Στην κατάθεση αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση του σχήματος επιδότησης στην ενεργοβόρο βιομηχανία προχώρησε λίγο πριν την αποχώρησή του από το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, ο Κώστας Σκρέκας.
Το αίτημα αφορά ενίσχυση, στη βάση προϋποθέσεων, που φτάνει τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Την είχε, δε, προαναγγείλει τον περασμένο Φεβρουάριο ο κ. Σκρέκας, προκειμένου οι ενεργοβόρες βιομηχανίες να αντεπεξέλθουν στις πιέσεις της ενεργειακής κρίσης αλλά και στο διεθνή “αναταγωνισμό” κρατικών ενισχύσεων.
Ο κ. Σκρέκας είχε δηλώσει, συγκεκριμένα, ότι οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν σύμφωνα με το Παράρτημα Ι του Προσωρινού Πλαισίου Κρατικών Ενισχύσεων της ΕΕ στο οποίο περιλαμβάνονται τομείς και υποτομείς που θεωρούνται ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω της ενεργειακής κρίσης. Πλέον, βέβαια, για να “τρέξει” το σχήμα θα πρέπει να αποφανθεί η Κομισιόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχήμα προβλέπει ως βασική προϋπόθεση για την επιδότηση τη μείωση του EBITDA των βιομηχανιών το 2023 τουλάχιστον κατά 40% σε σχέση με το 2021, καθώς και ότι οι ωφελούμενες βιομηχανίες πρέπει να είναι έντασης ενέργειας.
Να σημειωθεί ότι με επιστολή της επιστολή της η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), προς τον υπουργό ΠΕΝ τον περασμένο Φεβρουάριο, όποτε είχε γίνει γνωστή η πρόθεση για κατάθεση του αιτήματος για ενίσχυση, είχε καταθέσει ενστάσεις, ειδικά σε σχέση με το ύψος των επιδοτήσεων αλλά και την εξαίρεση βιομηχανιών που, πιθανόν, έχουν συνάψει συμβάσεις σταθερών τιμολογίων άνω των 12 μηνών.
Πάντως, μένει να φανεί το ακριβές του σχήματος επιδότησης και το εάν έχουν εξαιρεθεί οι επιχειρήσεις που έχουν συνάψει, ή πρόκειται να συνάψουν μακροχρόνια συμβόλαιο προμήθειας ρεύματος.
Βέβαια, πέρα από τις τεχνικές παραμέτους, που ίσως θέτουν προσκόμματα σε πολλές επιχειρήσεις, υπάρχει και το ζήτημα του πότε οι διακιούχοι θα λάβουν τις ενισχύσεις. Ακόμη κι αν εγκριθεί από την Κομισιόν, με συνοπτικές διαδικασίες, θα πρέπει να πάρει έγκριση κι από τη Βουλή και άρα απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, που βέβαια, θα προέλθει από την επόμενη κυβέρνηση.
Να σημειωθεί ότι την ενίσχυση των βιομηχανιών προτάσσουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες και βέβαια οι ΗΠΑ ώστε να στηρίξουν την οικονομία τους αλλά και την αυτάρκειά τους σε αγαθά.
Υπενθυμίζεται, ότι, σκληρή κριτική για τον τρόπο που προσεγγίζει η ΕΕ, συνολικά, τα θέματα διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας έχει ασκήσει επανειλημμένα, ο πρόεδρος της Eurometaux που εκπροσωπεί τη βιομηχανία μη-σιδηρούχων μετάλλων και επικεφαλής της Mytilineos, Ευ Μυτιληναίος.