Με μεσοσταθμική τιμή προσφορών να διαμορφώνεται στα 49.748 ευρώ ανά MW ανά έτος έκλεισε ο πρώτος διαγωνισμός στήριξης αυτόνομων (standalone) μπαταριών, όπου με βάση τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), που διεξήγαγε τη διαδικασία, 12 έργα επελέγησαν.
Μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία, όπου καταγράφηκε έντονος ανταγωνισμός, διασφαλίστηκε πτώση της τιμής ενίσχυσης κατά 57%, καθώς η τιμή εκκίνησης της διαδικασίας ήταν στα 115.000 ευρώ ανά MW ανά έτος.
Διευκρινίζεται ότι οι επενδυτές, μέσα από αυτή τη διαδικασία, υπέβαλαν προσφορές για τα προσδοκώμενα ετήσια έσοδα των έργων τους (σε ευρώ ανά Μεγαβάτ αποθηκευτικής ισχύος), κι προκρίθηκαν όσοι ζήτησαν τη μικρότερη «ταρίφα». Η «ταρίφα» αυτή θα αποτελεί το εγγυημένο (και σταθερό) ετήσιο έσοδο των μονάδων, δηλαδή την τιμή με την οποία θα υπογράψουν με τον ΔΑΠΕΕΠ 10ετείς αμφίδρομες συμβάσεις επί της διαφοράς (two way contracts of difference, CfDs).
Βέβαια, όπως και με τις ΑΠΕ με συμβάσεις ΣΕΔΠ, αν μία μονάδα αποθήκευσης συγκεντρώσει κάποιον χρόνο μικρότερα έσοδα από την «ταρίφα» της (μέσω της συμμετοχής της στις αγορές), τότε ο ΔΑΠΕΕΠ θα αναπληρώσει το ποσό που υπολείτεται. Για αυτό τον σκοπό, θα χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από τον υπολογαριασμό Συστημάτων Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που δημιουργήθηκε με την αναμόρφωση του ΕΛΑΠΕ. Αντίθετα, τα έσοδά της υπερβαίνουν την «ταρίφα» της, τότε θα ενεργοποιείται μηχανισμός για την ανάκτηση των υπερεσόδων. Επίσης, οι εταιρείες που θα κατασκευάσουν τους σταθμούς αποθήκευσης θα λάβουν επενδυτική ενίσχυση 200.000 ευρώ ανά μεγαβάτ
Πλέον, έγινε το πρώτο βήμα, ώστε, το σύστημα ενέργειας της χώρας να περάσει σε δημιουργία υποδομών αποθήκευσης, μια και μετά τον διαγωνισμό θα ξεκινήσει η διαδικασία για την υλοποίηση των 12 έργα αυτόνομων (standalone) μπαταριών συνολικής ισχύος 411,79 MW, από 7 εταιρείες, καθώς κατάφεραν να «κλειδώσουν» λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση.
Με βάση τον οριστικό κατάλογο επιλεγέντων έργων από το μειοδοτικό διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ, ανάμεσα στις εταιρείες που κατέθεσαν ανταγωνιστικές προσφορές είναι η Helleniq Energy (για τρεις μονάδες), η Intrakat (επίσης για τρία έργα), η ΔΕΗ (για δύο μονάδες μπαταριών), η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η Mytilineos (από μία μονάδα έκαστη).
Η λίστα
Η πλέον χαμηλή και άρα ανταγωνιστική προσφορά υποβλήθηκε από την Helleniq Energy, για μία μονάδα 50 MW, η οποία εξασφάλισε εγγυημένο έσοδο 33.948 ευρώ ανά MW ανά έτος. Από τα 12 έργα, το μεγαλύτερο εγγυημένο έσοδο εξασφάλισε ένα έργο της Intrakat, ισχύος 25 MW, στα 64.112 ευρώ ανά MW ανά έτος (για την ακρίβεια ανά MW).
Στην Helleniq Energy κατοχυρώθηκαν δύο ακόμη έργα, με ισχύ 25 MW το καθένα. Οι ταρίφες που διασφάλισαν είναι 39.956 ευρώ ανά MW ανά έτος (η 2η μικρότερη) και 49.885 ευρώ ανά MW ανά έτος. Επίσης, προκρίθηκαν δύο ακόμη standalone μπαταρίες της Intrakat, ισχύος 50 και 25 MW. Οι ταρίφες των έργων είναι 49.501,111 και 55.332 ευρώ ανά MW ανά έτος.
Επίσης, και δύο μονάδες της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ισχύος 50 και 48 MW εξασφάλισαν την “πρόκριση” με ετήσιο εγγυημένο έσοδο στα 47.291 και 48.756 ευρώ ανά MW αντίστοιχα. Στη δημοπρασία μειοδότησε και η Mytilineos (μέσω της ΑΕΝΑΟΣ) με ένα έργο ισχύος 48 MW και ταρίφα 49.900 ευρώ ανά MW ανά έτος.
Επίσης, μονάδα ισχύος 49,99 MW «πέρασε» η εταιρεία Energy Bank I (με προσφορά 60.887 ευρώ ανά MW ανά έτος). Στξ λίστα με τα έργα που επελέγησαν απαντάται και μια Ενεργειακή Κοινότητα (“Ενεργειακή Κοινότητα με Αγάπη Ήλιος”), με μία standalone μπαταρία 8 MW που «κλείδωσε» ταρίφα 60.000 ευρώ ανά MW ανά έτος. Ο μικρότερος σταθμός αποθήκευσης που προκρίθηκε έχει ισχύ 7,8 MW και θα λειτουργεί με εγγυημένο έσοδο 58.640 ευρώ ανά MW ανά έτος. Ανήκει στην Ενεργειακή Τεχνική Αναπτυξιακή, εταιρεία τεχνικών συμβούλων με έδρα στην Κρήτη.
Πέρα από τον εν λόγω διαγωνισμό, πάντως, έρχεται και ένα νέος καθώς στο πλαίσιο του σχήματος στήριξης προβλέπεται να δημοπρατηθεί συνολική ισχύς 1.000 MW. Ο δεύτερος διαγωνισμός, για συνολική ισχύ 300 MW, αναμένεται να διεξαχθεί από τη ΡΑΑΕΥ στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Στο τέλος του έτους τοποθετείται η τρίτη και τελευταία δημοπρασία, για ένα χαρτοφυλάκιο standalone μπαταριών επίσης 300 MW, τα οποία ωστόσο σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στις πρώην λιγνιτικές περιοχές (Δυτική Μακεδονία και Δήμο Μεγαλόπολης). Οι μονάδες που θα προκριθούν και από τις τρεις δημοπρασίες θα πρέπει να είναι έτοιμες να λειτουργήσουν έως τον Δεκέμβριο του 2025.