don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Οι business των Εμιράτων και το Ισραήλ, στο 2,5% η ανάπτυξη στην Ελλάδα λέει το ΔΝΤ, το Κεφάλαιο του…Κασσελάκη, ο “πόλεμος” του ψωμιού, οι μνηστήρες της “Κωτσόβολος”, ο Σιάμισιης περί γεωτρήσεων και ο διάδοχος του Τσαμάζ

*Καλημέρα, από τα βασικά: γιατί το 2023 δεν μπορεί να είναι 1973. ΗΑΕ: Δεν ανακατεύουμε το εμπόριο με την πολιτική. Ξεκάθαρη δήλωση του υπ. Εμπορίου των Εμιράτων απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς θα επηρεάσει τις οικονομικές συμφωνίες. Θύμισε, ο Θάνι αλ Σεγιούντι πως τον Μάρτιο υπογράφηκε η Συνολική Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (CEPA) μεταξύ ΗΑΕ και Ισραήλ, η πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ με ένα αραβικό κράτος. Συμπληρώνω, τα ΗΑΕ ήταν η πρώτη αραβική χώρα που εξομάλυνε τις σχέσεις της με το Ισραήλ, το 2020. Πως χαρακτήρισαν τα ΗΑΕ την επίθεση της Χαμάς; “ως μία σοβαρή κλιμάκωση…”

*Στα βασικά: το “μικρόβιο” της απεργίας των εργαζομένων στην GM στις ΗΠΑ μεταστάθηκε στον Καναδά. Το πανίσχυρο συνδικάτο Unifor και η διοίκηση της General Motors απέτυχαν να βρουν μία συμβιβαστική λύση παρόμοια με αυτή που είχε υπογράψει με την Ford.

*Αύριο, Πέμπτη, τα σπουδαία (και) για τις αγορές, ανακοινώνονται στοιχεία πληθωρισμού Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Κρατάμε ένα ποσοστό 4,34%-κάτω από-πάνω τα χρηματιστήρια/πάνω από-κάτω τα χρηματιστήρια.

*ΔΝΤ: ανάπτυξη 2,5% προβλέπει για φέτος στην Ελλάδα, εκτιμώντας πως το 2024 θα “τρέξει” με 2%, σύμφωνα με την έκθεση του World Economic Outlook. Πληθωρισμός στο 4,1% (2023) και στο 2,8% (2024). Ανεργία στο 10,8% και 9,3% αντίστοιχα. Όμως, ΕΛΣΤΑΤ κι άλλο αυξημένες-9,4%- οι τιμές στα τρόφιμα τον Σεπτέμβριο. Οι πρώτες ύλες μειώνονται, όπως και τα κόστη παραγωγής ωστόσο στα τρόφιμα συνεχίζουν. Δεν άκουσα να το θίγουν το θέμα στον ΣΕΒ. Είχαν προηγηθεί και οι δηλώσεις του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, οπότε…

*Παρεμπιπτόντως, δεν ήταν κακός ο Στέφανος Κασσελάκης χθες βράδυ. Καιρός ήταν, να αναφερθεί σε κάτι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα είναι θέμα πρόσφορο για τα κορίτσια των πρωϊνών.

*Αιχμηρά “καρφιά” του Μιχάλη Μούσιου κατά σούπερ-μαρκετάδων. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος σε δηλώσεις του (ΕΡΤ) είπε πως ενώ οι τιμές στον “φούρνο της γειτονιάς” μένουν σταθερές, στο “ράφι” των σούπερ μάρκετ ακριβαίνουν ανεξέλεγκτα. Προς τούτο ζήτησε την παρέμβαση του αρμόδιου υπ. Κώστα Σκρέκα. Κρίνοντας από την πρόσφατη συνάντηση του με τους σούπερ μαρκετάδες, δεν κρατώ καν “καλάθι της νοικοκυράς”.

*Για τον υπουργό ο λόγος, από αρκετούς βιομηχάνους η πρόταση για ξεχωριστό υπουργείο Βιομηχανίας. Άκουσα λ.χ. τον Μιχαήλ Στασινόπουλο, μια χαρά τα είπε ο πρόεδρος της ElvalHalcor και της Ελληνικής Παραγωγής.

*Καιρός ήταν, υπουργικό συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό με βασικό θέμα το ν/σ του υπ. Οικονομίας-Οικονομικών για εναλλακτικές δανειοδοτήσεις ιδιωτών, κανόνες δεοντολογίας των εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, βελτιώσεις στον εξωδικαστικό κ.α. Για να δούμε, ειδικά για τους servicers.

*Βιάστηκα, τελικά ανακοινώθηκε χθες η υπογραφή συμφωνίας της Fourlis με την REDS/ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την εξαγορά του Smart Park. Θετική εξέλιξη και mea culpa και πλέον καθ’ οδόν προς το ΧΑ η Trade Estates, των Βασίλη Φουρλή αλλά και Ευτύχη Βασιλάκη, Μαριάννας Λάτση.

*Αιφνιδιάστηκε η αγορά από την ανακοίνωση του ενδιαφέροντος της πλευράς Μαρινάκη για τον Κωτσόβολο. Ενδιαφέρουσα σφήνα, ταπεινή εκτίμηση μου πιο πολύ στην Shopflix θα μου “κόλλαγε” η θυγατρική της Curry’s, λιγότερο στην Quest και σχεδόν καθόλου στη ΔΕΗ. Πλην όμως, άγνωστες οι βουλές…

*Διάβασα (στον Il Postino/Οικονομικός Ταχυδρόμος) για τον εκλεκτό της D.T που θα διαδεχθεί τον Μιχάλη Τσαμάζ. Να με συγχωρούν οι εκλεκτοί συνάδελφοι, το θέμα είχε πρωτοθίξει-σε άσχετο χρόνο- η ταπεινή ετούτη στήλη. Πάντως το ρεπορτάζ τους είναι σωστό. Θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον εάν αναφερόταν και στις δύο προτάσεις που φέρεται να έχει στα χέρια του ο νυν. Στην ώρα του…

*Αύριο, Πέμπτη, μεσημεράκι επενδυτική παρουσίαση της Intralot στο Intercontinental/Αίθουσα Αφροδίτη. Από την Τρίτη χωρίς το δικαίωμα άσκησης στην αμκ η μετοχή.

*Με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ήρθαν στην επικαιρότητα οι business Ελλήνων στο Ισραήλ, Jumbo/Βακάκης και IDE/Κόκκαλης. Η ισραηλινή IAL εξαγόρασε πρόσφατα την Intracom Defence, που συμμετέχει με 49% στην Intracom Aviation (το 51% ανήκει στην Intracom Ventures). Ποιος είναι ο στόχος του Προέδρου; η μετατροπή της σε σχήμα παροχής υπηρεσιών επισκευής, συντήρησης και μετατροπής ελικοπτέρων, αεροσκαφών κ.λ.π. Ενδιαφέρουσα προοπτική.

*Helleniq Energy: Ανδρέας Σιάμισιης, σε 6 με 12 μήνες οι αποφάσεις για γεωτρήσεις στην Ελλάδα.

*Έως και αύριο Πέμπτη ισχύει το ακυρωτικό στις πτήσεις της Aegean προς/από το Ισραήλ. Ποια ελληνική αεροπορική πλήττεται περισσότερο; η BlueBird που έχει ως hub το Ben Gurion του Τελ Αβίβ. Μάλιστα στο πρόγραμμα της, η κρητική εταιρεία, έχει τακτικά δρομολόγια προς Αθήνα, Βαρκελώνη και έκτακτα προς Βερολίνο, Βουδαπέστη, Μπουργκάς, Ηράκλειο, Κω, Λάρνακα, Μύκονο, Πράγα, Ρώμη, Σαντορίνη, Θεσσαλονίκη.

*Ανάδυση από τα χαμηλά 5μηνου στο ΧΑ. Το συν 4,19% του Γενικού Δείκτη στις 1.157,85 μονάδες είναι η μεγαλύτερη από τις 22 Μάιου. Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος- σε αναμονή του placement της Εθνικής- Στα 120,1 εκατ. η αξία συναλλαγών, με 25,1 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών. Σε Mytilineos, Εθνική και Πειραιώς άλλαξαν χέρια 57 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ο Δημήτρης Τζάνας θυμίζει πως, οι ξένοι (και…ξένοι) επενδυτές συμπληρώνουν ένα 6μηνο αποεπένδυσης από το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις εκροές να αγγίζουν τα 600 εκατ. ευρώ !

*“Η αξιολόγηση της Ελλάδας υποστηρίζεται από διαρθρωτικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των δεικτών διακυβέρνησης, των δεικτών ανθρώπινης ανάπτυξης και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Αυτά τα πλεονεκτήματα έρχονται σε αντίθεση με την κληρονομιά της κρίσης δημόσιου χρέους, που περιλαμβάνει μεγάλα αποθέματα δημόσιου και εξωτερικού χρέους, καθώς και χαμηλές μεσοπρόθεσμες δυνατότητες ανάπτυξης και ευπάθειες στον Τραπεζικό τομέα”, αναφέρει ανάλυση της Fitch. Το κρατάμε, καθώς επίκειται η αξιολόγηση από την Standard & Poor’s (20/10).

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask