don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Fed, Apple και Πεκίνο, ο φονέας Daniel, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο…τιμόνι, που εστιάζει η ΔΕΗ, το IPO της Optima, οι…ουρανοί της Aegean, η “μπηχτή” της ΛΑΜΨΑ και οι επαφές Prem στην Αθήνα

*Οι 216.000 νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, έναντι προβλέψεων για πάνω από 230.000 και η αύξηση του κόστους εργασίας εντείνουν τις ανησυχίες πως, η ισχυρή αγορά εργασίας θα υποχρεώσει την Fed να επανεξετάσει το ενδεχόμενο άμεσης χαλάρωσης της επιτοκιακής/νομισματικής πολιτικής. Ενώ το 93% των traders δεν προβλέπει αλλαγή στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, οι εκτιμήσεις για νέα αύξηση επιτοκίων τον Νοέμβριο ξεπέρασαν το 40%, σύμφωνα με το CME FedWatch.

*Έως και μείον 4% η μετοχή της Apple μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου ότι απαγορεύει τη χρήση iPhone σε κρατικές κινεζικές εταιρείες και οργανισμούς. Για τέταρτη σερί συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο για τον Nasdaq, χθες βράδυ. Για το risky του ΑΙ τα έχει πει η DeA. Οι traders σταθμίζουν και τις τελευταίες εκθέσεις εταιρικών κερδών. Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης C3.ΑΙ είχε απώλειες 9% αφού ανέφερε χαμηλότερο από το αναμενόμενο μικτό περιθώριο, ενώ η ChargePoint έκανε βουτιά 11% μετά από ελλιπείς εκτιμήσεις εσόδων. Κλάδος bubble, θέλει την προσοχή του, οι παλαιότεροι θα ενθυμούνται τα dotcoms. Υψηλότερα οι αποδόσεις των ομολόγων, πιέσεις στις μετοχές των τεχνολογικών-ειδικότερα των υπέρ δανεισμένων- μόνον Τετάρτη-Πέμπτη περισσότερες από 30 εταιρείες “βγήκαν” με εκδόσεις για 50,6 δισ.$.

*Καταστροφή: Δύο γυναίκες ανασύρθηκαν νεκρές στα σπίτια τους στην Αστρίτσα Καρδίτσας από την κακοκαιρία Daniel. Οι δύο ηλικιωμένες βρέθηκαν σε διαφορετικά σπίτια και ανασύρθηκαν από άνδρες της ΕΜΑΚ. Ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της κακοκαιρίας Daniel είναι 6 νεκροί. «Απίστευτες ποσότητες βροχής, που δεν έχω ξαναδεί». Με αυτά τα λόγια σχολιάζει τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βιώνει τις τελευταίες μέρες η Ελλάδα, κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλίας, ο μετεωρολόγος του δημόσιου δικτύου ZDF Εζντέν Τερλί. Καμία περιοχή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή τη μάζα βροχής χωρίς καταστροφές. Η υπερθερμασμένη Μεσόγειος επιτείνει την κατάσταση, σημειώνει στην πλατφόρμα X.

*Υπόθεση Blue Horizon: παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Group, απομακρύνονται ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά και ο διοικητής του πρώτου λιμενικού τμήματος. Τέλος το Blue Horizon από την γραμμή Πειραιάς-Ηράκλειο.

*Ο Απόστολος Σκουμπούρης τα έγραφε από χθες, νωρίς το πρωί, για τον “χρυσό” διαγωνισμό της “Αττικής Οδού”. Όντως, χρυσός, κρίνοντας από τις προσφορές που υπέβαλαν κυρίως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Mytilineos-VINCI καθώς ξεπέρασαν τα 3 δισ. Στα 3,27 δισ. η προσφορά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (με δυνατότητα συμμετοχής της First Sentier), στα 3,1 δισ. της Mytilineos-VINCI, η διαφορά μεταξύ των 2 καλύπτεται από τους όρους του διαγωνισμού, συνεπώς ούτε βελτιωτικές ούτε τίποτε επιπλέον- όπως εξ’ αρχής η DeA είχε προϊδεάσει για “μονομαχία των 2” ισχυρότερων ομίλων της “επόμενης ημέρας”. Τέταρτη θέση για ΑΚΤΩΡ-AVAX- Meridiam, η αρνητική έκπληξη της διαδικασίας, εκτός παιδιάς ούτως ή άλλως, φαίνεται να αποχωρεί από τον συγκεκριμένο κλάδο. Σε εύθετο χρόνο η στήλη έχει πολλά να σχολιάσει για τις δρομολογημένες εξελίξεις σε ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις- μεταξύ των βασικών μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ- σε AVAX κ.λ.π.

*Ποιος Κωτσόβολος; Στην Ρουμανία εστιάζει η διοίκηση της ΔΕΗ, ζητούμενο να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, μέσα Νοεμβρίου σε road show-στο Λονδίνο;- ο Γιώργος Στάσσης θα παρουσιάζει το project Romania και την επόμενη ημέρα του Ομίλου.

*Για την Κωτσόβολος, άντε μπας και ενδιαφερθεί-μέχρι τέλους- η Quest και ο Θεόδωρος Φέσσας. Εννοείται πως όχι, για το τίμημα που ζητούσαν οι Άγγλοι.

*Στο 3ήμερο 27-29 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές για το ΙΡΟ της Optima Bank, με στόχο τα (τουλάχιστον) 130 εκατ. Θα ακολουθήσει η Intralot, για αμκ ύψους 120 εκατ. Έπεται ( ; ) η διάθεση ενός 10%+10% του μ.κ της Εθνικής. Και ακολουθεί Noval; Trade Estates; Ποιος θα προλάβει ποιόν.

*Για την AEGEAN, δεν χρειάζεται να υπενθυμίζουμε τις εκτιμήσεις της στήλης. Απλά:   Ο Ενοποιημένος Κύκλος Εργασιών του δεύτερου 3μηνου αυξήθηκε 37% συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2022, φτάνοντας τα €449,1 εκατ. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε €67,3 εκατ. τα δε κέρδη μετά από φόρους σε €51,5 εκατ., (από Κέρδη €10,8 εκατ. το αντίστοιχο 3μηνο του 2022. Ο συντελεστής πληρότητας βελτιώθηκε σε 82,6% από 79,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2022. Η διεύρυνση της δραστηριότητας της AEGEAN με 16 νέα δρομολόγια στο εξωτερικό, αλλά και κυρίως η ενίσχυση των συχνοτήτων σε προορισμούς της Ιταλίας, Ισπανίας, Γερμανίας, Σκανδιναβίας, Ισραήλ, Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας, αγορές στις οποίες ανέκαμψε σημαντικά η ζήτηση, συνέβαλαν στο ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα. Η AEGEAN επιχειρεί συνολικά με 76 αεροπλάνα το 2023 και θα προσφέρει στο σύνολο του έτους πάνω από 18 εκατ. θέσεις, με 11 εκατ. θέσεις εξωτερικού, 2 εκατ. περισσότερες συγκριτικά με το 2022. Το Δίκτυο καλύπτει 46 χώρες σε 165 προορισμούς από συνολικά 10 βάσεις.

*Η “μπηχτή” της ΛΑΜΨΑ, για τις εξελίξεις με το Καζίνο Λουτρακίου. Οι μέτοχοί της «εκφράζουν τις σοβαρές επιφυλάξεις τους καθώς διαπιστώνεται ότι ο εγχώριος κλάδος επίγειων τυχερών παιγνίων δεν λειτουργεί με όρους ισονομίας και απαρέγκλιτης εφαρμογής», επισημαίνοντας ότι «χαρακτηρίζεται από περιπτώσεις αθέμιτου ανταγωνισμού και στρέβλωσης των κανόνων της αγοράς».

*Στην Αθήνα τον Οκτώβριο το αφεντικό της Fairfax. Ο Ινδοκαναδός επενδυτής επισκέπτεται τη χώρα μας κάθε χρόνο καθώς έχει μεγάλες επενδύσεις, που ξεκινούν από τις τράπεζες και επεκτείνονται σε ακίνητα και λιανεμπόριο. Ο μεγαλομέτοχος της Eurobank θα έρθει σε μια ιδιαίτερα κομβική περίοδο για την τράπεζα καθώς αναμένεται να έχει αποκτηθεί και το απομείναν 1,4% που έχει το ΤΧΣ και θα έχει αναλάβει την διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου. Προφανώς, πέραν των κυβερνητικών κ.λ.π θα έχει επαφές και με τον Γιώργο Χρυσικό (Grivalia Hospitality), τους επιτελείς του Praktiker και οπωσδήποτε κατ’ ιδίαν γεύμα με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο.

*Αρκετοί από τους ξένους fund managers που παρακολουθούν Ελλάδα,  εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την εικόνα που παρουσιάζει ο Κρατικός Μηχανισμός, η αίσθηση…αρρυθμίας με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και οικονομικά. Πλέον, οι προσδοκίες των long στρέφονται στην αξιολόγηση σήμερα το βράδυ της DBRS και μία εβδομάδα μετά της Moody’s. Έστω για 2-3 “ανάσες” γιατί για περισσότερο δεν την έχουν την αγορά, σε αυτή την φάση.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask