Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΑνεβαίνει η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος

Ανεβαίνει η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος

Τιμές κοντά στα 100 ευρώ/MWh “γράφει” η χονδρική αγορά ρεύματος, την ώρα που και οι τιμές φυσικού αερίου κινούνται σταθερά τις τελευταίες μέρες πάνω από τα 30 ευρώ/MWh. 

Συγκεκριμένα, η τιμή του TTF μετά το χαμηλό διετίας των 23 ευρώ/MWh που κατέγραψε στις αρχές Ιουνίου, έχει πάρει και πάλι την ανιούσα. Χθες το συμβόλαιο TTF Ιουλίου έκλεισε κοντά στα 35,7 ευρώ/MWh με άνοδο 15,1%, ενώ τα forward του Φθινοπώρου ξεκινούν από 37,9ευρώ/MWh για τον Σεπτέμβριο και αυξάνονται στα 41,5 ευρώ/MWh για τον Οκτώβριο, στα 49,8 ευρώ/MWhγια τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο προσεγγίζουν τα 52,9ευρώ/MWh.

Επίσης, στα 99,38 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για αύριο 14/6/2023. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 141,85 ευρώ/MWh ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 80,96 ευρώ/MWh. Η τιμή αυξήθηκε κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 9,1%, το φυσικό αέριο 45,9% τα υδροηλεκτρικά 6,1% οι εισαγωγές 8,4% και οι ανανεώσιμες 26,3%. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 11,341 MWh και οι εισαγωγές στις 11,663 MWh.

Με δεδομένη και την εξέλιξη των τιμών φυσικού αερίου, όπως φαίνεται η άνοδος της συμμετοχής του εν λόγω καυσίμου στο “μείγμα” παραγωγής ρεύματος έφερε αύξηση τιμών. Κάτι που ουσιαστικά τεκμηριώνει τις ανησυχίες αναλυτών, αλλά και παραγόντων της αγοράς, όπως του κ. Ευαγ. Μυτιληναίου, ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί στην Ελλάδα οι “δροσιές” να μειώνουν την κατανάλωση καθώς μειώνεται η χρήση κλιματισμού, ωστόσο στην Ευρώπη η αύξηση της θερμοκρασίας φέρνει άνοδο της κατανάλωσης και βέβαια των τιμών, όπως καταγράφηκε την Παρασκευή στις αγορές αερίου αλλά και στις χονδρεμπορικές ρεύματος με καταγραφές γύρω από τα 100 ευρώ/MWh σε Γερμανία, Γαλλία, Τσεχία κτλ. 

Πάντως, η χθεσινή εκτίναξη των τιμών, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, αποδίδεται και στη διακοπή λειτουργίας τριών ακόμη νορβηγικών μονάδων φυσικού αερίου, οι οποίες αναμένεται να παραμείνουν εκτός λειτουργίας έως τα μέσα Ιουλίου.

Πέρας των μέτρων

Υπενθυμίζεται, ότι στην Ελλάδα τα έκτακτα μέτρα έχουν λάβει μια μικρή παράταση έως το τέλος Σεπτεμβρίου, με απόφαση του απελθόντα υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Στόχος της κίνησης αυτής ήταν ο νέος υπουργός Ενέργειας να έχει περιθώριο κινήσεων και να αποφασίσει εάν θα παραταθεί, θα καταργηθεί, ή θα τροποποιηθεί το πακέτο των έκτακτων μέτρων. Έτσι παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η αγορά φαίνεται να επανέρχεται στην προ κρίσης κανονικότητα, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. 

Πάντως, μετά και την άρση των έκτακτων μέτρων που προωθεί η ΕΕ από τον Οκτώβριο, εντείνεται ο προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι.  Ωστόσο, με βάση όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στο Star, “αυτή τη στιγμή οι επιδοτήσεις για την ενέργεια δεν είναι απαραίτητες, γιατί έχουν πέσει οι τιμές”. Επίσης,  εξέφρασε την άποψη ότι μόνιμη λύση στο θέμα της ακρίβεια θα δώσουν οι πολιτικές κατά του πληθωρισμού που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι αυξήσεις στους μισθούς, τις οποίες στον ιδιωτικό τομέα θα φέρει – όπως είπε – η ανάπτυξη.

Παράλληλα,  η ΡΑΑΕΥ έσπευσε να θέσει σε δημόσια διαβούλευση μια σειρά από κανόνες στους προμηθευτές. Ειδικότερα προτείνει ένα νέο τύπο λογαριασμών μέσα από την επιβολή σειράς υποχρεωτικών μέτρων προς τους παρόχους, ζητώντας απαντήσεις μέχρι και την επόμενη Δευτέρα 19 Ιουνίου. Στο επίκεντρο της συζήτησης βέβαια είναι το τι θα γίνει με τη ρήτρα αναπροσαρμογής και το πώς δε θα υπάρξουν και πάλι φαινόμενα που υπηρξαν στο πρόσφατο παρελθόν, που θα οδηγήσουν σε νέες αναταράξεις.

Πάντως, από την 1η Οκτωβρίου, οι πολίτες θα βρεθούν μπροστά σε ένα νέο τοπίο στους λογαριασμούς ρεύματος

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ