Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΗ Βουλή των Ελλήνων τίμησε τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της...

Η Βουλή των Ελλήνων τίμησε τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η Βουλή των Ελλήνων τίμησε τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με ειδική αναφορά που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της, στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, για να αναδείξει μία από τις πιο διαδεδομένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Τιμώντας αυτή την Ημέρα, η Βουλή των Ελλήνων φωταγώγησε την πρόσοψή της με το σχετικό σήμα, το βράδυ του Σαββάτου 25 Νοεμβρίου.

«Η βία κατά των γυναικών είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα των ανθρώπινων κοινωνιών»

Ο προεδρεύων στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Βασίλης Βιλιάρδος, μιλώντας γι’ αυτή τη Διεθνή Ημέρα, επεσήμανε πως «ως Βουλή των Ελλήνων, θεωρούμε καθήκον μας να αναφερθούμε επετειακά και να τιμήσουμε την προσπάθεια για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η οποία δεν κάνει διακρίσεις και μπορεί να λάβει πολλές μορφές. Μπορεί να είναι σωματική, λεκτική, ψυχολογική ή οικονομική και δεν αποτελεί δυστυχώς εξαίρεση, αλλά μία πολύ διαδεδομένη νοσηρή πραγματικότητα».

Όπως σημείωσε, «είναι εξαιρετικά σημαντικό να είμαστε ευαίσθητοι και ανοιχτοί στο θέμα της βίας κατά των γυναικών, λαμβάνοντας υπόψιν πως μία στις τρεις γυναίκες γίνεται θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της, ενώ η διέξοδος είναι συχνά πολύ δύσκολη». Τόνισε δε ότι «διαχρονικά η βία είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα των ανθρώπινων κοινωνιών, ενώ στη σύγχρονη εποχή οξύνεται συνεχώς ακόμη και σε χώρες με δημοκρατική παράδοση και με θεσμοθετημένο σεβασμό της ισότητας καθώς επίσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο κ. Βιλιάρδος ανέφερε πως «στην Ελλάδα είχαμε την υψηλότερη αύξηση στις γυναικοκτονίες το 2021, κατά 187,5%» προσθέτοντας πως «γίνονται πάνω από δύο χιλιάδες τέτοιες καταγγελίες ετήσια, οι περισσότερες από τις οποίες όμως μένουν, δυστυχώς, στα συρτάρια των εισαγγελέων και παραγράφονται».

«Δεν είναι μια μέρα εορτασμού, αλλά μια μέρα αφύπνισης»

Παρούσα στη συνεδρίαση ήταν η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Μαρία Αλεξάνδρα Κεφάλα, η οποία τόνισε ότι «η 25η Νοεμβρίου, Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, δεν είναι μια μέρα εορτασμού, αλλά μια μέρα αφύπνισης». Η Υφυπουργός αναφέρθηκε επιγραμματικά στα έργα και στις δομές που υλοποιεί η πολιτεία για να στηρίξει αλλά και να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα. Όπως σημείωσε, αυτά κινούνται πάνω σε τρεις άξονες: στην αυστηροποίηση των ποινών για τους δράστες, στη στήριξη των θυμάτων με την εικοσιτετράωρη λειτουργία της γραμμής 15900 και στην πρόληψη, με την ψυχολογική, οικονομική και κοινωνική ενδυνάμωση των γυναικών για να έχουν ελευθερία και ανεξαρτησία, να στηρίζονται στα πόδια τους και να έχουν έλεγχο στις ζωές τους. Η κ. Κεφάλα υπογράμμισε ότι «η καταπολέμηση του φαινομένου χρειάζεται συνέργειες όχι μόνο του κράτους, όχι μόνο της Κυβέρνησης, αλλά θα πρέπει όλοι μαζί να ανταποκριθούμε σε αυτό, μαζί με την κοινωνία, μαζί με την Αυτοδιοίκηση, μαζί με κοινωνικούς φορείς».

Στη συνέχεια έλαβαν τον λόγο από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας η κυρία Ιωάννα Λυτρίβη, Βουλευτής Επικρατείας, από την κοινοβουλευτική ομάδα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς-Προοδευτική Συμμαχία η κυρία Έλενα Ακρίτα, Βουλευτής Επικρατείας, από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ο κ. Παύλος Χρηστίδης. Βουλευτής Β3΄ Νοτίου Τομέα Αθηνών, από την κοινοβουλευτική ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος η κυρία Παρασκευή Δάγκα, Βουλευτής Β2΄ Δυτικού Τομέα Αθηνών, από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ελληνικής Λύσης η κυρία Σοφία Χάιδω Ασημακοπούλου, Βουλευτής Β΄ Πειραιά, από την κοινοβουλευτική ομάδα των Σπαρτιατών ο κ. Πέτρος Δημητριάδης, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νίκης η κυρία Ασπασία Κουρουπάκη, Βουλευτής Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών και από την κοινοβουλευτική ομάδα της Πλεύσης Ελευθερίας η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής Β1΄ Βόρειου Τομέα Αθηνών κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ