Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΗ Μόσχα «παγώνει» τη συμφωνία για τα σιτηρά

Η Μόσχα «παγώνει» τη συμφωνία για τα σιτηρά

H Ρωσία μπλόκαρε τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας λίγες ώρες πριν τη λήξη της, προκαλώντας ανησυχία για ελλείψεις στην προσφορά και αυξήσεις των τιμών τους.

Η συμφωνία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πέρυσι τον Ιούλιο και έκτοτε ανανεωνόταν για μικρά χρονικά διαστήματα καθώς η Ρωσία διαμαρτυρόταν για περιορισμούς στις εξαγωγές δικών της σιτηρών και λιπασμάτων. Στόχος ήταν να αντιμετωπισθεί η παγκόσμια διατροφική κρίση που σημειώθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το μπλόκο στις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

“Στην πραγματικότητα, οι συμφωνίες της Μαύρης Θάλασσας έπαψαν να ισχύουν σήμερα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Δυστυχώς το μέρος αυτών των συμφωνιών που αφορούσε τη Ρωσία δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής, άρα η ισχύς της τερματίζεται”, πρόσθεσε. “Μόλις εκπληρωθεί το ρωσικό μέρος των συμφωνιών, η ρωσική πλευρά θα επανέλθει στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, αμέσως”, τόνισε.

Η Ρωσία ενημέρωσε επισήμως την Τουρκία, την Ουκρανία και τον ΟΗΕ ότι τάσσεται κατά της παράτασής της, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ