Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΤράπεζες: Σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων μέσω του "Ηρακλή"

Τράπεζες: Σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων μέσω του “Ηρακλή”

Μετά και την προσχώρηση της τέταρτης συστημικής τράπεζας, της Εθνικής, στο ελληνικό Asset Protection Scheme “Ηρακλής”, οι τράπεζες αναμένεται να μειώσουν το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους κατά 31,5 δις ευρώ.

Όπως σημειώνεται, η τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής Τράπεζας θα είναι ύψους 6,1 δις. ευρώ, αποτελούμενη από 190.000 δάνεια 80.000 δανειοληπτών, εξασφαλισμένα στο 90% με ακίνητα (η σύνθεση του χαρτοφυλακίου είναι 77% στεγαστικά, 18% επιχειρηματικά και μικρά επαγγελματικά και 5% καταναλωτικά δάνεια).

Υπενθυμίζεται πως ήδη φέτος έχουν προωθηθεί δύο μεγάλες τιτλοποιήσεις με εγγυήσεις από το σχέδιο “Ηρακλής”, ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ, από την Eurobank και την Alpha Bank. Υπολογίζεται ότι μόνο με το αρχικό σχέδιο “Ηρακλής” θα αντιμετωπισθούν τα μισά «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών.

Τέλος, σημειώνεται πως το «πράσινο φως» για την παράταση του “Ηρακλή” έδωσαν οι θετικές διαπιστώσεις στο πρόσφατο Eurogroup για την αποτελεσματικότητα του σχήματος που, στον ένα χρόνο λειτουργίας του, θα έχει καταφέρει να μειώσει κατά το ήμισυ το απόθεμα των NPLs των ελληνικών τραπεζών.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ