Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023, στο Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος’’ ― Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης στη Χίο, σεμινάριο/ ημερίδα με θέμα “MARPOL 50 years: Our Commitment goes on”, σε συνδιοργάνωση με την Eλληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA), στο πλαίσιο του εθελοντικού επιμορφωτικού της προγράμματος διαμοιρασμού γνώσης και καλών πρακτικών για Αξιωματικούς Εμπορικού Ναυτικού και στελέχη εταιρειών ― μελών.
Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, έτους 2023 του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Ι.Μ.Ο.
Στην ημερίδα συμμετείχαν διαδικτυακά πάνω από 130 ναυτικοί όλων των εθνικοτήτων των ναυτιλιακών εταιρειών – μελών της HELMEPA και εκπρόσωποι άλλων συναφών Διεθνών Οργανισμών, καθώς και με φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, φοιτητές του Ναυτιλιακού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σπουδαστές από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Χίου και Οινουσσών καθώς και μαθητές/ τριες του TEENS – “ΤΣΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ’’ και άλλων Ναυτικών Λυκείων της Χίου και της Μαθητικής Στέγης Καρδαμύλων “To Σπίτι της Μαρίας”.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Χίου κ. Σταύρος Μιχαηλίδης, η Κοσμητόρισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δρ Μαρία Λεκάκου, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Χίου, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. ― ΕΛ. ΑΚΤ., κ. Παντελεήμων Βατούσης και οι Διοικητές Α.Ε.Ν. Χίου, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. ― ΕΛ. ΑΚΤ., κ. Ιωάννης Μάργαρης και Α.Ε.Ν. Οινουσσών Πλωτάρχης Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ., κ. Δημήτριος Κλουμάσης.
Από πλευράς της HELMEPA, την εκδήλωση χαιρέτησε ο επικεφαλής Στρατηγικής και Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου και εκ μέρους του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Μαρία Τσάκος” και του Ομίλου Εταιρειών Τσάκου, η Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού & Εκπαίδευσης του Ομίλου, κα Βενετία Καλλιπολίτου.
Στις κατάμεστες αίθουσες του Ιδρύματος, από τη νέα γενιά της ελληνικής ναυτιλίας και διαδικτυακά στους ναυτικούς μας παγκοσμίως, ο εκπρόσωπος του Ι.Μ.Ο., αρμόδιος τμηματάρχης για τα θέματα θαλάσσιας ρύπανσης, κ. Λουκάς Κοντογιάννης, χαιρέτησε την εκδήλωσή και πραγματοποίησε παρουσίαση της Διεθνούς Σύμβασης MARPOL, των κανονιστικών της διατάξεων, όπως έχουν διαμορφωθεί καθώς και των μελλοντικών εξελίξεων στα περιβαλλοντικά θέματα, με έμφαση στα μέτρα για την μείωση των αερίων εκπομπών του θερμοκηπίου από την ναυτιλία και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Επίσης πραγματοποιήθηκαν οι κάτωθι διαλέξεις/ παρουσιάσεις σύμφωνα με το επισυναπτόμενο πρόγραμμα:
– «Compliance with new CII/EEXI regulations for reducing GHG emissions- Συμμόρφωση με τους νέους κανονισμούς CII/EEXI για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου» από την Υπεύθυνη Ανάπτυξης σε θέματα Τεχνολογίας και Καινοτομίας για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Μάλτα και την Ιταλία του Γαλλικού νηογνώμονα Bureau Veritas, κα Μαρία Λαμπαρδάκη
– «Innovative Technologies for Green Shipping – Καινοτόμες Τεχνολογίες για την Πράσινη Ναυτιλία» από τον Maritime Manager της HELMEPA, κ. Ιάσονα Λαΐνο.
– «MARPOL compliance assessment scheme – Σχέδιο αξιολόγησης συμμόρφωσης MARPOL» από τον Διευθυντή Ελέγχων και Επιθεωρήσεων της Tsakos Shipping and Trading S.A., κ. Αναστάσιο Καρτσιμαδάκη
– «How MARPOL “meets” sustainability – Πώς η MARPOL “συναντά” τη βιωσιμότητα» από τον Διευθυντή Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας της Tsakos Shipping & Trading S.A, κ. Λεωνίδα Μαργέτη
Η εκδήλωση έκλεισε με μια ειδική ενότητα για τις προκλήσεις της ναυτικής και ναυτιλιακής εκπαίδευσης αφιερωμένη στη νέα γενιά των εν δυνάμει Αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού, η οποία συνοδεύτηκε με διαδραστική συζήτηση μαζί τους. Στην εν λόγῳ ενότητα ομιλητές ήταν η Καθηγήτρια και Κοσμητόρισσα του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρ. Μαρία Λεκάκου, ο Ειδικός Εργαστηριακός Εκπαιδευτής του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κάπτα Γεώργιος Γεωργούλης και η Καθηγήτρια Ναυτικού Δικαίου και Διοικητική Διευθύντρια του T.E.E.N.S., κα Τατιάνα Τσαρδάκα.