don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

“Βλέπουν” 5,44 ευρώ (άνω εύρος) για την Εθνική, οι Μιλανέζοι… μαζεύουν και από την αγορά (Alpha), το κλίμα ευνοεί για αποεπένδυση την Πειραιώς, το τραπεζικό καρέ, “πτήση” κερδών για Aegean, ισχυρή και η Optima

*Από την προηγούμενη Παρασκευή οι επενδυτές στην Wall Street προσέβλεπαν στη συνάντηση Μπάιντεν-Σι και την ανακοίνωση του πληθωρισμού Οκτωβρίου στις ΗΠΑ. Και ανάλογα θα ενεργούσαν. Προς ώρας το κλίμα στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Πεκίνου αρχίζει να ξαναζεσταίνεται κάπως, θα θερμανθεί εάν κλείσουν 2-3 σημαντικά deals. Το ένα που αφορά στην άρση της απαγόρευσης της κινεζικής ηγεσίας για αγορές αεροσκαφών της BOEING, μάλλον θα διευθετηθεί ευνοϊκά για τον αμερικανικό κολοσσό και επ’ ωφελεία όσων επιδιώκουν στην σύγκληση των δύο υπερδυνάμεων. Για αυτό και η DeA ανέδειξε το θέμα της BOEING και σημειολογικά. Σύντομα θα γνωρίζουν οι αγορές εάν όντως όλα βαίνουν καλώς. Παράλληλα, το rally στην Wall Street, με το που ανακοινώθηκαν τα στοιχεία πληθωρισμού Οκτωβρίου, στις ΗΠΑ. Στο 3,2% αντί για 3,3% που περίμεναν οι αναλυτές και 3,7% τον Σεπτέμβριο. Κυρίως η μείωση στις τιμές της βενζίνης (5%) συνέβαλε στην επιβράδυνση. Προφανώς ενισχύεται το ενδεχόμενο η Fed να μην αυξήσει-εκ νέου-τα επιτόκια ούτε στην συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, στις 12-13 Δεκεμβρίου. Ήδη σε αμερικανικά sites γίνεται λόγος για προετοιμασίες ενός year end rally. Γιατί όχι, καλοδεχούμενο…

*Εν τέλει δεν την γλύτωσαν, κρατική στήριξη 7,5 δισ. στην Siemens Energy και πάρτυ για τα hedge funds από το shortάρισμα σε μετοχές εταιρειών αιολικής ενέργειας. Ήδη στο Βερολίνο η τρικομματική έχει συμφωνήσει και το ένα μετά το άλλο, οι λιγνιτικές μονάδες ξανά παίρνουν μπροστά. Πως τα φέρνει ο καιρός και όταν επιβεβαιώνεται ο κανόνας ότι η ιστορία εκδικείται.

*Στα ναυτιλιακά/μεταφορικά δεν είμαι ειδικός, για αυτό συμβουλεύομαι αυτούς που γνωρίζουν. Έτσι, φίλος μου έστειλε 3-4 στοιχεία που, ομολογώ, με προβλημάτισαν. Οι ναυτιλιακές που δραστηριοποιούνται στα containerships είναι υπό πίεση, καθώς η ζήτηση μειώνεται, ενώ αυξάνονται στόλοι και χωρητικότητες. Η Maersk ανακοίνωσε πογκρόμ απολύσεων- περί τις 10.000 εργαζόμενους- η CMA τρίτη σε μέγεθος εταιρεία προειδοποίησε για τις δραματικές συνέπειες που θα είχε ένας “πόλεμος” τιμών για την βιομηχανία. Στελέχη του κλάδου προειδοποιούν για τον κίνδυνο παρατεταμένης ύφεσης του κλάδου. Ανάλογα alert από Hapag-Lloyd AG, AP Moller e.t.c. Ενδεικτικό το στοιχείο-σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index- της αξίας της οικογένειας Saade (CMA/CGM) στα 19 δισ.$ (από 33 δισ.$ τον Απρίλιο). Στα υπόψη, γιατί εάν το 2024 “τραβήξει” με επιτόκια/κόστη χρήματος και ποσοτική σύσφιξη το πρόβλημα θα μεγεθυνθεί.

*Υπεραπόδοση για τα ελληνικά ομόλογα “βλέπει” η Goldman Sachs, εύσημα από το ΔΝΤ και Morgan Stanley-UBS προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης 2%-2,5% το 2024-2025. Βρήκαν την ευκαιρία στην Ομήρου και επανεκδίδουν ομόλογο (10ετές, λήξη Ιούνιος 2033) για 200 εκατ. Αφορά primary dealers, “βγαίνει” γιατί οι διαχειριστές ζητούν τα “ποντάκια” τους, θα δώσουν από 5 προσφορές και “έκλεισε”. Έτσι κάνει, εδώ και καιρό, τις business ο Δημήτρης Τσάκωνας και το team του.

*Έχει προηγηθεί και η σε χρόνο d.t διάθεση του 20% plus της Εθνικής, με συνοπτικές διαδικασίες. Δεν κουράστηκαν και πολύ στο ΤΧΣ, με το που “άνοιξαν το βιβλίο” (στις 10.30′) το “έκλεισαν” (στις 10.50′). Έτυχε να παρακολουθώ την συνεδρίαση και ομολογώ ξαφνιάστηκα ευχάριστα. Μου αρέσει που σε κάποιους δεν άρεσε ο Μυλωνάς και εισηγούνταν αλλαγές και golden boys στον Μητσοτάκη, ευτυχώς δεν εισακούσθηκαν. Και ο νοών νοείτω… Μάλλον για τα 5,44 ευρώ/μτχ “βλέπει” την τιμή (άνω εύρος) φίλος με πρόσβαση. Το τι σήμαινε για την αγορά η άμεση ανταπόκριση των “αγορών”, ότι στις 11.00′ είχε “απελευθερωθεί” ρευστότητα που άμεσα διαχύθηκε τόσο στις άλλες 3: Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank όσο στην πλειονότητα των blue chips. Το αποτέλεσμα; επιπλέον 950 εκατ. στην αποτίμηση των 4 συστημικών, συνολικά 2 δισ. πάνω η χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων. Και πάλι undervalue είναι το ΧΑ, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

*Μου έλεγε χρηματιστής- με γνώση του παρασκηνίου- πως η Unicredit φαίνεται να ήταν μεταξύ των αγοραστών σε μετοχές της Alpha Bank, την Δευτέρα. Να μαζεύουν και μέσα από την αγορά οι Μιλανέζοι, perche no, δεν θα μου έκανε εντύπωση. Στα 1,39 αγόρασαν, στα 1,4785 ήταν χθες, τα 2 τα έχει με καλή αγορά. Ωστόσο, ήταν αυτό το 7,07% της Πειραιώς στα 3,03 ευρώ, με συναλλαγές 5,09 εκατ. που μου έκανε εντύπωση. Το συζήτησα με φίλο ο οποίος μου είπε -επί λέξει- το εξής “…το κλίμα για τα ελληνικά aassets είναι πιο ευνοϊκό από ποτέ, δες τα κρατικά ομόλογα αγοράζονται σαν…χαβιάρι, η Εθνική κ.λ.π, κ.λ.π εκτιμώ πως εάν το ΤΧΣ επίσπευδε την διαδικασία απο-επένδυσης της Πειραιώς η ανταπόκριση θα ήταν θερμότατη…”. O επικεφαλής του Ομίλου γνωρίζει την αγορά, τα σπίτια στο City…εύκολα ο Μεγάλου θα εύρισκε κοινό-αγοραστές. Θα έχει ενδιαφέρον, εάν όντως επισπευσθεί και η Πειραιώς, μου συμπλήρωσε ο φίλος. Λέτε να; πάντως το κράτησα.

*Εξαιρετικά τα αποτελέσματα τρίτου 3μηνου της AEGEAN, “πτήση” για τα μεγέθη 9μηνου. Συνοπτικός ο Γερογιάννης: οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, δείχνουν ότι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε σε ένα ιδιαίτερα δυναμικό και ευμετάβλητο περιβάλλον όπου οι συνθήκες και η προβλεψιμότητα θα παραμείνουν δύσκολες. Στις 7 Οκτωβρίου- Σάββατο-  η εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ, ήδη σχεδόν ενάμιση μήνας και δεν διαφαίνεται διέξοδος σύντομα. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά του Ισραήλ-ευρύτερα της Μέσης Ανατολής/Σαουδικής Αραβίας κ.λ.π- είναι off -προς ώρας- πάει για 2 μήνες. Οι αναλυτές που παρακολουθούν τον κλάδο των αερομεταφορών εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικοί για το εύρος της ζημιάς που θα καταγραφεί το τέταρτο 3μηνο.

*Στα 125,2 εκατ. η αξία συναλλαγών, τα μισά στο τραπεζικό “καρέ”. “Η Εθνική πάει καλά από την πρώτη μέρα. Εκτός από τους Ξένους, υπάρχει και σημαντικό ενδιαφέρον από Έλληνες επιχειρηματίες που βοηθούν. Μένει να δούμε το τι θα γίνει μετά από το τέλος του BB. Η Αγορά μέχρι στιγμής δεν έχει πρόθυμους πωλητές στις διορθώσεις, με τους περισσότερους τίτλους να έχουν χαμηλώσει όγκους στο κάτω και να αυξάνουν μόνο σε ανοδικές. Στόχος μας είναι η ζώνη του 1260 – 1270, παρόλα αυτά δεν ξέρουμε αν χρειάζεται και άλλος χρόνος στην Αγορά πριν το επιχειρήσει…σημειώνεται σε ανάλυση της Fast Finance.

*Την Δευτέρα ήταν το limit up-28%- για τη μετοχή της Κέκρωψ, χθες τον “κράτησαν” αλλά υπεραπέδωσε η ΚΛΜ νυν Intracom Properties με 7,41% στα 1,16 ευρώ και συναλλαγές 215 χιλ. Σε χρηματιστηριακά γραφεία κυκλοφόρησαν σενάρια για ενοποίηση δυνάμεων στο real estate. Πιθανόν κάτι να υπάρχει στην λογική της δημιουργίας οικονομίας κλίμακος/βέλτιστης αξιοποίησης ευκαιριών στον κλάδο. Άλλωστε, σημαντικά assets να εισφέρουν έχουν και οι 2 πλευρές των βασικών μετόχων.

*“O ΓΔ βρήκε στήριξη ακριβώς στις 1196 μονάδες και αντέστρεψε την πτωτική του πορεία. Αναπτερώνονται έτσι οι προσδοκίες για συνέχιση της ανοδικής κίνησης, με καταλύτη την επιτυχή έκβαση της δημόσιας πρότασης της Εθνικής”,  εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Ο Δημήτρης Τζάνας βάζει και άλλη μία παράμετρο: σημαντική είναι και η προσθήκη της Scope ως Οίκου αξιολόγησης αποδεκτού από την ΕΚΤ. Διαμορφώνονται έτσι οι προϋποθέσεις για άμεση ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στους δείκτες, ώστε να είναι επιλέξιμοι από Διεθνείς επενδυτές, αν και η Fitch αποδώσει επενδυτική βαθμίδα στην Ελληνική Οικονομία στις 1/12, καθώς Scope και S&P το έχουν ήδη κάνει.

*Ιδιαίτερα ισχυρά τα κέρδη της Optima και ιδιαίτερα μεγάλη η απόδοση κεφαλαίων της τράπεζας, τόσο που να δικαιολογεί το premium με το οποίο πραγματοποιήθηκε η αύξηση μετοχικού της κεφαλαίου. Και φυσικά υπεράνω προβλέψεων.

*Το μεταφέρω από την στήλη BackStory (insider.gr) Διαβάζω σε ανακοίνωση της Σαράντης ότι στις 10 Νοεμβρίου 2023 προέβη σε αγορά 510.700 ιδίων μετοχών, με μέση τιμή κτήσης 7,8026 ευρώ ανά μετοχή και συνολική αξία συναλλαγής 3.984.767,97 ευρώ. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση το σύνολο των μετοχών που διακινήθηκαν ήταν 517.224. Και το ερώτημα είναι αν εκεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρακολουθούν τι συμβαίνει όταν σε μια μετοχή το buyback είναι 98,7%. Γιατί η μεταφορά; επειδή μου ενισχύει την πληροφορία χρηματιστή ο οποίος ισχυρίζεται πως τα αδέλφια Σαράντη προχωρούν μεθοδικά και κάτω από τα…ραντάρ την έξοδο της εταιρείας από το ΧΑ.

*Για το…δάσος, που απειλείται από την πυρκαγιά-που οι ειδικοί αποφεύγουν να μιλάνε-  είπα να μην κάνω κουβέντα, σήμερα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως η DeA δεν μετρά όλο και περισσότερα…ξερά δένδρα/κρατικό-εταιρικό χρέος να καίγονται. Όμως, παρακολουθώ επισταμένα το volatility των USbonds, κυρίως τις “κοντινές” σειρές, η 2ετία δεν λέει να “ξεκολλήσει” από την 10ετία.

*Συμπληρώνω, με σημείωμα φίλου-γνώστη: Νέα ανοδική για SP στις 4500! Δηλαδή η υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ απ’ την ΜΟΟDYS λειτούργησε θετικά! Μόλις χθες διάβαζα ότι για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο του 2022, στον SP ο ΚΜΟ50 έκοψε το ΚΜΟ200,σχηματιζοντας Death Cross που αποτελεί κακό σημάδι τεχνικά. Όμως οι τάσεις μείωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και η μη κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή υπερτερούν προσωρινά. Οι βραχύ στόχοι μας αρχίζουν και παρουσιάζουν ενδιαφέρον καθώς ο Εlon πήρε την σκούπα του από τα 200$ στα 235$,η DAL επίσης που έχουμε κάνει συγκεκριμένες αναφορές, από τα 31$ στα 35+$,ενώ IMPP και ΝΑΤ είναι σε επίπεδα νέας συσσωρευσης 1,6-1,7$ και 4,4-4,6 αντίστοιχα. Στην CRISP και χθες για ακόμη μια φορά πέταξαν έξω τους βιαστικούς, επανήλθε πάνω από τον ΚΜΟ200 στα 54,5 $με ισχυρό αγοραστικό σήμα και είμαστε σε αναμονή. Στo XRP έβγαλαν ψευδείς φήμες για δημιουργία etf από Blackrock και έκανε +15%,αλλα στην συνέχεια έχασε όλα τα κέρδη. Το σίγουρο είναι ότι κάτι “τρέχει” και η υπομονή θα φέρει μεγάλα κέρδη…

*…αυτά και με την καλημέρα μου.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask