Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΧρονιά - ρεκόρ το 2022 για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα

Χρονιά – ρεκόρ το 2022 για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα και οι προοπτικές τους στο άμεσο μέλλον βρέθηκαν στο επίκεντρο σχετικού πάνελ στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται 26 – 29 Απριλίου στους Δελφούς και τελεί υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Χρονιά – ρεκόρ για τις άμεσες ξένες επενδύσεις χαρακτήρισε το 2022 ο Θεόδωρος Τζούρος, Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Corporate & Investment Banking στην Τράπεζα Πειραιώς, λέγοντας ότι έφτασαν τα 7,2 δις., το υψηλότερο νούμερο των τελευταίων 30 ετών και επισημαίνοντας τον ρόλο των ιδιωτικοποιήσεων. Τόνισε τη σημασία των επενδύσεων στον χώρο των ακινήτων και την ώθηση που έδωσαν από την πλευρά τους οι ελληνικές τράπεζες. «Την τελευταία 10ετία οι ελληνικές τράπεζες ήταν οι βασικοί δανειστές των επενδύσεων που έγιναν στην Ελλάδα. Οι ξένες τράπεζες ήταν διστακτικές», επεσήμανε ο κ. Τζούρος.

Η Agnès Belaisch, Διευθύνουσα Σύμβουλος και επικεφαλής Ευρωπαϊκής Στρατηγικής στο Barings Investment Institute, εξήρε τον πλούτο της Ελλάδας σε φυσικούς πόρους, τον ήλιο και τον αέρα που είναι βασικά στοιχεία των ΑΠΕ, σημειώνοντας την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας στην ενεργειακή μετάβαση με μέσο όρο συμμετοχής των ΑΠΕ στο 20%. Επισήμανε, ωστόσο ότι έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας και ότι πρέπει να σκεφτούμε πώς θα γίνουμε εξαγωγείς ενέργειας.

«Το χρήμα δεν είναι πρόβλημα. Η κλιματική μετάβαση δεν είναι πολύ δύσκολη ή ακριβή. Οι συμβιβασμοί είναι αυτοί που πρέπει να γίνουν και η Ελλάδα το καταλαβαίνει αυτό», σημείωσε η κα. Belaisch, λέγοντας ότι οι ΑΠΕ ανταγωνίζονται τη γη για καλλιέργειες, κτηνοτροφία και αρχαιολογικούς χώρους. «Δεν είναι ειρωνικό πως η προστασία του παρελθόντος μπλέκεται με την προστασία του μέλλοντος», αναρωτήθηκε.

Σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Φιωτάκη, Global Head FX και EM Macro Strategy στην Τράπεζα Barclays, η Ελλάδα είναι μπροστά σε έναν τεράστιο μετασχηματισμό, κάνοντας αναφορά και στις αλλαγές που συντελούνται στην Ευρώπη. «Η εστίαση στη δημοσιονομική πειθαρχία και στους χαμηλούς μισθούς έρχεται σε δεύτερη μοίρα κι αυτό ταιριάζει περισσότερο στην Ελλάδα. Αν η Ελλάδα βιώνει 11% αύξηση μισθών, μπορούμε να τους αυξήσουμε χωρίς να χάνουμε την ανταγωνιστικότητά μας», είπε ο κ. Φιωτάκης.

Τον προβληματισμό του για την παγκόσμια οικονομία λόγω υψηλού πληθωρισμού εξέφρασε ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Global Head G10 FX Strategy στην Bank of America, εκτιμώντας ότι, παρά την αποκλιμάκωσή του, στην Ευρώπη δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορυφή. Ωστόσο, αναφέρθηκε σε μεγάλες ευκαιρίες για την Ελλάδα.

Τη σημασία του αφηγήματος που χρειάζονται οι επενδυτές για την Ελλάδα επεσήμανε ο Aziz Francis, Διευθύνων Σύμβουλος στην Brook Lane Capital, λέγοντας ότι πριν από 5 χρόνια το αφήγημα ήταν αυτό της ανάκαμψης από την κρίση. Ωστόσο, όπως είπε, αυτό που θα πουλήσει τώρα είναι η ιστορία της επιστροφής, της αποκατάστασης μετά την 10ετή παράλυση. «Μπορεί να έχουμε χαμηλές αποδόσεις, αλλά υπάρχει και χαμηλός κίνδυνος και αυτό αρέσει στους επενδυτές», τόνισε ο κ. Aziz Francis. «Προτιμούμε 12% απόδοση σε ένα ασφαλές περιβάλλον παρά 20% σε ανασφαλές», τόνισε, σημειώνοντας και τη σημασία της επενδυτικής βαθμίδας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ