Την επί της αρχής συμφωνία της στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2121 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2019 για την τροποποίηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 όσον αφορά τις διασυνοριακές μετατροπές, συγχωνεύσεις και διασπάσεις κεφαλαιουχικών εταιρειών», διατύπωσε η κοινοβουλευτική επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την αντίθεσή του εξέφρασε το ΚΚΕ ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.
Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η άρση των περιορισμών στην ελευθερία εγκατάστασης των εταιρειών στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της ρύθμισης των διασυνοριακών μετασχηματισμών, καθώς και η προστασία των ενδιαφερόμενων μερών, ιδίως των εργαζομένων, πιστωτών, μετόχων και εταίρων.
Θετική ήταν η γνώμη επί του νομοσχεδίου και των φορέων που τοποθετήθηκαν στην κοινοβουλευτική επιτροπή.
Ο Νίκος Χουρδάκης, υποδιοικητής Β΄ του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), είπε ότι (η οδηγία) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση της βελτίωσης στην ταχύτητα και στη διασφάλιση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών οι οποίες πρέπει να τηρούνται σε τέτοιου είδους διασυνοριακές συναλλαγές-συγχωνεύσεις, διασπάσεις και μετατροπές στις κεφαλαιουχικές εταιρίες, λαμβάνοντας υπόψη πάντα ότι οι κεφαλαιουχικές εταιρείες είναι ένα σημαντικό κομμάτι επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, πρόεδρος του ΔΣ του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), είπε ότι το νομοσχέδιο είναι σωστό και χαιρέτισε την αποδοχή της πρότασης του ΟΕΕ να μεταφερθεί για το έτος 2023 η προθεσμία πραγματοποίησης της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Ανωνύμων Εταιρειών για την έγκριση των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων μέχρι τις 31/10/2023 και η ανάθεση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ μέχρι 20/11/2023 με τη διάταξη του άρθρου 15 του παρόντος νομοσχεδίου. Πρότεινε, δε, να εξεταστεί και να προβλεφθεί οριζόντια διάταξη σχετικά με τις προθεσμίες διεξαγωγής των γενικών συνελεύσεων, ώστε να μην απαιτείται -σε περίπτωση που έχουμε πάλι παράταση του χρόνου της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων- κάθε χρόνο να φέρουμε νομοθετική ρύθμιση για να παρατείνουμε τη σχετική προθεσμία για τη διεξαγωγή των γενικών συνελεύσεων.
Τέλος, ο Γεώργιος Ρούσκας, πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου, είπε ότι το νομοσχέδιο είναι μία αναγκαιότητα. Αφενός έχουμε ουσιαστικές αλλαγές σχετικά με την απλοποίηση των διαδικασιών για τη συγχώνευση των εταιρειών αυτού του είδους και αφετέρου, σύμφωνα και με το ν. 4601/2019, όπου προβλεπόταν η αναγκαιότητα συμβολαιογραφικού εγγράφου για συγκεκριμένους λόγους, συνεχίζει και υφίσταται για δημοσιονομικούς λόγους. Ουσιαστικά, η ελληνική συμβολαιογραφεία θεωρεί ότι είναι μία θετική εξέλιξη είπε ο κ. Ρούσκας.