Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠου πάει το Χ.Α.; Δύο χρηματιστές λένε τη γνώμη τους

Που πάει το Χ.Α.; Δύο χρηματιστές λένε τη γνώμη τους

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι έχει περιέλθει το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς η μεγάλη πτώση του τελευταίου διαστήματος θέτει εν αμφιβόλω πλέον τη μακροπρόθεσμη ανοδική τάση όπως σημειώνουν αναλυτές, ενώ η αγορά ευρίσκεται μόνιμα σε υπερπουλημένα επίπεδα, οπότε μια αντίδραση είναι πιθανή ανά πάσα στιγμή.

Πλέον ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 15,51% από τα υψηλά 9ετίας και τις 1.345 μονάδες από τα τέλη Ιουλίου, ενώ ο τραπεζικός δείκτης χάνει 20,54% το ίδιο διάστημα, φλερτάροντας να περάσει έστω και προσωρινά σε καθεστώς bear market.

Πέραν όλων των υπολοίπων εσωτερικών θεμάτων και καταλυτών που επηρεάζουν λιγότερο ή περισσότερο την ελληνική αγορά, φαίνεται πως το Χ.Α. πληρώνει το… μάρμαρο των περιφερειακών και αναδυόμενων αγορών που σε συγκυρίες όπως η τωρινή, όπου τα επιτόκια στην Ευρώπη είναι σχεδόν στα υψηλότερα επίπεδα από την καθιέρωση του ευρώ, φυλλορροούν με διαρκείς εκροές που κατευθύνονται σε πιο σίγουρες τοποθετήσεις.

Το δεκαετές γερμανικό «πληρώνει» 3% και το αμερικανικό 5%, οπότε για αγορές όπως η ελληνική, που διέπονται από αστάθεια, αβεβαιότητα και είναι εξαιρετικά ρηχές, αυτό λειτουργεί δομικά, στερώντας τη ροή ρευστότητας που έως τώρα συντηρούσε τις αποτιμήσεις.

Μένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση από σήμερα των αγορών αλλά και του Χ.Α., μετά τις άκρως δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το τεράστιο χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ, με τους εκατοντάδες νεκρούς, με αποτέλεσμα να κηρυχτεί επίσημα πόλεμος, με όλα τα συνεπακόλουθα. Το γεωπολιτικό ρίσκο εκτοξεύεται, δεδομένου ότι παίρνει «φωτιά» ολόκληρη η περιοχή που αποτελεί τη… Μέκκα του πετρελαίου, το «μαύρου χρυσού», που με τη σειρά του υπαγορεύει τις πορείες ολόκληρων οικονομιών, αγορών, χρηματιστηρίων και μετοχών.

Προς το παρόν είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η κλιμάκωση των εξελίξεων, πλην του ότι η απάντηση από την πλευρά του Ισραήλ θα είναι πολύ σκληρή, ίσως άνευ προηγουμένου για τη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ επίσης δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση για το αν θα εμπλακούν και άλλες γύρω χώρες.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως η νέα «φωτιά» στη Μέσα Ανατολή, θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να στρέψει επενδυτικά κεφάλαια σε ασφαλείς τοποθετήσεις, όπως ο χρυσός και το δολάριο, ή να αυξήσει τη ζήτηση για αμερικανικά ομόλογα, που έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα σε κλοιό ρευστοποιήσεων από τους επενδυτές και η απόδοσή τους πλησιάζει το 5%.

Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης

Την άποψη ότι το ελληνικό χρηματιστήριο μετά το ράλι του πρώτου 8μήνου, την αναβάθμιση που είχε προεξοφληθεί και όλες τις εξελίξεις με τα αποτελέσματα αλλά και το διεθνές σκηνικό βρίσκεται σε φάση επανατιμολόγησης εκφράζει με δηλώσει του στο Finupnews.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Merit Χρηματιστηριακή Λεωνίδας Παπακωνσταντίνου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποδίδει την πτώση των τελευταίων ημερών στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων που είναι κατώτερα του 2022 (το οποίο είχε και πολλά έκτακτα), ενώ θεωρεί πως η αγορά πλέον είναι σαφώς πιο ώριμη και πιο «διαβασμένη» μετά την άνοδο που έχει προηγηθεί αλλά και όλες τις εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια. Η αγορά δεν κινείται πλέον στα… τυφλά, ούτε έχει αγελαίες συμπεριφορές, αλλά προχωρά σε ξεδιάλυμα επιλογών και προτεραιοτήτων, εξού και οι σημαντικές διαφοροποιήσεις τίτλων τις τελευταίες εβδομάδες.

Παράλληλα, θέλοντας να προσγειώσει μερικώς τους Έλληνες επενδυτές από μια πιθανή – ίσως λανθάνουσα υπερβολική κουλτούρα αισιοδοξίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει πως «δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος ούτε των επίκεντρο των αγορών η Ελλάδα, όπως ίσως νομίζουμε στον εγχώριο μικρόκοσμό μας, ασχέτως αν έλαβε επενδυτική βαθμίδα. Αποτελεί μόνο ένα μικρό κρίκο της παγκόσμιας χρηματιστηριακής βιομηχανίας και ως τέτοια πρέπει να ζυγίζεται».

Τονίζει ότι ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια βγαίνουν πωλητές τους τελευταίους μήνες αλλά και αυτό το διάστημα ειδικά στις τράπεζες.

Αν και δεν αποκλείει σύντομα κάποια αντίδραση πρωτίστως τεχνικής μορφής λόγω της υπερπώλησης, ο κ. Παπακωνσταντίνου πιστεύει ότι η αγορά το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου θα βρίσκεται σε φάση επανατιμολόγησης προς τα κάτω, ενώ θα υπάρχουν περιπτώσεις που θα ξεχωρίζουν θετικά.

Από την πλευρά του, πιο αισιόδοξος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης (φωτό κάτω), ο οποίος αποδίδει την αλλαγή σκηνικού το τελευταίο διάστημα στα πακέτα που είναι να γίνουν στις τράπεζες, και στην εύλογη πίεση που επιχειρούν κάποια… κέντρα, ώστε να πάρουν τις μετοχές χαμηλότερα. Προς αυτή την κατεύθυνση βοηθά και το κλίμα στις διεθνείς αγορές, σημειώνει.

Γενικώς θεωρεί εντελώς… τεχνικό όλο αυτό που λαμβάνει χώρα, καθώς η πτώση έρχεται με μικρούς όγκους και τζίρους, ενώ τονίζει με παρρησία ότι ασχέτως με τις βραχυχρόνιες παλινδρομήσεις, «υπάρχουν ισχυροί ξένοι θεσμικοί που θέλουν να επενδύσουν μακροπρόθεσμα και να αγοράσουν… Ελλάδα, με φόντο και την επενδυτική βαθμίδα που λογικά θα δώσουν και άλλοι οίκοι. Μάλιστα, θεωρεί πιο πιθανή την κίνηση της αγοράς έως τις 1.600 μονάδες μεσοπρόθεσμα, παρά μια περαιτέρω ισχυρή πτώση.

Και συμπληρώνει: «Μπροστά μας το Χ.Α. έχει πρωτίστως να “πουλήσει” την ανάπτυξη, σε μία υφεσιακή περίοδο, μαζί με την μεγέθυνση των εισηγμένων. Το Ταμείο Ανάκαμψης ακόμα δεν έχει πέσει στην Αγορά γεγονός που θα κάνει την διαφορά.

Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να μην πιστεύουμε ότι βιώνουμε απλά ένα διάλειμμα διόρθωσης, χρονικής και τιμών, μπροστά στις μεγάλες αποδόσεις του έτους και να εικάζουμε ότι ακόμα έχουμε να δούμε ακόμα μεγαλύτερες ”συγκινήσεις” και ανόδους στο μέλλον. Φαίνεται οι αγοραστές δεν βιάζονται να αγοράσουν και ο μόνος λόγος επιμένουμε ότι είναι τα Τραπεζικά “πακέτα”. Συντήρηση δυνάμεων λοιπόν μέχρι ο… αφέτης να πατήσει την σκανδάλη».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ