ.
*Στην αύξηση της στάθμισης της Helleniq Energy προχώρησε ο FTSE Russell μετά και το πρόσφατο placement των βασικών μετόχων. O τίτλος θα παραμείνει στους δείκτες που συμμετέχει με νέα αυξημένη στάθμιση 30,05%, από 19,053% στον FTSE All World. Η ισχύ της αλλαγής, από το ξεκίνημα της συνεδρίασης της 18ης Δεκεμβρίου. Την ίδια μέρα και το rebalancing για τις αλλαγές στους δείκτες Stoxx (στους δείκτες εισάγονται οι μετοχές των Optima Bank και Epsilon Net). Παρασκευή και το triple witching.
*Mε τις ανακοινώσεις Πάουελ και Λαγκάρντ κλείνει το 2023, χρονιά που όπως όλα δείχνουν κορυφώνεται η ιστορικών διαστάσεων αύξηση των επιτοκίων συνδυαστικά με την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Διαδικασία που ξεκίνησε άνοιξη 2022 από την Fed για να ακολουθήσει η ΕΚΤ, με σκοπό τον δραστικό περιορισμό της κυκλοφορίας φθηνού χρήματος που για σειρά ετών εξέθρεψε ιστορικά ράλυ στα χρηματιστήρια, εκτίναξε στα ύψη δανεισμό και κατανάλωση με αποκορύφωμα τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης με αφορμή την πανδημία λόγω Covid-19. Μονόδρομος η δραστική εφαρμογή μίας επιθετικά περιοριστικής πολιτικής, σύμφωνα με τους ίδιους, αναποτελεσματικής και με δυσανάλογο κόστος κατά την εκτίμηση επικριτών τους, ειδικότερα στην Ευρώπη όπου οι συνέπειες και λόγω της κρίσης στο Ουκρανικό επενέργησαν βαρύτερα για την ευρωπαϊκή οικονομία σε σχέση με των ΗΠΑ. Για την ΕΚΤ τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα: τι θα κάνει με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και για πόσο θα κρατήσει τόσο υψηλά τα επιτόκια. Στην πρώτη συνεδρίαση του 2024 (25 Ιανουαρίου) θα τεθούν επί τάπητος και θα πρέπει να εξευρεθούν λύσεις, για τον τερματισμό των επανεπενδύσεων του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP, ενώ θα εξετάσουν το ζήτημα των ελάχιστων αποθεματικών την άνοιξη.