don't even ask

don't even ask

spot_img

Vote for Jamie (τον Λακεδαίμονα), προειδοποίηση Deutsche Bank, το guidance του Fitch, Motor Oil-μεγέθη που “ζαλίζουν”, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ανεβασμένο το “κατασκευαστικό” και αλφάδι το team του Σωκράτη

*Μέχρι την ώρα που “έκλεινε” η DeA συμφωνία για το χρέος δεν είχε επικυρωθεί. Ωστόσο ουδείς από τους δείκτες στην Wall Street παρέπεμπε σε ουσιαστική ανησυχία περί του αντιθέτου. Έκτακτη εκπομπή του “Squank Box” -εμβόλιμα στην ροή του CNBC- με αρκετές ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις. Ξεχώρισε μία που αναφερόταν στην πρόθεση του Jamie Dimon να ασχοληθεί με τα κοινά των ΗΠΑ. Ολοκληρώνοντας την εξαιρετική θητεία του στην JPMC θα είχε ενδιαφέρον εάν ο Λάκων έβαζε υποψηφιότητα στις εκλογές του 2028. Τους τελευταίους μήνες, όλο και συχνότερα οι παρεμβάσεις του έχουν περισσότερο πολιτικό παρά (αυστηρά) επενδυτικό χαρακτήρα. Δεδομένης της ένδειας των Joe Biden, Janet Yellen, αλλά και Jerome Powell, ένας Jamie Dimon φαντάζει όπως ένας… Mario Draghi στην τωρινή Ευρώπη των Gertrud Ursula von der Leyen, Josep Borrell ακόμη και της Christine Lagarde που δυστυχώς -για την Ευρώπη- διαψεύδει τις προσδοκίες του προκατόχου (και μέντορα) της. Για αυτό και το team της DeA “καρφιτσώνει” κονκάρδα με σύνθημα: Dimon for President.

*Και η Deutsche Bank προειδοποιεί: έρχεται “τσουνάμι” πτωχεύσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

*Απογευματάκι “άνοιξαν” οι στοιχηματικές αποδόσεις για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, έριξα μια ματιά, αλλά δεν απόρησα, με τις δηλώσεις για την οικονομία, την φορολογία κ.λ.π στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να έχουν προηγηθεί και πάλι συντηρητικά τα βρήκα τα bets. Μου έλεγε γνωστός (μη ΝΔκράτης), όσο μιλάνε η διαφορά μεγαλώνει, τι να πεις… τόση ένδεια και άγνοια. Μετά θα έχει άδικο ο Νίκος Ελευθερόγλου να γράφει για…πατερούληδες.

*Θέλω να πιστεύω πως οι τραπεζίτες θα το είδαν το “φρένο” στα δάνεια, στο “γύρισμα” της πιστωτικής επέκτασης. Αναμενόμενο ωστόσο, καθώς τα επιτόκια/κόστη είναι στο… Θεό, με συνέπεια όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες να μειώνουν (ή “παγώνουν”) επενδύσεις προκειμένου να είναι εμπρόθεσμοι στις υποχρεώσεις τους, να κρατούν “κάτι στην άκρη”. Τουλάχιστον για όσο μέλη του δ.σ της ΕΚΤ επιμένουν πως δεν συντρέχει επιτακτικός (sic) λόγος για παύση στις μειώσεις των επιτοκίων. Από την άλλη, στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του Μαΐου είναι η ίδια η ΕΚΤ που παραδέχεται πως η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη είναι εύθραυστη. Σημειώστε τις ημερομηνίες-ορόσημα: 9 Μαΐου βαθμολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, στις 13-14 FOMC της FED και 15 ECB. Δύσκολα, πολύ δύσκολα ο Fitch θα δώσει κάτι παραπάνω από ένα guidance ενόψει των εκλογών (της 25ης Ιουνίου) και της “επόμενης ημέρας”. Άλλωστε ο αμερικανικός οίκος βαθμολογεί και τρίτη φορά, στις 2 Δεκεμβρίου. Θα έχει προηγηθεί η Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου. Πάντως το ελληνικό 10ετές, κάποια στιγμή χθες διόρθωσε μέχρι το 3,75%, χαμηλό 10μηνών (εάν δεν με απατά η μνήμη μου).

*Μεγέθη που “ζαλίζουν”, τζίρος 3,3 δισ. και καθαρά κέρδη 237,3 εκατ. το πρώτο 3μηνο. Για τη Motor Oil ο λόγος. Η διοίκηση εκμεταλλεύεται πλήρως την συγκυρία, ενώ η θεαματική είσοδος στις ΑΠΕ εξασφαλίζει υψηλή κερδοφορία για τα επόμενα χρόνια, ανεξάρτητα από το που θα είναι οι τιμές του πετρελαίου.

*Όπως και να το κάνεις, το να σε αναφέρει κοτζάμ Bloomberg ως “ισχυρό παίκτη” των υποδομών δεν το λες και λίγο. Για την Intrakat ο λόγος, με το σχετικό θέμα να μην περνά απαρατήρητο από την επενδυτική κοινότητα. Το συν 9,82% σε διάστημα εβδομάδας κάτι λέει.

*Δεν πέρασε απαρατήρητη όμως ούτε η υπέρβαση του ορίου του ενός ευρώ για την μετοχή της AVAX. Από τον Φεβρουάριο του 2022 είχε “στοιχειώσει” η συγκεκριμένη τιμή-αντίσταση. Η εταιρεία όντως έχει αυξημένες καθαρές υποχρεώσεις αλλά και ένα χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων σχεδόν στα 3 δισ. Θα αναλάβει ( ; ) την κατασκευή του Vouliagmenis Mall, στο Ελληνικό;

*Αυτό που κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κρήτη δεν είναι προεκλογική περιοδεία, αλλά διαφήμιση του ΕΟΤ για τη μεγαλόνησο. Μοχός, Πισκοπιανό κ.α. μου έλεγε δικός μου στο Ηράκλειο, που βλέπει Σημανταράκη στα Χανιά.

*Συνοπτικά: έσοδα 819,7 εκατ. (από 634 εκατ.) στο πρώτο 3μηνο για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ανεβασμένο το “κατασκευαστικό”. Καθαρά κέρδη 23 εκατ. (από 9,6 εκατ.). Ταμειακά διαθέσιμα 1.558,0 εκατ. (από 1.491,7 στο τέλος του 2022). Δηλαδή Συντελεστής Καθαρού Χρέους/προσαρμοσμένα EBITDA στο 2.3Χ. Επιχειρησιακά, το κατασκευαστικό στα 5,5 δισ. (υπογεγραμμένα τα 2,8 δισ.).

*Από το “πινάκιο” της Ευελπίδων, η εξ’ αναβολής (στην αναβολή) δίκη των Κουτσολιούτσων είναι για τις 19 Ιουνίου, δηλαδή την Δευτέρα πριν την “εκλογική” της 25ης… Στην πιάτσα προεξοφλούν πως θα οριστεί νέα δικάσιμος από Σεπτέμβριο… πως είπατε;

*Είδα τον Διονύση Τεμπονέρα- συντονιστή της εκλογικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- σε μία εκπομπή. Επιτέλους και ένα στέλεχος με γνώση του αντικειμένου και της επιστήμης του (εργατολόγος), από τις ελπιδοφόρες εξαιρέσεις της Κουμουνδούρου. Η DeA είναι “πολιτική”, αλλά όχι “κομματική”, με άποψη “οικονομική”.  

*Δεν είχε θεαματικές εκπλήξεις το χθεσινό rebalancing στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στα 321 εκατ. η αξία συναλλαγών, σε μόλις 4 μετοχές ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil, Mytilineos το 54% του συνολικού μικτού τζίρου. Στον δείκτη MSCI Small Cap, από σήμερα, οι Autohellas, ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Στον FTSELarge Cap η Cenergy Holdings- με αποτίμηση 1,1 δισ. πως να μην…- στην θέση του ΟΛΠ. Οι αλλαγές σε ισχύ από την Δευτέρα 19 Ιουνίου.

*Εν τέλει το Sell in May and Go Away, που είχαν “φαγωθεί” δεν επιβεβαιώθηκε. Με 12,31% για τον Γενικό Δείκτη και 20,56% για τον Τραπεζικό, δεν το λες και… Go Away. Μετοχή 5μηνου η MIG, με απόδοση 220%. Η στήλη δεν θα μπει στην ευκολία των σεναρίων που κυκλοφορούν τα τελευταία 24ωρα για την εν λόγω εισηγμένη-κέλυφος/ιδανική για όχημα εισαγωγής στο ΧΑ.

*Νέα ιστορικά υψηλά για: AEGEAN, Cenergy Holdings, Profile και AustriaCard.

*Με τα μέχρι τώρα στοιχεία για την τουριστική κίνηση στα ύψη και τις προβλέψεις για το 7μηνο υψηλότερα πως να μην “τρέξει” η ΜΟΤΟδυναμική του Πάρη Κυριακόπουλου. Από τότε που ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου το τιμόνι η εισηγμένη πηγαίνει με overdrive.

*Τα φωτοβολταϊκά είναι το asset της MEVACO, που είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον εισηγμένου. Το αν έγινε και δεύτερος γύρος επαφών δεν το γνωρίζω, αλλά είτε μόνος, είτε με στρατηγικό, η πλευρά Κωστόπουλου αξίζει αποτίμηση αρκετά μεγαλύτερη των 39,9 εκατ. που “έγραφε” χθες στο ταμπλό.

*EXALCO, έναν απλό πολλαπλασιασμό εάν κάνεις τα MW (στις ΑΠΕ) που διαθέτει έναντι 1,8 εκατ. ευρώ το fair value βγαίνει Χ2.

*Intralot: ο πωλητής τελείωσε, τα μεγέθη 3μηνου αρκούντως ικανοποιητικά, το team του Σωκράτη Κόκκαλη αλφάδι. Με Κρις Σφάτο εγγύηση. Η διοίκηση εστιάζει στην αναδιάρθρωση των ομολόγων (και πολύ σωστά). Η στήλη την έχει Χ2.

*Φίλος ο οποίος ασχολείται με chatgpt, nova e.t.c μας έστειλε αυτά: Το etf αν υπήρχε ucits έκδοση ίσως να ήταν υποσχόμενο για εμάς τους λάτρεις αν και ακριβούτσικο σε σχέση με καλές μεμονωμένες μτχς. Από την άλλη έχεις διασπορά με έναν κλικ. Πολύ βολικό. Φθηνό είναι το Performance of Lyxor MSCI Greece UCITS ETF – Dist https://www.justetf.com/en/…§or=none&equityStrategy=none&theme=none&groupField=index&from=search&isin=FR0010405431#overview Και άλλο ένα https://www.alphamutual.gr/ … Καλό line up με μυτιλ, οπαπ, εθνικη, μπελα, οτε, κοκα κολα κτλ. άλλα διαχειριστικά έξοδα-φωτιά.

*Ποια (πρώην) υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ (και όχι μόνον) βρήκε στασίδι στο δ.σ του “Καρέλια”. Με 150.000 τον χρόνο παρακαλώ. Του Δημήτρη Κόκκορη, στο mononews-απολαυστικός ως συνήθως ο Δημήτρης- Στα χνάρια της Αννας Διαμαντοπούλου (στο δ.σ της Coca Cola/3E). Μακράν η πρώτη διδάξασα: Μαρία Δαμανάκη (τώρα στο δ.σ της Quest). Αυτά είναι…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask