Μια από τις πλέον ανερχόμενες δυνάμεις στον ευρύτερο κλάδο της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών με εξειδίκευση στον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιρειών με το «πάντρεμα» και την ενοποίηση όλων των υπηρεσιών τους, είναι η SoftOne Technologies S.A. Πρόκειται για έναν όμιλο με ισχυρούς μετόχους, ένας εκ των οποίων είναι το Olympia Group (όμιλος Γερμανού) που ελέγχει το 33,34%, η Intel Capital, ο κ. Αντώνης Κυριαζής κ.α.
Η εταιρεία ασχολείται με την ανάπτυξη πρωτοποριακών υπηρεσιών και προϊόντων business software, ενώ είναι από τις πρώτες που έλαβαν επίσημη πιστοποίηση από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ως Πάροχος Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης, τομέας που βρίσκεται στην αιχμή του ψηφιακού μετασχηματισμού ολόκληρου του επιχειρηματικού κόσμου, ανεξαρτήτως μεγέθους.
Πλέον, η SoftOne Technologies S.A. αποτελεί το μεγαλύτερο όμιλο εταιρειών business λογισμικού στην Ελλάδα, περιλαμβάνοντας έξι κορυφαία brands (SoftOne, UNISOFT, PROSVASIS, Regate, IMPACT και cosmoONE), ενώ πλέον απασχολεί 550 εργαζόμενους.
Προσφέρει ένα πλήρες portfolio λύσεων μέσα από το διευρυμένο δίκτυο των 600+ εξειδικευμένων συνεργατών του, ενώ αριθμεί σήμερα ένα ισχυρό πελατολόγιο που υπερβαίνει τις 95.000 επιχειρήσεις στην ελληνική αλλά και επιλεγμένες διεθνείς αγορές (Κύπρος, Ρουμανία, Βουλγαρία).
Ιστορικό, ανάπτυξη και εξαγορές
Η SoftOne Technologies ιδρύθηκε το 2002 από μια ομάδα έμπειρων επαγγελματιών της αγοράς λογισμικού που έχουν διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση του πεδίου της πληροφορικής στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το 2013 ίδρυσε θυγατρική στη Ρουμανία: SoftOne Open Enterprise Solutions SRL (www.softone.ro) και το 2017 ίδρυσε θυγατρικές στην Κύπρο (www.softone.com.cy) και τη Βουλγαρία (www.softone.bg).
Τον Ιούνιο του 2016, ο όμιλος Olympia Group απέκτησε το 33,34% του μετοχικού κεφαλαίου της SoftOne και έκτοτε ξεκίνησαν κάποιες εμβληματικές επεκτατικές κινήσεις που εμπλούτισαν το χαρτοφυλάκιο των υπηρεσιών και αναβάθμισαν το εκτόπισμά της.
Το 2019 SoftOne Technologies απέκτησε τη Unisoft SA, μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες ανάπτυξης επιχειρηματικού λογισμικού, ενισχύοντας σημαντικά τα μερίδια και το εκτόπισμα της εταιρείας. Μεταξύ 2019 έως 2022, η SoftOne ολοκλήρωσε μία σειρά στρατηγικών επενδυτικών κινήσεων που περιλάμβαναν την εξαγορά των εταιρειών Unisoft, Prosvasis, Regate, IMPACT και cosmoONE.
Αύξηση κατά 40,7% στον κύκλο εργασιών το 2022
Χθες, η διοίκηση της εταιρείας παρουσίασε στους δημοσιογράφους τις επιδόσεις του 2022 και των αρχών του 2023, καθώς και όλα τα σχέδια για τη διεκδίκηση έργων στην Ελλάδα, αλλά και την επέκταση στο εξωτερικό. Το 2022 ο κύκλος εργασιών έφτασε στα 36,2 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 40,7% έναντι του 2021, ενώ τα EBITDA έφτασαν στα 8,3 εκατ. ευρώ, με αύξηση 33%. Συνάμα, πέτυχε επαναλαμβανόμενα έσοδα άνω του 75% το 2022.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2023 ο κύκλος εργασιών έφτασε στα 11 εκατ. ευρώ (+40,8%), ενώ η κερδοφορία ανήλθε στα 4,6 εκατ. ευρώ (+42,6%). Συνολικά, η εκτιμώμενη παραχθείσα αξία του οικοσυστήματος του ομίλου ξεπερνά τα 89 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησης για το 2023, ο Όμιλος SOFTONE υπολογίζει ότι ο κύκλος εργασιών θα διαμορφωθεί στα 49 εκατ., με EBITDA 12,8 εκατ. θέτοντας τις βάσεις για ακόμη πιο ισχυρές επιδόσεις και το 2024. Επιπλέον, εκτιμάται ότι η συμμετοχή των Cloud υπηρεσιών θα εκτοξευθεί στο 57% το 2023, σημειώνοντας αύξηση +64%.
Μάλιστα, το 2022 η εταιρεία πέτυχε αύξηση 50% του κύκλου εργασιών στις αγορές του εξωτερικού, μολονότι ακόμη το ποσοστό των διεθνών δραστηριοτήτων δεν είναι μεγάλο συγκριτικά με το σύνολο των μεγεθών της.
Αντώνης Κυριαζής: Πρωτοφανής ανάπτυξη στον κλάδο της πληροφορικής
Ο εκ των ιδρυτών, εκτελεστικός πρόεδρος και ένας εκ των μετόχων της SoftOne κ. Αντώνης Κυριαζής (φωτό κάτω) άνθρωπος με 40 χρόνια ιστορίας στον κλάδο της πληροφορικής στην Ελλάδα και εκ των… γκουρού του χώρου, αναφέρθηκε στην τωρινή συγκυρία, στις προοπτικές του κλάδου, στους κινδύνους, αλλά και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Τόνισε πως η σημερινή εκρηκτική ανάγκη για έργα πληροφορικής, μοιάζει – κατ’ αναλογία με περιόδους όπως το 1989 όταν καθιερώθηκε ο ΦΠΑ, το 1992 με τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης (ΚΠΣ), αλλά και με το 2001 όταν η χώρα εντάχθηκε στο ευρώ.
«Τώρα έχουν συμπέσει όλα, υπάρχει ένας πρωτοφανής συνδυασμός λόγω της ανάγκης ψηφιακού μετασχηματισμού δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ενώ ήρθε και το Ταμείο Ανάκαμψης να δώσει ισχυρά κεφάλαια και κίνητρα. Η αγορά της πληροφορικής πλέον αναπτύσσεται με ρυθμούς που δεν έχουμε ξαναζήσει. Η SoftOne είναι στην καλύτερη θέση για τη νέα εποχή, η πιο σωστά τοποθετημένη», επισήμανε. Παράλληλα, προέβλεψε ότι η αγορά της πληροφορικής σήμερα είναι μεταξύ 300 και 400 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ μέσα στην επόμενη 5ετία, θα τριπλασιαστεί.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της SOFTONE, κ. Πάνος Μαρτίνης, δήλωσε: «Τα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα του 2022 αλλά και η θετική εξέλιξη των δεικτών και κατά την τρέχουσα χρονιά, πιστοποιούν με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ηγετική θέση του Ομίλου SOFTONE, ως απόρροια του μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού και της ισχυρής διαφοροποίησης του επιχειρηματικού του μοντέλου.
Με εχέγγυα την τεχνολογική καινοτομία, το ισχυρότερο δίκτυο συνεργατών, τις στοχευμένες εξαγορές και στρατηγικές συνεργασίες με εδραιωμένες εταιρείες εξειδικευμένων εφαρμογών λογισμικού, ο Όμιλος SOFTONE οδηγεί σταθερά τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά του business software, παράγοντας υψηλή αξία για όλα τα μέλη του οικοσυστήματός του. Πιστοί στο στρατηγικό μας πλάνο, συνεχίζουμε δυναμικά να αναπτύσσουμε best-in-class προϊόντα και υπηρεσίες που καθιστούν τον Όμιλο SOFTONE τον κορυφαίο 360ο πάροχο λύσεων ψηφιακού μετασχηματισμού στην ελληνική αγορά».