don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Τα στοιχήματα για ΕΚΤ, πρόσκληση στον…σούπερ Μάριο, η Κλαούντια Μπουχ για SSM, πάσα προσφορά δεκτή για Θεσσαλία,”πλημμυρικά” φαινόμενα στο ΧΑ, συμμετοχή Περιστέρη, Holterman και άλλων στην αμκ της Optima και η…ανατάραξη της Aegean

*Κατά 3,7% η άνοδος για τον δείκτη τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο, στις ΗΠΑ. Από 3,6% που περίμεναν οι αναλυτές, και για τους traders αυτή η οριακή απόκλιση μπορεί να κάνει την διαφορά, ακριβώς επειδή παραπέμπει-έστω και οριακή- αυξητική τάση. Πρακτικά για τους traders σημαίνει ότι, η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα. Επιπρόσθετα, αυτή η οριακή απόκλιση-0,6% σε μηνιαίο διάστημα/Αυγούστου- είναι η μεγαλύτερη άνοδος εδώ και 14 μήνες.

*Σήμερα είναι η σειρά της ΕΚΤ. Τελευταίες εκτιμήσεις (βράδυ Τετάρτης): Αυξάνουν τα στοιχήματα που θέλουν την ΕΚΤ να προχωρά-σήμερα Πέμπτη- σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι η ευρωζώνη αντιμετωπίζει επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αναλυτές έδιναν 70% πιθανότητα για αύξηση, σε σχέση με 20% αρχές Σεπτεμβρίου.

*Ενδιαφέρουσες εξελίξεις και μας αφορούν: Διόλου τυχαία η έκκληση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Μάριο Ντράγκι να αναλάβει ενεργό ρόλο στην αξιολόγηση της ανταγωνιστικότητας της ευρω-οικονομίας, σε μία προσπάθεια να βελτιωθεί το κλίμα στο μπλοκ. Και μόνο η προσφυγή στον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ και πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας σημαίνει πολλά, όσον αφορά στη μέχρι τώρα αποτελεσματικότητα Βρυξελλών-Φρανκφούρτης, αλλά και την επάρκεια του προσωπικού της Κομισιόν. Τις τελευταίες μέρες η DeA αναφέρεται στην διαφοροποίηση των Ντράγκι, Τζεντιλόνι κ.α. σε ζητήματα άσκησης ουσιαστικής ενιαίας πολιτικής προκειμένου να καταστούν διαχειρίσιμες οι επόμενες κρίσεις. Από την ελληνική πλευρά, καλά το πάει ο Γιώργος Παγουλάτος.

*H Kλαούντια Μπουχ, αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αναλάβει τη θέση της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM). Η Μπουχ ήταν μία από τις δύο υποψήφιες, μαζί με την αντιπρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, Μαργαρίτα Ντελγκάδο, για τη διαδοχή του Αντρέα Ενρία, μετά την ολοκλήρωση της θητείας του στις αρχές του επόμενου έτους. Η απόρριψη της υποψηφιότητας της Ντελγκάδο για τη θέση του επικεφαλής του SSM αυξάνει τις πιθανότητες της Ισπανίδας Νάντια Καλβίνο να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας. Η Καλβίνο, ήταν ήδη το φαβορί για τη θέση, σύμφωνα με διπλωμάτες και αξιωματούχους.

*Διαδοχικές συναντήσεις του υπ. Οικονομικών με τραπεζίτες, εφοπλιστές και οικονομικούς παράγοντες προκειμένου να συνεισφέρει η κάθε πλευρά στην προσπάθεια αποκατάστασης- κατά το δυνατόν- με τον Κωστή Χατζηδάκη την Τετάρτη το απόγευμα να συμφωνεί με τους τραπεζίτες το πακέτο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων, επαγγελματιών, ιδιωτών. Η περίοδος αναστολής στην καταβολή δόσεων δανείων, το “πάγωμα” δόσεων, μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης ήταν στην ατζέντα της συνάντησης με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, χθες απόγευμα.       Προφανώς πρόκειται για μία πρώτη δέσμη μέτρων-άμεσης απόδοσης, καθώς η καταστροφή ενός μεγάλου μέρους του παραγωγικού ιστού της χώρας θα απαιτήσει πολλά περισσότερα για να ξανά σταθεί στα…πόδια του και τα 20-30 εκατ. της ΕΕΤ (ως δωρεά στο κράτος για έργα υποδομών) μόνο για…ασπιρίνη φτάνουν. Άλλωστε το εγχώριο-και δη το συστημικό- banking έθετε μέχρι πρότινος ζητήματα αυξημένων μπόνους στα υψηλόβαθμα στελέχη, διανομή εσόδων-μερισμάτων στους μετόχους/επενδυτές επικαλούμενο την επιστροφή-μετά από 12ετή “οδύσσεια” προς την επενδυσιμότητα, αναφερόμενο στα ισχυρά οικονομικά μεγέθη 6μηνου. Υποχρέωση συνεπώς του συστήματος να συνδράμει ουσιαστικά, ποικιλοτρόπως και όχι προσχηματικά τη στιγμή μάλιστα που ξορκίζονται κάθε λογής…αστεία σενάρια για έκτακτη φορολόγηση κερδών. Επιπρόσθετα, ακριβώς επειδή βγαίνει σημαντικά ενισχυμένο από την απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας στην Ελλάδα, από την DBRS με την προοπτική περαιτέρω αναβάθμισης θα πρέπει να επιμερίσει μέρος των εσόδων ώστε να αναπληρωθεί το χαμένο έδαφος στην πιστωτική επέκταση, στην συγκράτηση του ρυθμού δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

*Το 15% της ελληνικής παραγωγής βρίσκεται στον Κάμπο. Αν λείψουν αυτά τα προϊόντα, η λογική λέει ότι μπορεί να υπάρξουν ανατιμήσεις. Τον Αύγουστο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 2,7% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2022, με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, όμως, να έχει καταγράψει νέα άνοδο 10,7%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν τον Αύγουστο σε γαλακτοκομικά-αυγά (+11,9%), έλαια και λίπη (+12%), φρούτα (10,7%) και λαχανικά (+17,6%). Πρόκειται για προϊόντα οι τιμές των οποίων δεν έχουν σταματήσει να αυξάνονται τον τελευταίο χρόνο. Να υποθέσει κάποιος τώρα, και μάλιστα όταν αποδεδειγμένα η Πολιτεία δεν μπορεί να ελέγξει αποτελεσματικά την κατάσταση.

*Και για αυτόν και για πολλούς άλλους λόγους η DeA ακούει πολύ επιφυλακτικά την όποια πρόβλεψη, είτε ευοίωνη, είτε δυσοίωνη…

*Πλημμυρικά φαινόμενα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μίνι sell off στην χθεσινή συνεδρίαση, νέα διόρθωση για τον ΓΔ με 1,73% στις 1.225,25 μονάδες. Χαμηλό σημείο από τις 2 Ιουνίου. Σύμφωνοι, στο ΧΑ ακολουθούν την διεθνή τάση, που θέλει τον Σεπτέμβριο να είναι από τους χειρότερους μήνες για τον S&P500. Από το 1945 μέχρι σήμερα ο μήνας “βάφεται” κόκκινος περισσότερες φορές από οποιονδήποτε άλλον. Από αυτή την άποψη φυσιολογικό το αρνητικό σερί και για το ΧΑ. Εννέα στις τελευταίες έντεκα συνεδριάσεις με αρνητικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη και οκτώ στις δέκα για τον Τραπεζικό. Επιπλέον, όπως εξηγούσε διαχειριστής fund με έδρα το Λονδίνο, δεν υπάρχει λόγος για ένα χαρτοφυλάκιο που επενδύει σε αναπτυγμένα χρηματιστήρια να βιαστεί να τοποθετηθεί όταν λ.χ από το ελληνικό αποσύρονται κεφάλαια funds που τοποθετούνται σε αναδυόμενα. Άλλωστε, ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα το θετικό πρόσημο για τον τραπεζικό κλάδο- από 2/1 – είναι σχεδόν 50%, γιατί λοιπόν να μην ρευστοποιήσει κάποιος σε ένα τόσο ασταθές διεθνές περιβάλλον.

*Μια χαρά τα λέει η Alpha Bank για την αργή απόδοση δικαιοσύνης στην Ελλάδα και πως η κατάσταση επηρεάζει αρνητικά ορισμένους ξένους. Αλήθεια, με αυτό το σήριαλ των Κουτσολιούτσων τι γίνεται; Για ποια αξιοπιστία του θεσμού, της κεφαλαιαγοράς και τα σχετικά. Σωστά, πολύ σωστά, το Investment Grade δεν είναι πανάκεια, προκειμένου να προσελκυσθούν σοβαρά επενδυτικά κεφάλαια.

*“Οι διευκρινίσεις σχετικά με την έκταση των ζημιών και τη χρηματοδοτική στήριξη της Ε.Ε., δεν αποκλιμάκωσαν τις πιέσεις”, σύμφωνα με την Beta Sec. O μοναδικός κλαδικός δείκτης που έχει συντηρήσει το ημερήσιο ‘long’ του, είναι αυτός της Πληροφορικής. Το ‘stop’ στο 2940 σε κλείσιμο ημέρας”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ. Κόντρα στην διόρθωση η EpsilonNet, με άνοδο στα 11,50 ευρώ. Νέο ιστορικό υψηλό.

*Έχει “κλειδώσει” η συμμετοχή ονομάτων όπως Holterman, Περιστέρης κ.α. στην επικείμενη αμκ της Optima Bank. Ακούω και για ονόματα ισχυρών επιχειρηματιών με ισχυρή μειοψηφική θέση σε εισηγμένες εταιρείες. Μία πρόχειρη ματιά στο ταμπλό και δη στις μετοχές του FTSELarge Cap “φωτογραφίζει” έναν από αυτούς, ενδεικτικά τον αναφέρω.

*Έχει επιβαρυνθεί- όχι πολύ αλλά διακριτά- το λεγόμενο country risk- όσον αφορά στην επενδυσιμότητα των ελληνικών assets- μετά τις διαδοχικές καταστροφές σε Έβρο, Θεσσαλία. “Μετράει” αρνητικά και η εμφανής κυβερνητική αρρυθμία.

*ElvalHalcor, ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα χθες, ενημέρωση αναλυτών σήμερα. Όμως στο ταμπλό, short η τάση, με τρεις σερί πτωτικές συνεδριάσεις.

*Χαμηλά 4μηνου για την Lamda Development. Τα έλεγε από παλαιότερα η DeA για την εισηγμένη. Είναι και η…περίεργη στάση του βασικού μετόχου της εισηγμένης με ανάλογη πλειοψηφική θέση και στην Helleniq Energy. Ακόμη δεν έχει καταλάβει η αγορά αυτή η τμηματική μείωση της συμμετοχής πως, πότε και σε τι τιμές θα γίνει. Slices και δεν πείθεται η αγορά.

*Ρώτησα, άκρη δεν έβγαλα για την…ανατάραξη 5,14% της AEGEAN χαμηλότερα στα 11,82 ευρώ. Γνωστός στον οποίο απευθύνθηκα με παρέπεμψε και στο πτωτικό “καρέ” της Autohellas. Είναι 2-3 επιχειρηματίες (εισηγμένων) που θα συμμετάσχουν στην αμκ της Optima Bank, και για αυτό να ρευστοποιούν θέσεις τους; Δεν μου “κολλάει”, δεν μου προκύπτει.

*Και επίσημα θέση της ΕΚΤ (αντίθετη) σε σκέψεις για έκτακτη φορολόγηση τραπεζικών κερδών. Σας έλεγα και χθες για τις “δρακιές”, δεν γίνονται αυτά, για πολλούς και διάφορους λόγους. Ειδικά για το εγχώριο σύστημα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask