don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Ο πρωτοετής της ΑΒΣΘ (δεν πάνε χαμένα τα γράμματα), οι υπερατλαντικές διασυνδέσεις της στήλης, προσοχή στο…hungover, ο ενισχυμένος Ξηρουχάκης, ο εμφατικός “βασιλιάς”, η ετοιμότητα Μεγάλου και νέο συν για ΟΛΠ

*Όλο και πυκνώνουν οι αναλύσεις, εκτιμήσεις και δημοσιεύματα πως η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια αρκετά πριν τις ευρωεκλογές (θυμίζω στις 6 έως 9 Ιουνίου, σύμφωνα με το Εκλογικό Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε 5 χρόνια την πρώτη πλήρη εβδομάδα του Ιουνίου). Μάλιστα, είδα σε 2-3 ξένα Μέσα ως πιθανότερη την συνεδρίαση της 11ης Απριλίου, να το δούμε να επιβεβαιώνεται μία τόσο μακρινή πρόβλεψη σε περίοδο αβεβαιότητας, ρευστότητας και τι…αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Στην ώρα του…

*ΟΚ η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια, ενδεχομένως (και) για πολιτικούς λόγους όπως διατείνονται ορισμένοι. Προσωπικά νομίζω ότι είναι (κυρίως) κάτι άλλο που ανησυχεί τις “αγορές”, η αναστροφή της τάσης ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου. Το ευρώ έχει ανέβει σημαντικά τελευταία (στα 1,092$), δηλαδή έχει ακριβύνει, όπερ σημαίνει πως οι εξαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων ακριβαίνουν, γίνονται λιγότερο ανταγωνιστικές. Φθίνει κι άλλο η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, συνακόλουθα πιέζεται η παραγωγή κ.ο.κ πρωτοετής της παλιάς ΑΒΣΘ τα γνωρίζει αυτά. Ωστόσο, στην Φρανκφούρτη προς τι η κόντρα και μεταξύ μελών του δ.σ της ΕΚΤ αλλά και της Κεντρικής με την Κομισιόν; Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει ξανά το κόστος δανεισμού, εάν τα στοιχήματα των επενδυτών για νομισματική χαλάρωση υπονομεύουν τη στάση πολιτικής της, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Pierre Wunsch. “Είναι πρόβλημα αν όλοι πιστεύουν ότι θα τα μειώσουμε. Τότε, θα έχουμε μια λιγότερο περιοριστική νομισματική πολιτική. Και δεν είμαι σίγουρος ότι θα είναι αρκετά περιοριστική. Έτσι, αυξάνεται ο κίνδυνος να πρέπει να γίνει διόρθωση προς την άλλη κατεύθυνση”. Για αυτό και συμπλήρωσε πως “…νομίζω ότι οι αγορές είναι σχετικά αισιόδοξες σήμερα, με το να αποκλείουν το ενδεχόμενο ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα ή θα πρέπει να παραμείνουμε στο 4% για περισσότερο…”, θυμίζοντας ότι ο Βέλγος είναι ένα από τα πιο “γερακίσια” μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

*Γιατί τα αναφέρει αυτά η στήλη, κόντρα στο γενικότερο κλίμα ευφορίας στο πλαίσιο προεξόφλησης ενός year end rally; Επειδή καλά τα Santa Clauss parties αλλά προσοχή και στο hungover. H αλήθεια είναι πως, από την κυβέρνηση μέχρι τον τελευταίο ιδιώτη μικροεπενδυτή όλοι είναι ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα του placement για το 22% της Εθνικής. Και πως να μην, όταν την πρώτη κιόλας μέρα της διαδικασίας οι προσφορές είχαν καλύψει την χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας- εκείνη την ημέρα- δηλαδή τα 5,2 δισ.

*Ποιος βγαίνει, αδιαμφισβήτητα, ενισχυμένος από την 3πλή απο-επένδυση του ΤΧΣ; προφανώς ο επικεφαλής του Ηλίας Ξηρουχάκης. Και σε μεγάλο βαθμό εύλογα. Στο team του πιστώνεται το απόλυτα επιτυχές αποτέλεσμα της διάθεσης του 9% της Alpha Bank (στην Unicredit) και του 20% κυρίως σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια (συνακόλουθα περιορισμένη ήταν η συμμετοχή των hedge funds). Να θυμίσουμε ότι, οι μετοχές θα “πιστωθούν” σήμερα, θα είναι διαθέσιμες προς διαπραγμάτευση αύριο Τετάρτη. Στα 6,24 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ στο ταμπλό, σχεδόν 1 ευρώ πάνω από την τιμή συμμετοχής. Δεν το λες και μικρό το premium.

*Στα 9,47 εκατ. ο αριθμός των μετοχών που πραγματοποιήθηκαν χθες. Και 1,15 εκατ. μτχ στον ΟΤΕ και μάλιστα σε άνοδο 1,50% στα 12,85 ευρώ. Καιρό είχε να κάνει τόσο εμφατική παράσταση ο “βασιλιάς”. Με 258 χιλ. μτχ και άνοδο 1,86% στα 35,08 ευρώ για τη μετοχή της Mytilineos. Για όσους τους διαφεύγει η Mytilineos είναι η δεύτερη βαρύτερη (ως προς την στάθμιση) μετοχή στον Γενικό Δείκτη. Μετά την Coca Cola HBC.

*Με τον “αέρα” της Εθνικής, οι της Eurobank αξιοποιούν την ευκαιρία: Η Eurobank έδωσε mandate σε Barclays, Citigroup, Deutsche Bank, Nomura και Société Générale για διοργάνωση τηλεδιασκέψεων με αναλυτές σήμερα, ως κοινοί ανάδοχοι επικείμενης ομολογιακής έκδοσης. Πρόκειται για εξαετή τίτλο senior preferred, που δεν μπορεί να ανακληθεί πριν το πέμπτο έτος (6NC5). Η έκδοση θα δημοπρατηθεί στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές, με τον τίτλο να αναμένεται ότι θα λάβει αξιολόγηση Ba1 από τη Moody’s, BB- από την S&P και ΒΒ από τη Fitch.

*Τι ήταν να πει ο Παύλος Μυλωνάς, πως ελπίζει σύντομα να είναι πάλι στο ΧΑ-στην τελετή έναρξης της συνεδρίασης. Μήπως ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής ήθελε να προδιαθέσει για το υπόλοιπο 18,39% που έχει μείνει στο ΤΧΣ. Ωστόσο, η πηγή μου- ως συνήθως άριστα ενημερωμένη- με διαβεβαίωνε και χθες ότι ο Χρήστος Μεγάλου έχει “κλεισμένους” ενδιαφερόμενους-σοβαρά ονόματα- για το ποσοστό που έχει το ΤΧΣ στην Πειραιώς. Ακόμη και για το “όλον” πολύ δε περισσότερο για ποσοστό του.

*Το ρεπορτάζ που είχε η DeA χθες για ΔΕΗ, telecoms, NOVA κ.λ.π Champions League ισχύει 101%. Μην το ψάχνετε για να το επιβεβαιώσετε (ξέρετε εσείς…).

*Καλός ο Κωτσόβολος, το wholesales e.t.c αλλά αλλού είναι το monitoring και το asset που θα κάνει την διαφορά.

*Πέρασε από την γ.σ των μετόχων του ΔΑΑ “Ελευθέριος Βενιζέλος” η τροποποίηση του καταστατικού για την εισαγωγή (του 20%) του μ.κ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με χρονιά ρεκόρ- πάνω και από την χρονιά-ρεκόρ του 2019- τα αποτελέσματα του 2023. Κύκλος εργασιών, κέρδη ebitda και κέρδη μετά φόρων θα δικαιολογήσουν ένα ΙΡΟ ύψους 1 δισ. ευρώ.

*Σιγή ασυρμάτου από το (νομικό) μέτωπο της “Αττικής Οδού”. Στις δικαστικές αίθουσες έχει μεταφερθεί η διαδικασία (μετά το ΤΑΙΠΕΔ) με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να έχει επικρατήσει και την κ/ξ Vinci-Mytilineos να έχει προσφύγει.

*Προχωράει ο EuroAsia, ενισχύεται επενδυτικά/χρηματιστηριακά ο ΑΔΜΗΕ. Το μεταφέρω αυτούσιο, από την στήλη Χαμαιλέων/euro2day: Στην αγορά κυκλοφορούν πληροφορίες ότι επίκειται αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στη μεγαλύτερη ίσως εταιρεία του χώρου, που φημίζεται μεταξύ άλλων και για τις άριστες σχέσεις που διαθέτει με το Μαξίμου. Κατά τις ίδιες πηγές, ο πιθανός αγοραστής είναι από το εξωτερικό. Πώληση πάνω στο λεγόμενο «high water mark»;

*Η Ιταλία πουλάει του 20% της Monte dei Paschi di Siena στο πλαίσιο του σχεδίου να μειώσει το ποσοστό της στην ιταλική τράπεζα. Το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τη διάθεση 252 εκατ. μετοχών μέσω ενός επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η UBS, η BofA και η Jefferies θα συντονίσουν τη διαδικασία. Η ιταλική κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία πώλησης του μεριδίου του δημοσίου στη Monte Paschi τον τελευταίο μήνα με την πρόσληψη συμβούλων. Πριν από δύο χρόνια, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προσπαθήσει χωρίς επιτυχία να συγχωνεύσει την ιστορική τράπεζα με τη UniCredit. Η τράπεζα διασώθηκε από το ιταλικό κράτος το 2009 και την επόμενη δεκαετία δυσκολεύτηκε να επιστρέψει σε σταθερή κερδοφορία.

*Στις 11 Δεκεμβρίου 21 Εισηγμένες θα παρευρεθούν στο 25ο ετήσιο Συνέδριο Capital Link Invest in Greece στη Νέα Υόρκη ενώ, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον CEO του Χ.Α., Γιάννο Κοντόπουλο, το Χ.Α. θα διοργανώσει, με την JP Morgan, επενδυτικό roadshow στη Νέα Υόρκη στις 25 Ιανουαρίου του 2024. Στα 138 εκατ. η αξία συναλλαγών χθες, τα σχεδόν 60 εκατ. στη μετοχή της Εθνικής. Περιμένουμε το θετικό momentum να συνεχιστεί, με τις τράπεζες και τον ΟΤΕ να είναι στο επίκεντρο, λόγω δημοσιευμάτων για πώληση της Θυγατρικής στη Ρουμανία”, αναφέρει η Optima Bank. Σε εκδήλωση που βρέθηκε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, σημείωσε πως “το Χρηματιστήριο και η ανάπτυξή του είναι σημαντική για την Οικονομία και θα κάνει ότι είναι δυνατόν να το βοηθήσει”. Για να δούμε, γιατί νέοι ήμασταν και γεράσαμε…

*Με την Helleniq Energy, προς τι η σπουδή και μέσω διαρροών επιχειρούν να επισπεύσουν την διάθεση μειοψηφικών ποσοστών των 2 κύριων μετόχων; δηλαδή από την πλευρά Λάτση και Δημοσίου/ΤΑΙΠΕΔ. Για πριν τις Εορτές αναφέρονται συγκεκριμένες πηγές. Ευκαιρία λόγω Εθνικής; να υποθέσω;

*Σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα ΟΠΑΠ, Motor Oil, ElvalHalcor, Fourlis, EpsilonNet.

*Σημαντική άνοδος 4,22% για τη μετοχή του ΟΛΠ, στα 22,25 ευρώ. Αλλά με αποτίμηση 556 εκατ., βρε…αθεόφοβοι. Δηλαδή με το τίμημα του Εμανουέλε Γκριμάλντι ο Πειραιάς αποτιμάται όσο η ΗγουμενίτσαΧ5. Δεν πάμε καλά.

*Είχαν προηγηθεί 2-3 limit up για τη μετοχή της ΚΕΚΡΩΨ, πριν την διάψευση, ακολουθούν επιπλέον 1-2 limit up μετά. Σχεδόν 60% σε μία εβδομάδα, ΟΚ άρα ισχύει η διάψευση για το συγκεκριμένο αλλά για τα άλλα;

*Αλήθεια, κοτζάμ Πέτρος Σουρέτης ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος στο δ.σ για το…νταμάρι στο Ψυχικό;

*Με το free float…σταγονόμετρου που έχει η Moda Bagno, όπου θέλει ο Νίκος Βαρβέρης πηγαίνει.

*Ξανά σερβίρονται ολόφρεσκοι/λαχταριστοί…μεζέδες. Χθες ήταν η σειρά για το PhoenixVegaMezz. Performancάρα, μου έλεγε χθες φίλος με ισχυρή θέση στο χαρτί, ότι πείτε.

*Έλαβα και το σημείωμα από τον υπερατλαντικό επενδυτή/αναγνώστη της DeA. Το μεταφέρω ως έχει: CRISPR Therapeutics στα 75,9$ στο +12% και 50% μέσα σε λίγες μέρες για όσους ακολούθησαν. Εάν κρατήσει 75$+ ανοίγουν άλλα δρομολόγια εν αναμονή μετά την Αγγλία και έγκρισης από FDA για ΗΠΑ! Μόνο εδώ οι εξελίξεις, που αρχίζουν πλέον και απασχολούν παγκοσμίως την ιατρική κοινότητα και όχι μόνο! Εξαιτίας της απότομης ανόδου βάζουμε stop στα 68$

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask