don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Το placement της Helleniq Energy, το ελληνικό “χαβιάρι”, οι επισημάνσεις Στουρνάρα, οι…εισροές εκ Λονδίνου, αναμνήσεις από το μέλλον (Τραμπ), τι ετοιμάζει ο Ξενοκώστας και προβλέπεται…χαμούλης (Dubai)

*Άνοδος στην Wall Street μετά τα τελευταία στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ. Οικονομία, ένα από τα “γήπεδα” που θα κριθεί το αποτέλεσμα των Εκλογών 2024 (αρχές Νοεμβρίου). Στα υπόψη, καθώς οι αντίπαλοι έχουν αρχίσει να ζεσταίνονται για τα καλά. Ενδεικτικά τα όσα τονίζει σε άρθρο του (Newsweek) ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και απόλυτο φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ: Ο παραλυτικός πληθωρισμός έχει σκοτώσει το Αμερικανικό Όνειρο για τους νέους. Υπόσχεται χαμηλότερα επιτόκια και ξήλωμα της πράσινης ατζέντας. Και ακόμη είμαστε-σχεδόν- ολόκληρο έναν χρόνο πριν.

*Επεισοδιακή η εβδομάδα για τις σχέσεις Λονδίνου- Αθήνας, κλείνει για τον Έλληνα ΠΘ με ταξίδι στο Ντουμπάι για την CΟΡ28, ενώ την επόμενη, όλη η προσοχή θα στραφεί στην επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου. Φυσικά η Τουρκία, που ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και έχει σκακιστικές ικανότητες επιχείρησε να εκμεταλλευτεί το επεισόδιο με τον Σούνακ για να πει ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να αγοράσει οπλικά συστήματα από το Ηνωμένο Βασίλειο με το οποίο σύναψε αμυντική συμφωνία. Πάντως, περισσότερο προς τουρκική… φιλολογία φέρνει, για να δούμε… 

*Πλειοδοτούν οι ξένοι οίκοι για το πόσο ισχυρός θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ βλέπει 2,4% και αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα. Η Wood & Co ρυθμό ανάπτυξης 3% plus για τα επόμενα χρόνια, δραστική μείωση του δημοσίου χρέους/ΑΕΠ και “τιμολόγησή” του περίπου όσο με της Γαλλίας. Τι δήλωσε και ο κεντρικός μας (Politico), το ΑΕΠ στο άλλοτε προβληματικό μέλος της ευρωζώνης κατέγραψε άνοδο 8,4% το 2021 και 5,6% πέρυσι, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην ανάκαμψη της τουριστικής ζήτησης μετά την πανδημία. Αλλά ακόμη και αν «κατεβάσει» ταχύτητα, η ελληνική οικονομία θα εξακολουθήσει να καταγράφει υψηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τους περισσότερους εταίρους της στη ζώνη του ευρώ. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος: Μετά την κορύφωσή του πολύ πάνω από 200%, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει πλέον διαμορφωθεί σε περίπου 165% και θα μειωθεί σε 144,7% έως το 2025.

*Κοινή εκτίμηση πως, το Greek Investment Conference ήταν άκρως επιτυχημένο. Εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ενεργειακό και το τραπεζικό. Οι συναντήσεις και πάμπολλες και με αποτέλεσμα, το δε ενδιαφέρον ακόμη μεγαλύτερο.

*Κάθε έκδοση ελληνικού asset τραβάει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών. Αγοράζεται σαν…χαβιάρι, όπως πολύ εύστοχα είχε χαρακτηρίσει κορυφαίος επιχειρηματικός παράγων στην DeA. Φάνηκε στο senior preferred της Eurobank, επιβεβαιώθηκε στο ανάλογο της Πειραιώς για αυτό και ετοιμάζονται για bonds τόσο η Ideal Holdings- για 100 εκατ.- όσο η Intralot για 130 εκατ. Παράλληλα ετοιμάζεται το placement για το 12% της Helleniq Energy, τροχοδρομεί το ΙΡΟ για το 20% του ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος.

*Για το τελευταίο, μία περιέργεια την έχω για την στάση που θα κρατήσουν οι λοιποί μέτοχοι λ.χ. η πλευρά Κοπελούζου με το 5% του μ.κ. Θα το μειώσει όπως αρχικά υπήρχε σκέψη, θα το αυξήσει όπως στη συνέχεια αναθεώρησε; Πάντως βλέποντας τα προς διανομή μερίσματα (και παρελθουσών χρήσεων) θέλω να δω πως θα υπολογισθεί το fair value του asset. Με βάση την κίνηση, στοιχεία του 2022; δεν νομίζω. Με τα στοιχεία-ρεκόρ του 2023; θα ήταν μία αποδεκτή βάση, καθώς σύμφωνα με εκτιμητικούς οίκους ο υπολογισμός θα πρέπει να γίνει και με γνώμονα την προβολή εσόδων σε βάθος 5ετίας. Το παρακολουθεί ενδελεχώς συνάδελφος, αυτός που έφερε τον Tommaso Valletti Αθήνα- τότε που ως επικεφαλής της DGComp αποκάλυψε την περιβόητη “τρύπα” σχεδόν 700 εκατ. ( ! ) μεταξύ τιμής ανανέωσης της σύμβασης (20ετίας) και αυτής που τελικά κοστολογήθηκε. Φανταστείτε, απόκλιση 700 εκατ. τι να λέμε τώρα. Είχε γίνει ένας…χαμούλης-τότε- από το ΤΑΙΠΕΔ-τότε- μέχρι το Μαξίμου-τότε-.

*Μου έθεσε το ερώτημα, έτερος συνάδελφος με ποιου πρωτοβουλία αποκλείστηκε από το Road Show της Morgan Stanley στο Λονδίνο ο Τύπος. Το ζήτημα το είχε “ανοίξει” το DarkRoom/newmoney (είχαμε αναφερθεί αναλυτικά αρχές της εβδομάδας) και ακόμη πειστική απάντηση δεν έχει δοθεί. Ποιος ΔΕΝ θέλει- για δεύτερη σερί χρονιά- ούτε καν τους διαπιστευμένους συντάκτες, το Μαξίμου; το υπ.Οικ;, η ΕΧΑΕ; η Morgan Stanley; οι τραπεζίτες, επιχειρηματίες και λοιποί. Γιατί όλοι δείχνουν τον έναν; Εάν όντως έτσι είναι, ας το λήξει το θέμα ο Αλεξ Πατέλης που εξ’ όσων γνωρίζουμε δεν είναι υπέρ του αποκλεισμού του Τύπου. His master’s voice…να σοβαρευτούν λίγο, εκεί στην Λεωφόρο Αθηνών.

*Τρίτη σερί συνεδρίαση, που σημαντικές εισροές καταγράφηκαν μετά τις 16.45′-17.00′. Προφανώς εκ Λονδίνου προερχόμενες. Και για ακόμη μία ημέρα αυξημένες οι συναλλαγές με πακέτα. Την Δευτέρα σε τζίρο 121,4 εκατ. τα 14,8 εκατ. ήταν με προσυμφωνημένες εντολές. Τα 50 εκατ. σε μόλις 3 χαρτιά: Εθνική, Mytilineos, OTE. Την Τρίτη σε τζίρο 117,5 εκατ. τα 21,5 με πακέτα και τα 58 εκατ. σε μόλις 3 χαρτιά: Εθνική, ΔΕΗ, Jumbo και χθες Τετάρτη σε τζίρο 107,2 εκατ. τα 16,4 εκατ. με προσυμφωνημένες εντολές. Τα 35 εκατ. σε μόλις 2 μετοχές: Εθνική και Jumbo.

*Σήμερα τελευταία συνεδρίαση Νοεμβρίου. Με “ταμείο” 7,84% για τον Γενικό Δείκτη, και άνοδο 11,86% για τον τραπεζικό κλάδο. Σε επίπεδο ΓΔ η άνοδος τον Νοέμβριο 2023 είναι 2πλάσια του αντίστοιχου περυσινού μήνα.

*Εντείνονται οι προετοιμασίες για το year end rally, αύριο Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου, οι πρώτες αγορές, θα ακολουθήσουν από Δευτέρα περισσότερες. Εάν δώσει και ο Fitch το investment grade, αύριο βράδυ…

*Λίγη προσοχή σήμερα, καθώς λόγω αύξησης της βαρύτητας στάθμισης της Εθνικής μπορεί να έχουμε μειώσεις σε άλλα χαρτιά που “μετρά” η Morgan Stanley.

*Κάτι καλό, πολύ καλό, λένε ότι ετοιμάζει ο Πάνος Ξενοκώστας. Λέτε να ανακοινώσει κάποιο deal για ναυπήγηση ιδιωτικών συμφερόντων, στις μονάδες της ΟΝΕΧ; Χρόνια έχει να “χτιστεί” σε ελληνικό ναυπηγείο, πλοίο ελληνικής εταιρείας. Εάν θυμάμαι καλά, επρόκειτο για ένα της Blue Star Ferries, εάν δεν με απατά η μνήμη μου, είμεθα και μίας κάποιας ηλικίας…

*Για να δούμε πως θα “κλείσουν βιβλία” σήμερα οι διαχειριστές ξένων funds.

*Καιρός ήταν, το βραβείο του “Best Sovereign Risk Manager of the Year” απένειμε στον ΟΔΔΗΧ το εξειδικευμένο στη διαχείριση χρηματοοικονομικών κινδύνων, διεθνές ηλεκτρονικό περιοδικό Risk.net, στις 28 Νοεμβρίου 2023. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Συγχαίρω τον γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρη Τσάκωνα, την διοίκηση και τα στελέχη του Οργανισμού για αυτήν τη διεθνή διάκριση που αντικατοπτρίζει την υψηλού επιπέδου δουλειά που γίνεται στον τομέα της διαχείρισης του Δημοσίου χρέους. Τα εύσημα και της DeA…

*Πτώση εις διπλούν, που θα πρέπει να απασχολήσει το οικονομικό επιτελείο και τους τραπεζίτες. Ο λόγος για καταθέσεις και νέα δάνεια, που σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος τον Οκτώβριο “γύρισαν” σε αρνητικό πρόσημο. “Φρένο” στην πιστωτική επέκταση-από θετική τον Σεπτέμβριο- κατά 856 εκατ. καθώς τα δάνεια που αποπληρώθηκαν ήταν περισσότερα απ’ όσα εκταμιεύτηκαν. Ο λόγος; προφανής…με την Κριστίν Λαγκάρντ να επιμένει να “απειλεί” με υψηλά επιτόκια και για μακρύ χρονικό διάστημα την ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια επισπεύδουν την αποπληρωμή υποχρεώσεων τους. Εξέλιξη που αποτυπώνεται και στη μείωση των καταθέσεων, καθώς τα ( – ) 2,044 δισ. από τα συνολικά (-) 2,229 δισ. αφορούν σε επιχειρήσεις.

*Σημειώνω τα ονόματα των ξένων σπιτιών που ήταν ανάδοχοι στα senior bonds, Eurobank και Πειραιώς. Barclays, Citigroup, Deutsche Bank, Nomura και Societe Generale στην πρώτη, BofA Securities, Goldman Sachs, Morgan Stanley αλλά και UBS, BNP Paribas, Deutsche Bank στην δεύτερη. Ο λόγος; υπομονή λίγες ημέρες.

*Όλοι οι (αερο)δρόμοι οδηγούν στο Dubai, περισσότερα από 200 μέλη θα έχει η ελληνική αποστολή στην Cop28. Προβλέπεται…χαμούλης, πέραν των business as usual… Πέρυσι στην Αίγυπτο η ελληνική παρουσία ήταν ολιγομελής, διακριτική και πολύ χαμηλών τόνων. Φέτος;

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask