*Καλημέρα, καλή εβδομάδα και καλή επιστροφή μιας και το πρώτο “κύμα” επέστρεψε χθες. Μεγάλο μποτιλιάρισμα απογευματάκι Κυριακής στο ρεύμα προς Αθήνα, επιβαρύνθηκε και λόγω ενός τροχαίου.
*Θα ξεκινήσουμε σήμερα, αναφερόμενοι στην Σύνοδο των BRICS- αύριο, Τρίτη, στο Durban της Νοτίου Αφρικής- καθώς είναι η πρώτη με τόσο ευρεία συμμετοχή παρατηρητών, η πρώτη όπου θα επιχειρηθεί να τεθούν οι βάσεις για την δημιουργία ενός “συστήματος αναφοράς” που ναι μεν-κυρίως- νομισματικό πλην όμως με ευρύτερα χαρακτηριστικά (από γενικότερα οικονομικά μέχρι γεωπολιτικά). Για μερίδα αναλυτών συνιστά ένα από τα γεγονότα του 2023, που ακόμη και εάν δεν επιτευχθεί ουσιαστικό αποτέλεσμα, καταδεικνύει την πρόθεση των 5 (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Ρωσία και Νότιο Αφρική) να δρομολογήσουν την “απαγκίστρωσή” τους από το αμερικανικό δολάριο. Για άλλους είναι η πρώτη σοβαρή προσπάθεια, με πιθανότητες ευόδωσης- σε βάθος χρόνου- από το 1971 όταν (με…υπαιτιότητα των ΗΠΑ) ανεστάλη το σύστημα σταθερών ισοτιμιών που συμφωνήθηκε στο Bretton Woods- το 1944- πρακτικά ακυρώνοντας την άμεση μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό.
*Θα επιμείνουμε λίγο περισσότερο στην Σύνοδο, όσο και σε 3-4 που διαδραματίζονται αυτό το διάστημα διεθνώς, και σε μία πτυχή ελληνικού ενδιαφέροντος. Η προσπάθεια αυτή των BRICS επιχειρείται σε μία περίοδο που, δοκιμάζονται το “σκιώδες” τραπεζικό σύστημα της Κίνας- Zhongzhi Investments- και ο κλάδος ακινήτων-κατασκευών- Country Garden. Δύο από τους τέσσερις βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του δεύτερου μεγαλύτερου ΑΕΠ στον πλανήτη. Παράλληλα, η πτώχευση της θυγατρικής της Evergrande στις ΗΠΑ, συνδυαστικά με το χαμηλό 16ετίας για το γουάν και την ατελέσφορη-προσώρας- προσπάθεια της People’s Bank of China (κεντρική τράπεζα της Κίνας) να εξισορροπήσει την κατάσταση, χρησιμοποιώντας το “εργαλείο” των επιτοκίων. Σε δύσκολη (οικονομικά) συγκυρία το Πεκίνο, με αναλυτές να διερωτώνται εάν το Δελχί μπει στον πειρασμό να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία των Κινέζων. Κοινή εκτίμηση των σοβαρών “γεωπολιτιστών” πως τον “πόλεμο” Δύσης (ΗΠΑ)- Ανατολής (Κίνα) θα τον κερδίσει όποιος πάρει με το μέρος του τον “μεσαίο χώρο”, δηλαδή την Ινδία. Διακριτό το προβάδισμα που έχουν οι ΗΠΑ, για να δούμε…
*ΚΑΙ η πτυχή ελληνικού ενδιαφέροντος, η επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ναρέντρα Μόντι. Ιστορική η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού- τελευταία ήταν της Ιντιρα Γκάντι το μακρινό 1983- με την Αθήνα να επιδιώκει με μεθοδικές κινήσεις τα τελευταία χρόνια να οικοδομήσει μία σχέση με το Δελχί που θα έχει στρατηγικό χαρακτήρα. Σημειωτέον πως, ο Ναρέντρα Μόντι θα έρθει στην Αθήνα επιστρέφοντας από τη Νότιο Αφρική όπου θα έχει συμμετάσχει στην Σύνοδο των BRICS… Θυμίζω, πως ειδικά επί θητείας Νίκου Δένδια στο υπ.Εξωτερικών πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες επαφές, επισκέψεις εκατέρωθεν όσε από την δεκαετία του ΄80. Περιττεύει να θυμίσω, επίσης, την επιμονή της DeA για αυτονόητα ζητήματα που θα έπρεπε να έχουν λυθεί…χθες, φέρνοντας τις δύο πλευρές ακόμη πιο κοντά. Αναφέρομαι- οι παλαιότεροι αναγνώστες της στήλης θυμούνται- στην απ’ ευθείας αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών. Το θέμα, εκ των πραγμάτων, επανέρχεται άμεσα και επιτακτικά. Θετικό το ότι ο Κώστας Φραγκογιάννης ετοιμάζει μεγάλη επιχειρηματική αποστολή με προορισμό την Ινδία, το φθινόπωρο. Δεν τον γνωρίζω αλλά παρακολουθώ την “οικονομική εξωτερική πολιτική” που ακολουθεί ο υφυπουργός, τον θεωρώ γνώστη και αποτελεσματικό.
*Στα εσωτερικά, διάβασα την κριτική του Σωκράτη Φάμελλου στην κυβέρνηση για την ενεργειακή πολιτική της με αφορμή τη διανομή μετοχών αξίας 6,7 εκατ. ευρώ στα μέλη της διοίκησης της ΔΕΗ και προτείνει τον δημόσιο έλεγχο στην αγορά ενέργειας. Αναφέρομαι σχετικά γιατί είχα θετική άποψη για τον πρόεδρο της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όσον αφορά στις γνώσεις του για τα οικονομικά, την επιχειρηματικότητα… Εξεπλάγην δυσάρεστα, υπέθεσα πως εν όψει εσωκομματικών διεργασιών απευθύνεται προς το εσωτερικό του κόμματος του. Για αρκετά θα μπορούσε να κάνει κάποιος κριτική στην κυβέρνηση, στην διοίκηση της ΔΕΗ αλλά όχι για το συγκεκριμένο. Άλλωστε επί τελευταίων ημερών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ είχε…εξαερωθεί σε 380-400 εκατ. ευρώ (αποτίμηση), ενώ επί ημερών Στάσση έφθασε μέχρι τα 4 δισ. Και με τον Γιώργο Στάσση συν το team του ο Όμιλος ουδεμία σχέση έχει με την Επιχείρηση του καλοκαιριού του 2019.
*Προφανώς και θα είδαν οι τραπεζίτες την έκθεση της European Bank Authority- mystery shopping- με αντικείμενο τις προμήθειες και τις χρεώσεις από τράπεζες και χρηματοδοτικά ιδρύματα για συναλλαγές που γίνονται στο κατάστημα, αλλά και διαδικτυακά. Το αναφέρω γιατί στο πόρισμα της ΕΒΑ οι συστημικές κάνουν…πρωταθλητισμό. Ο Χρήστος Σταϊκούρας δεν κατάφερε και πολλά, ο Κωστής Χατζηδάκης δεν το βλέπω,,, μήπως και με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή δουν κάποιο αποτέλεσμα δανειολήπτες και καταθέτες. Ειδάλλως…
*Αλλαγές για 9 μετοχές είχε η 6μηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του οίκου FTSE/Russell. Viohalco στον Large Cap, Cenergy Holdings και ΟΛΠ στον Mid Cap, στον Small Cap η EpsilonNet και στον Micro Cap οι Dimand, Lavipharm, Πετρόπουλος ενώ βγαίνουν Intrakat και ΚΡΙ-ΚΡΙ.
*Τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες με πτώση για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο. Μετά τον “πρωταθλητισμό” 7μηνου, ήρθε ο Αύγουστος για “ταμείο”. Ένα στοιχείο ενδεικτικό, η μετοχή της Πειραιώς έχασε την Παρασκευή 3,76% και 5,59% σε μία εβδομάδα. Ωστόσο, στα 3,176 ευρώ έχει απόδοση 34,5% σε διάστημα ενός τριμήνου και 120% από την αρχή του έτους. Εθνική, η μόνη τραπεζική μετοχή με θετικό πρόσημο την προηγούμενη εβδομάδα, στα 6,20 ευρώ.
*Για νέες αυξήσεις επιτοκίων (προ)ετοιμάζονται σε ΕΚΤ (14/9) και Fed (21/9). Θα έχει προηγηθεί (8/9) η βαθμολόγηση της ελληνικής οικονομία από την DBRS και πριν την Fed από τον οίκο Moody’s. Γιατί να “βλέπει” για το 2024 το investment grade η Morgan Stanley. Τι τον συμφέρει τον ΟΔΔΗΧ; επενδυτική βαθμίδα το τελευταίο 4μηνο του 2023 ή πρώτο 2μηνο του 2024. Γιατί κρατάνε οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, εξηγεί ο Βασίλης Γούλας. Κρατάω την υπενθύμιση του πως, το 2024 οι υποχρεώσεις της χώρας (αναχρηματοδοτήσεις κ.λ.π) θα πέσουν χαμηλότερα των 7 δισ. ευρώ. Θα περιμένω την Τετάρτη, την προγραμματισμένη έκδοση “εντόκων” να δω πως θα “τιμολογηθούν”.
*Είδα και την έκθεση της HSBC για την ελληνική οικονομία, το εγχώριο banking, τις κορυφαίες επιλογές. Ο αγγλικός οίκος “βλέπει” τον ΟΠΑΠ στα 20 ευρώ (στα 15,07 ευρώ σήμερα), την Jumbo στα 33 (από 29 πριν-στα 27,06 τρέχουσα τιμή) και την AEGEAN στα 16,30 (12,46).
*Θα επιμείνω στην ανάλυση της HSBC για τον ΟΠΑΠ. Είναι θετική για τη μετοχή, δεδομένης της συνολικής προοπτικής ανάπτυξης της εταιρείας βραχυπρόθεσμα, υποστηριζόμενη περαιτέρω από την πρόσθετη ανάπτυξη από τα VLTs (τερματικά βιντεολόττο) και το διαδικτυακό κανάλι. Το online θα παραμείνει ο βασικός μοχλός ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα, καθώς το κανάλι συνεχίζει να αναπτύσσεται έντονα και να αποσπά μερίδιο αγοράς από τη λιανική. Ο ΟΠΑΠ διατηρεί μια σταθερή θέση στο διαδικτυακό χώρο με τη Stoiximan και το σχέδιό της να αυξήσει τη δική της διαδικτυακή προσφορά να προσθέτει περαιτέρω στα έσοδα μεσοπρόθεσμα. Η HSBC αναμένει ότι το μερίδιο του διαδικτύου θα αυξηθεί στο 25% έως το 2025, ενώ φέτος αναμένει συνεχή ισχυρή ανάπτυξη από όλες τις κάθετες κατηγορίες. Μετά το online, τα VLTs είναι ο μεγαλύτερος μοχλός ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα για τον ΟΠΑΠ, καταγράφοντας ισχυρή ανάπτυξη τα δύο τελευταία τρίμηνα.
*Νίκος Τσάκος και Γιάννης Κούστας έχουν υποβάλει αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος για αύξηση της συμμετοχής τους στην Aegean Baltic Bank, σύμφωνα με τον Δημήτρη Κόκκορη (mononews). Τον Δημήτρη τον εμπιστεύομαι με “κλειστά μάτια” για αυτό και μεταφέρω την πληροφορία. Μέσω της κοινής εταιρείας των δύο εφοπλιστών- Costanus Limited, με έδρα στην Λευκωσία- το σχετικό αίτημα. Και μιας ο λόγος, στα 653,3 εκατ$ η ρευστότητα και στα 2,5 δισ$ εξασφαλισμένα έσοδα για την Danaos Shipping. Εάν η ΤτΕ κάνει αποδεκτό το αίτημα των 2 (και γιατί να μην…) τότε οι 2 θα κινηθούν για την απόκτηση του 7% που έχει το fund Orasis, του Τζωρτζ Ελλιοτ.
*Για το προς πώληση πακέτο-προτιμησιακό δικαίωμα υφίσταται και για τον Θεόδωρο Αφθονίδη. Μάλλον ο συν-ιδρυτής και Αντιπρόεδρος & CEO θέλει να μείνει εκτός σχετικής διαδικασίας.