Στο Εθνικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης, στο ειδικό πρόγραμμα για τον έλεγχο της μη δομικής τρωτότητας των κτιρίων των φορέων του υπουργείου Πολιτισμού και στην πολιτιστική προσφορά της Μαριάννας Βαρδινογιάννη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σήμερα σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του ALPHA 9,89.
Ως προς την κλιματική κρίση και το πολιτιστικό απόθεμα, η Λ. Μενδώνη δήλωσε ότι «στο υπουργείο Πολιτισμού μελετούμε συστηματικά το θέμα. Ετοιμάζουμε το Εθνικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης στο πολιτιστικό απόθεμα, το οποίο θα είναι έτοιμο το 2025. Έχουμε εντάξει ένα έργο ερευνητικό-μελετητικό στο Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό πάνω από 30 εκατ. ευρώ, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις στους αρχαιολογικούς χώρους. Στο ίδιο πλαίσιο, έχουμε δημιουργήσει κοινή ομάδα εργασίας η οποία επικοινωνεί σχεδόν καθημερινά με το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και την επιστημονική υποστήριξη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Στο πλαίσιο αυτό, η κοινή ομάδα μελετά και υποδεικνύει παρεμβάσεις σε μείζονες αρχαιολογικούς χώρους ώστε, στον βαθμό που είναι δυνατόν, να αποτρέψουμε πυρκαγιές ή άλλες δυσοίωνες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», εξήγησε η υπουργός.
Ως προς τη μη δομική τρωτότητα των κτιρίων, η ίδια ζήτησε από τον ΟΑΣΠ και το ΤΕΕ να ετοιμαστεί, ειδικά για το υπουργείο Πολιτισμού, ένα πρόγραμμα για τον ενδελεχή έλεγχο της μη δομικής τρωτότητας των κτιρίων και να κοστολογηθεί σύμφωνα με τις προτεραιότητες που θα θέσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ. «Τον Σεπτέμβριο θα μας παρουσιάσουν το πρόγραμμα το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή, το συντομότερο δυνατόν. Είμαι σαφής: Δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος. Απλώς, θέλουμε να προλάβουμε», τόνισε.
Η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε επίσης στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, στο μεγάλο κοινωνικό της έργο, αλλά και στην καθοριστική συμβολή της στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Πέρα από την προσωπική μας φιλία, στέκομαι στην αφοσίωσή της στον αγώνα μας για το εθνικό αίτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα. Ήταν αφοσιωμένη σε ό,τι αφορούσε στον πολιτισμό και στην προβολή του στο εξωτερικό. Ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος και συγχρόνως με μια τεράστια κοινωνική ευαισθησία και ένα έργο, το οποίο δύσκολα αποτιμάται. Είναι τεράστιο το έργο της στον κοινωνικό χώρο, για να το αποτιμήσουμε αλλά και την τρομερή αγάπη της για τα παιδιά. Σε αυτά πρέπει να προσμετρήσουμε και την πολύ σημαντική συμβολή της, στα διάφορα θέματα πολιτισμού», επισήμανε η κ. Μενδώνη, καταλήγοντας ως προς το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών: «Η στρατηγική του υπουργείου Πολιτισμού και η βασική πολιτική του προτεραιότητα είναι ο επαναπατρισμός των πολιτιστικών αγαθών, τα οποία έχουν εξαχθεί παράνομα από τη χώρα μας. Ειδικά, το θέμα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα εθνικό ζήτημα, το οποίο, τουλάχιστον, από το 2019 απασχολεί όχι μόνο το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».