To 1,7 δισεκατομμύριο δολάρια που οι δωρητές δεσμεύτηκαν να δώσουν κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης για βοήθεια στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο και την πείνα Υεμένη, είναι ένα “απογοητευτικό” αποτέλεσμα, δήλωσε με αποδοκιμασία ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
“Εκατομμύρια παιδιά, γυναίκες και άνδρες της Υεμένης χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια για να ζήσουν. Η μείωση της βοήθειας ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη”, δήλωσε στο τέλος της διαδικτυακής συνεδρίασης.
Ο ΟΗΕ είχε καλέσει νωρίτερα σήμερα τους διεθνείς δωρητές να εξασφαλίσουν βοήθεια 3,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Υεμένη προκειμένου να εμποδίσουν την πείνα να κατακλύσει αυτή την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα που είναι στα πρόθυρα της λιμοκτονίας και όπου “η παιδική ηλικία είναι πλέον κόλαση”.
Περισσότερες από 100 κυβερνήσεις και ιδιώτες δωρητές μετείχαν στη διαδικτυακή συνάντηση που συνδιοργανώθηκε από τη Σουηδία και την Ελβετία για την Υεμένη, όπου η βία έχει κλιμακωθεί στη Μαρίμπ, στον βορρά της πιο φτωχής χώρας της αραβικής χερσονήσου.
Οι αντάρτες Χούθι ξανάρχισαν στις 8 Φεβρουαρίου επίθεση για να καταλάβουν αυτό το τελευταίο προπύργιο της κυβέρνησης στον βορρά, εντείνοντας παράλληλα τις επιθέσεις στο έδαφος της γειτονικής Σαουδικής Αραβίας.
“Παρακαλώ θερμά όλους τους δωρητές να ανταποκριθούν γενναιόδωρα στην έκκλησή μας για να εμποδίσουμε τον λιμό να κατακλύσει τη χώρα”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά την έναρξη της διάσκεψης.
“Σήμερα, η μείωση της βοήθειας σημαίνει θανατική καταδίκη για ολόκληρες οικογένειες”, είπε και πρόσθεσε: “Κάθε δολάριο μετράει”.
Η σύγκρουση που ξέσπασε το 2014 από μια επίθεση των ανταρτών που κατέλαβαν τεράστια εδάφη της χώρας, μετρά δεκάδες χιλιάδες νεκρούς σύμφωνα με μκο και ώθησε εκατομμύρια ανθρώπους στο πρόθυρα της λιμοκτονίας. Είναι η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Σε μια συγκυρία πανδημίας, η κατάσταση επιδεινώθηκε με τη μείωση της χρηματοδότης της βοήθειας. “Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση σήμερα για “άμεση χρηματοδότηση”.
“Για τους περισσότερους ανθρώπους, η ζωή στην Υεμένη είναι πλέον ανυπόφορη. Η παιδική ηλικία είναι κόλαση”, δήλωσε ο Γκουτέρες.