Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΓ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα δύναται να γίνει η φωνή των Ηνωμένων Αραβικών...

Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα δύναται να γίνει η φωνή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην ΕΕ

«Η Ελλάδα δύναται να γίνει η φωνή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην ΕΕ», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, WAM.

«Τα ΗΑΕ είναι στρατηγικός εταίρος και είμαστε πρόθυμοι να διερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο», σημείωσε και προσέθεσε: «Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει σημείο εισόδου για τα ΗΑΕ στην Ευρώπη. Η υπογραφή μιας συνολικής Συμφωνίας Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή».

Όπως ανέφερε ακόμη, η Ελλάδα θα χαιρέτιζε μια τριμερή σχέση με τα ΗΑΕ και την Ινδία με επίκεντρο την ενισχυμένη οικονομική συνεργασία, την ανάπτυξη των υποδομών και την υλοποίηση κοινών έργων στους τομείς των μεταφορών, των logistics, της ενέργειας και του εμπορίου ενόψει του σχεδιαζόμενου οικονομικού διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης.

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως το ταξίδι του στο Άμπου Ντάμπι είχε προγραμματιστεί πριν από το νέο κύκλο βίας στο Ισραήλ και τη Γάζα, ο οποίος, όπως τόνισε, πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό. Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο που θέτει η διμερής μας Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση, η οποία υπεγράφη το 2020 και έλαβε περαιτέρω ώθηση από τη σχετική κοινή δήλωση πέρυσι, κατά την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στα ΗΑΕ.

Όπως τόνισε, «τα ΗΑΕ αποτελούν πυλώνα ευημερίας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει γέφυρα μεταξύ του αραβικού κόσμου και της Ευρώπης. Από την πλευρά τους, τα ΗΑΕ έχουν καθιερωθεί ως ένας σημαντικός παράγοντας στην περιοχή».

Σημείωσε δε πως οι κοινές προσπάθειες των δύο χωρών για την ενίσχυση των διμερών οικονομικών δεσμών έχουν ήδη παράξει αποτελέσματα, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, οι εκατέρωθεν επενδυτικές ροές αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα από το 2022 και μετά. «Περισσότερες από 350 ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται σήμερα στα ΗΑΕ, κυρίως στους τομείς των κατασκευών και της ναυτιλίας. Ομοίως, εταιρείες με έδρα τα ΗΑΕ ασκούν σημαντικές επενδυτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, κυρίως στους τομείς των τουριστικών υποδομών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της υγειονομικής περίθαλψης και των γεωργικών προϊόντων», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην αεροπορική συνδεσιμότητα, τόνισε πως είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και ανακοίνωσε ότι η Aegean Airlines εγκαινιάζει την απευθείας σύνδεση Αθήνας-Ντουμπάι, από τις 10 Οκτωβρίου, με 6 πτήσεις την εβδομάδα. Οι πτήσεις αυτές προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα αεροπορικά δρομολόγια από το Άμπου Ντάμπι και το Ντουμπάι προς την Αθήνα και διάφορα ελληνικά νησιά (Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα) που εκτελούνται από τις Etihad, Emirates, Fly Dubai και WizzAir.

Υπενθύμισε ακόμη ότι η Ελλάδα αποτέλεσε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς ταξιδιωτών από τα ΗΑΕ το καλοκαίρι του 2023, καταλαμβάνοντας την 5η θέση. Ωστόσο, ανέφερε, υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης. «Εξετάζουμε τις δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας μας, ιδίως στον τομέα του πολιτισμού. Για παράδειγμα, η πρεσβεία μας στο Άμπου Ντάμπι έχει διερευνήσει δυνατότητες συνεργασίας με το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι, προκειμένου να φέρει τον ελληνικό πολιτισμό πιο κοντά στους κατοίκους των ΗΑΕ».

Ερωτηθείς για την υλοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας με την Abu Dhabi Developmental Holding Company (ADQ), το οποίο υπεγράφη κατά την τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα ΗΑΕ τον Μάιο του 2022, τόνισε πως «βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ομάδες από τις δύο χώρες συνεργάζονται στενά εξετάζοντας ενδελεχώς επενδυτικές ευκαιρίες από όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας».

«Τον περασμένο Δεκέμβριο είχαμε την πρώτη ανακοίνωση για την επένδυση στην ελληνική εταιρεία Blueground που δραστηριοποιείται στην αγορά ακινήτων. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε και άλλες θετικές ανακοινώσεις σχετικά με άλλη μια επένδυση της ADQ στην Ελλάδα. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την επαγγελματική προσέγγιση και την ειλικρινή δέσμευση της ADQ και τη θεωρούμε αξιόπιστο και πολύτιμο εταίρο στην περιοχή», ανέφερε.

«Η στρατηγική εταιρική σχέση με τα ΗΑΕ έχει αποδώσει σημαντικούς καρπούς σε τομείς όπως η πολιτική και η στρατιωτική συνεργασία», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης. «Θα θέλαμε να διευρύνουμε το επίπεδο των εξαιρετικών διμερών πολιτικών και στρατιωτικών σχέσεων, ενώ στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλές ανεκμετάλλευτες δυνατότητες. Επίσης, οι τομείς της τεχνολογικής και πολιτιστικής συνεργασίας, καθώς και η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας».

Όλα αυτά τα χρόνια, όπως ανέφερε, οι δύο χώρες αλληλοϋποστηρίζονται όσον αφορά αντίστοιχες υποψηφιότητές τους για θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς. Η Ελλάδα υποστήριξε την υποψηφιότητα των ΗΑΕ για μια μη μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ τα ΗΑΕ έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στην τρέχουσα υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ερωτηθείς για την COP28, τόνισε πως η Ελλάδα «έχει θέσει τη σύνδεση κλίματος, ειρήνης και ασφάλειας ως προτεραιότητα της υποψηφιότητάς της για την εκλογή της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για την περίοδο 2025-2026».

«Όσον αφορά το περιβάλλον και την ενέργεια, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα και τα ΗΑΕ μοιράζονται πολλές κοινές αξίες και στόχους», ανέφερε. «Ακριβώς όπως και τα ΗΑΕ, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί πλήρως για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα καλύπτουν σχεδόν το 50% της εγχώριας ζήτησης το 2023, με στόχο την επίτευξη κάλυψης 80% έως το 2030. Η Ελλάδα προωθεί επίσης, την ενεργειακή διασυνδεσιμότητα και ένα πιο πράσινο μέλλον για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Επιπλέον, σημείωσε, «χαιρετίσαμε θερμά την κοινή ανακοίνωση ΗΑΕ-ΕΕ, τον Ιούνιο του 2023, για την υιοθέτηση δύο παγκόσμιων δεσμεύσεων: του τριπλασιασμού της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του διπλασιασμού της ενεργειακής απόδοσης».

Η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, θα συμμετάσχει ενεργά στην COP-28 και θα διοργανώσει σειρά παράλληλων εκδηλώσεων στο εθνικό της περίπτερο, προκειμένου να προβάλει τις δικές της προτεραιότητες, όπως την πρόταση για την «Αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά», η οποία δρομολογήθηκε με την υποστήριξη της UNESCO και του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, και την 9η «Διάσκεψη για τον Ωκεανό μας», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 2024 και θα εξετάσει τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας της βιοποικιλότητας, της υπεραλίευσης και της θαλάσσιας ρύπανσης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ