Τα μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα αποτέλεσαν κάποτε μεγάλο απωθημένο για το ελληνικό πόλο. Σε ατελείωτες, μαραθώνιες πιο σωστά, αναλύσεις μεταξύ των ανθρώπων- θρύλων της πισίνας, στο περιθώριο κάθε μεγάλης διοργάνωσης αρκετές δεκαετίες πίσω, ήταν δεδομένα αποδεκτό από όλους πως οι εθνικές μας ομάδες ανδρών και γυναικών είχαν τις δυνατότητες να κατακτούν διαρκώς θέσεις στα τρία σκαλιά του βάθρου. Δεν το επέτρεπαν ωστόσο κάποιες από τις προϋποθέσεις. Η απουσία αυτών, πιο σωστά.
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η ιστορία έχει αλλάξει. Κάποια στιγμή ακόμη και “εμείς” μάθαμε να ακολουθούμε βασικούς κανόνες. Χωρίς βέβαια να αποτελεί ασήμαντη παράμετρο, η παρουσία των καλών ελλήνων αθλητών και αθλητριών στα πρωταθλήματα του εξωτερικού, για να τα λέμε όλα…
Πλέον, η Ελλάδα βιώνει αυτό που της αξίζει στην υδατοσφαίριση. Συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων ομάδων παγκόσμια, με αποκορύφωμα το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και εμφανίζεται έτοιμη ξανά για ακόμη μία μεγάλη διάκριση.
Η σημερινή (25/07) νίκη της 10-9 επί του Μαυροβουνίου, με…buzzer beater, αυτή τη φορά του Σκουμπάκη, όπως και με την τεράστια εμφάνιση του Κωνσταντίνου Γενηδουνιά, ο οποίος πέτυχε 5 γκολ, της έδωσε την πρόκριση στον ημιτελικό γύρου του Παγκόσμιου πρωταθλήματος που γίνεται στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας.
Ταυτόχρονα της παρέχει και τη διπλή ευκαιρία (είτε στο μεγάλο, είτε στο μικρό τελικό) για τη διεκδίκηση ενός ακόμη μεταλλίου, ένα χρόνο μετά το χάλκινο που κατέκτησε στο παγκόσμιο της Βουδαπέστης. Το τρίτο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, έπειτα από το Μόντρεαλ το 2005 με το γκολ του Γιώργου Αφρουδάκη και το Καζάν το 2015.
Για τον προπονητή της Εθνικής Θοδωρή Βλάχο: “Τα παιδιά έδειξαν τρομερό χαρακτήρα, έβγαλαν τρομερές άμυνες και άντεξαν στην πίεση του Μαυροβουνίου. Δείξαμε χαρακτήρα μεγάλης ομάδας. Ένας προημιτελικός είναι το πιο σημαντικό παιχνίδι μέχρι το επόμενο“.
Τα όχι καλά ποσοστά στον αγώνα στον κρίσιμο τομέα του παίκτη παραπάνω οφείλονταν στην καλή άμυνα του Μαυροβούνιου και είχαν ως αποτέλεσμα την πίεση για τη δική μας ομάδα. Το τελευταίο και νικητήριο γκολ πάντως ήρθε ακριβώς έτσι, με παίκτη παραπάνω.
Η ομάδα του Θοδωρή Βλάχου θα αντιμετωπίσει τη Σερβία στο δρόμο προς τον τελικό, την Πέμπτη 25 Ιουλίου, στις 11.00 το πρωί. Σύμφωνα με το θρύλο του παρελθόντος και αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Γιώργο Αφρουδάκη: “Η ιστορία μας χρωστάει απέναντι στη Σερβία“. Ο πρώην σούπερ σταρ του ελληνικού πόλο θεωρεί ότι αυτή η Εθνική μας ομάδα είναι σε θέση να πετύχει σπουδαία πράγματα.
Η “γαλανόλευκη” είχε αναμετρηθεί με τη Σερβία στον τελικό των Ολυμπιακών αγώνων του Τόκιο και είχε ηττηθεί 13-10, ωστόσο οι σέρβοι δεν είναι πια εξίσου δυνατή ομάδα με εκείνη που κατέκτησε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.
Σε περίπτωση που η Ελλάδα πάρει την πρόκριση στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος, εκτός από το μετάλλιο θα εξασφαλίσει και την παρουσία της στους Ολυμπιακούς του χρόνου στο Παρίσι. Που σημαίνει ότι θα απαλλαγεί από το άγχος, κι ενώ οι προκρίσεις θα δοθούν στη συνέχεια από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Νετάνια (ένα Ολυμπιακό εισιτήριο) και το Παγκόσμιο της Ντόχα, το Φεβρουάριο του 2024.
Η Ελλάδα μετράει 16 παρουσίες σε Ολυμπιακούς αγώνες και μετέχει στη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού ανελλιπώς από το 1980 στη Μόσχα.
Τα μετάλλια της Εθνικής
- Μεσογειακοί Αγώνες 1951: Χάλκινο
- Μεσογειακοί Αγώνες 1991: Χάλκινο
- Μεσογειακοί Αγώνες 1993: Χάλκινο
- Παγκόσμιο Κύπελλο 1997: Ασημένιο
- World League 2004: Χάλκινο
- Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2005: Χάλκινο
- World League 2006: Χάλκινο
- Μεσογειακοί Αγώνες 2013: Χάλκινο
- World League 2016: Χάλκινο
- Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2015: Χάλκινο
- Μεσογειακοί Αγώνες 2018: Ασημένιο
- World League 2020: Χάλκινο
- Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Ασημένιο
- Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2022: Χάλκινο