don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Πληθώρα…πληθωρισμών, η διόρθωση του Eurostoxx 600, τα… γαλλικά της στήλης, Hellenic Cables για το αιολικό της Dieppe Le Treport, το λιμάνι του Βόλου, το χαρτοφυλάκιο της Noval Properties, και δήμαρχος και πρόεδρος χρηματιστηριακής

*Mε αφορμή την ανακοίνωση χθες στοιχείων πληθωρισμού του Αυγούστου. Διαβάζει κάποιος πως παραμένει επίμονα υψηλός για ακόμη έναν μήνα, στο 5,3% (χωρίς μεταβολή). Επιπλέον διαβάζει ότι η υποκείμενη αύξηση των τιμών (δηλαδή ο δομικός πληθωρισμός) υποχώρησε, αλλά ο συνολικός έμεινε σταθερός περιπλέκοντας, ακόμη περισσότερο, τα μέλη του δ.σ της ΕΚΤ για το τι θα αποφασίσουν τη μεθεπόμενη Πέμπτη (14 Σεπτεμβρίου). Από την άλλη πηγαίνει κάποιος στην αγορά και διαπιστώνει πως οι τιμές ουδεμία σχέση έχουν με αυτό το 5,3% για τον απλούστατο λόγο πως οι ειδήμονες έχουν διάφορους πληθωρισμούς, τον καθένα ανάλογα για την περίσταση. Για παράδειγμα ο πληθωρισμός σε ενέργεια, τρόφιμα-είδη διατροφής και άλλα της καθημερινότητας είναι στα ύψη, σε διψήφια ποσοστά. Πρακτικά, άσχετα με το τι “λέει” ο κάθε Δείκτης ο “καυτός” για τον Καταναλωτή πήρε επιπλέον 10% τον Αύγουστο. Μου θυμίζει φίλος ότι, τον Ιούλιο- μήνας παραγωγής των περισσότερων φρέσκων λαχανικών- η αύξηση ήταν 12,3% την ίδια στιγμή που ο ΔΚΤ εμφανιζόταν να μειώνεται. Το ωραίο της υπόθεσης; μέχρι πρόσφατα (τέλη 2021) ο δείκτης που κοιτούσαμε για τον πληθωρισμό ήταν ο γενικός ΔΤΚ, της αγοράς σαν να λέμε… μιλάμε για τον λεγόμενο “αντιληπτό” πληθωρισμό. Αυτόν που, μέχρι πριν ένα χρόνο μας “έδειχνε” και η επικεφαλής της ΕΚΤ. Άσχετα εάν τον…ξέχασε, κάπου στην συνέχεια. Γιατί όλα αυτά; μα για τον απλούστατο λόγο ότι οι άνθρωποι ή είναι μαθητευόμενοι μάγοι ή μας δουλεύουν χοντρά. Εν κατακλείδι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Αύγουστο στην Ελλάδα είχαμε οριακή κάμψη του πληθωρισμού στο 3,4%, ήμαρτον…

*Κατά 2,6% διόρθωσε τον Αύγουστο ο Eurostoxx 600. Είδα κάτι, ενδιαφέρον κατά την εκτίμηση μου: η Γερμανία ανακοίνωσε πτώση των εισαγωγών 13,2% στο 7μηνο, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τις αρχές του 1987. Προφανώς θα οφείλεται στην συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των Γερμανών. Φανταστείτε, στη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε.

*Παραγωγοί και επιχειρήσεις τροφίμων συμφώνησαν να μειώσουν τις τιμές, επιτέλους καιρός ήταν. Πως όχι; για την Γαλλία το αναφέρω, εμείς εδώ είμαστε large…και πολύ μάλιστα.

*Εντάξει είπαμε, αλλά: διαβάζω πως η κυβέρνηση θέσπισε και άλλο Pass, το Evros Pass. Πάντως οι πυροπληγέντες από την προηγούμενη καταστροφή μπορούν να δουν τι έχουν λαμβάνειν. Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα της κλήρωσης για το North Evia Pass. Τι να πω, και τα…γαλλικά μου δεν είναι και τα καλύτερα.

*Άσχετο, εν τέλει τον Stephanos Κασσελάκης τον λοιδωρούν; τον υποτιμούν; τον υπερεκτιμούν; τον φοβούνται; Το κόβω εδώ και δεν ξαναγράφω, μέχρις ότου αποφασίσουν οι του ΣΥΡΙΖΑ για τα του οίκου τους. Πάντως, μέχρι τότε λέω να αποτανθώ σε κάποια τράπεζα να ζητήσω δάνειο με προσωπική εγγύηση, έχω good will στην πιάτσα.

*Hellenic Cables: θα προμηθεύσει inter array καλώδια για το αιολικό πάρκο Dieppe Le Treport, στην Γαλλία. Και μιας ο λόγος για την Ελληνικά Καλώδια, μου είπε φίλος- με καλή πληροφόρηση- πως ενδεχομένως ακόμη μέσα στην επόμενη εβδομάδα να προχωρήσει το placement της Cenergy Holdings. Αναφερόταν και χθες η DeA στην εισηγμένη. Η διάθεση-εάν και εφ’ όσον- θα αφορά ένα ποσοστό στο 5%-7%, θυμίζοντας ότι η Viohalco έχει το 79,78% του μ.κ. Να υποθέσω πως, εάν και εφ’ όσον- προχωρήσει η διάθεση θα έχουμε νεότερα και από την εκκρεμότητα της Orsted.

*Είδα, στο finupnews, την είδηση πως, η NetCompany-Intrasoft αναλαμβάνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τελωνείων της Αυστρίας. Πέρασα τις προάλλες από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός-απέναντι (από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου) τα νέα γραφεία της δανέζικης-πλέον-εταιρείας στην Αθήνα. Εξαιρετικά, στην θέση του καμένου κτηρίου από τον Δεκέμβριο του 2008. Με αφορμή το συγκεκριμένο, είναι ενθαρρυντικό πως όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, εταιρείες (και όχι μόνο οι μεγάλες) δημιουργούν κτήρια, γραφεία κ.λ.π σε νέα πρότυπα, με προδιαγραφές, υλικά, τεχνικές φιλικές προς το περιβάλλον και τον εργαζόμενο.  

*Στα 516 εκατ. ευρώ ανέρχεται (στοιχεία έως 30 Ιουνίου) η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου των 62 επενδυτικών ακινήτων και συμμετοχών της Noval Property, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 30 εκατ. ευρώ (αύξηση 6%) έναντι της εύλογης αξίας της 31ης Δεκεμβρίου 2022 (486 εκατ. ευρώ). Έτοιμη για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Μετά την Optima Bank να υποθέσω.

*Μια καλή συνεδρίαση για τη Motor Oil η χθεσινή, κάλυψε μέρος των απωλειών της Τετάρτης μετά την προσφορά όσων πούλησαν στην είδηση (της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων 6μηνου). Tα έγραφε από νωρίς χτες το πρωί η DeA.

*Όπως και τα νεότερα για την Intralot, τον Σωκράτη Κόκκαλη. Το είδατε το χαρτάκι χθες, στο συν 9,38% και τα 0,70 ευρώ, με συναλλαγές 512 χιλ. τμχ. Μια χαρά με τα financial ο Χρυσόστομος Σφάτος.

*Από κοντά και το νέο…πουλέν του ομίλου, ΚΛΜ οσονούπω Intracom Properties ΑΕΕΑΠ. Στο συν 4% και τα 1,17 ευρώ με 349 χιλ. τμχ. Και ακόμη είμαστε στην αρχή, για αμφότερα.

*MED, δραστήρια στο ταμπλό η “νεαρά” (στα χρηματιστηριακά). Από την ΕΝ.Α ο στόχος είναι για την Παράλληλα, όταν θα έρθει η ώρα δηλαδή τα οικονομικά μεγέθη. Το ίδιο εκτιμώ ότι θα ισχύσει και για την έτερη εκ Θεσσαλονίκης, την DotSoft. Ξέρει ο Τζιουζέπε, δεν είναι χθεσινός.

*Και Δήμαρχος και Πρόεδρος σε Χρηματιστηριακή, γίνεται; για τον Πέτρο Δούκα γίνεται. Και Δήμαρχος Σπάρτης-πετυχημένος απ’ ότι λένε οι Λάκωνες/δεν έχω ιδία άποψη- και επικεφαλής της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ. Η ιστορική χρηματιστηριακή του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη έχει περάσει-ως γνωστόν σε Λιβανέζικα χέρια- από τα μέσα Ιουλίου. Νέοι μέτοχοι οι Λιβανέζοι τραπεζίτες Antonios Ghorayeb και Fadi Daouk , ελέγχουν την επενδυτική τράπεζα LIBANK SAL με έδρα τη Βηρυτό και μέσω αυτής την βρετανική Peterhouse Capital. Στα 2,5 εκατ. το τίμημα. Τον θυμάμαι από παλιά τον Πέτρο Δούκα στα χρηματοοικονομικά, είχε αρκετές καλές ιδέες.

*Εξέλιξη με ενδιαφέρον (και…ουρά). Το ενδεχόμενο της χρηματοδότησης της επένδυσης που θα απαιτηθεί για την υλοποίηση εργασιών αναβάθμισης στο –προς ιδιωτικοποίηση– λιμάνι του Βόλου εξετάζει η αμερικανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα DFC. Η DFC μέσω επιστολής προς τον όμιλο Goldair εκδηλώνει το ενδιαφέρον της να χρηματοδοτήσει τμήμα των επενδύσεων που θα απαιτηθούν για την αναβάθμιση του περιφερειακού λιμανιού. Προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον όμιλο Goldair, ο οποίος, μέσω των Goldair Cargo και Goldair Handling, αποτελεί ένα από τα τέσσερα σχήματα που διεκδικούν ποσοστό τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ). Η DFC, που δίνει προτεραιότητα στην υλοποίηση στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεων στην Ελλάδα, συστάθηκε για να ανακόψει την επέλαση των κινεζικών κεφαλαίων. Κατ’ επέκταση επιδιώκει να αποτελέσει, τρόπον τινά, το αντίπαλον δέος του China Investment Corporation, του κρατικού ταμείου επενδύσεων που διαθέτει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 τρισ. ευρώ.

*Στα 454 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών στην χθεσινή συνεδρίαση. Το rebalancing έβαλε φτερά στη μαρκέτα, στα 178 εκατ. ο τζίρος στη μετοχή της Πειραιώς, στα 107 στη ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Πλέον, με την ένταξη και της Πειραιώς στον δείκτη MSCI Standard Greece συμπληρώθηκε η τραπεζική 4άδα. Στάθμιση, σχεδόν στο 50%. Για να δούμε την προσεχή Παρασκευή ποια θα είναι η ετυμηγορία της DBRS, από το τι θα πουν οι Καναδοί οι αναλυτές “βλέπουν” +-100 ποντάκια. Κοντός ψαλμός.

*Πανευρωπαϊκές διαστάσεις παίρνουν οι διαμαρτυρίες των αποταμιευτών, καθώς οι τράπεζες σπεύδουν να αυξήσουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων μετά από κάθε αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά είναι πολύ αργές όταν μετακυλούν αυτές τις αυξήσεις στα επιτόκια των καταθετικών λογαριασμών. «Θέλουν απλώς κέρδη, δεν σκέφτονται τους ανθρώπους», λέει στο CNBC ο Marco Oliveira, ένας 50χρονος γραφίστας από την Πορτογαλία. Στην προσπάθειά της να μειώσει τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια πολλές φορές από τον Ιούλιο του 2022. Αυτό, στην πράξη, θα πρέπει να μεταφραστεί σε υψηλότερα επιτόκια τόσο για τα στεγαστικά δάνεια όσο και για τις καταθέσεις. Ωστόσο, στην πράξη, αυτό που συμβαίνει είναι διαφορετικό. Oι δυσαρεστημένοι αποταμιευτές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στον τραπεζικό τομέα. «Οι τράπεζες θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα για τις καταθέσεις προκειμένου να συντηρήσουν τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουν με τους πελάτες», εξηγεί ο Πορτογάλος οικονομολόγος Filipe Garcia, προσθέτοντας ότι οι πελάτες αισθάνονται εξαπατημένοι, καθώς πληρώνουν περισσότερα για τα στεγαστικά δάνειά τους, αλλά δεν βλέπουν το αντίστοιχο όφελος στις αποταμιεύσεις τους. «Ο κόσμος δεν έχει ξεχάσει την κρατική στήριξη που έλαβαν οι τράπεζες κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους», προσθέτει. Μου τα έστειλε φίλος και προφανώς το τελευταίο αφορά και τους “δικούς” μας.

*Μόλις λίγες ημέρες μετά την πολυδιαφημισμένη (ωστόσο σημαντική) σύνοδο των BRICS, στο Ντέρμπαν. Την έντονη αντίδραση της Ινδίας προκάλεσε χάρτης που δείχνει το βορειοανατολικό κρατίδιο Αρουνάτσαλ Πραντές στην αμφισβητούμενη συνοριακή περιοχή Ακτσάι Τσιν ως επικράτεια της Κίνας. Το Πεκίνο απάντησε λέγοντας ότι οι γέιτονές του θα πρέπει να αποφύγουν την υπερβολική ερμηνεία του θέματος. Εν τω μεταξύ, δημοσιεύματα στα μίντια αναφέρουν ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είναι πιθανό να μην συμμετέχει στις συνομιλίες των ηγετών της G20 την επόμενη εβδομάδα στο Δελχί. Τέτοια ακούν στην Ουάσιγκτον και γελάνε πλατιά.

*Σκιάχτηκε ο Ρ.Τ Ερντογάν, μετά την απάντηση του υπ.Εξ Γιώργου Γεραπετρίτη. Viral έγινε η «σκληρή» γλώσσα του για εχθροπαθείς δηλώσεις…ότι θα έλεγα καλό λόγο για τον προκάτοχό του, Νίκο Δένδια, δεν το περίμενα. Και όμως, νύχτα (ο νυν)-μέρα (ο τέως). Εκτίθενται…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask