Την σημασία ανάδειξης, από τις εκλογές, μιας σταθερής και ισχυρής κυβέρνησης για να συνεχιστεί η επενδυτική πορεία της χώρας, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ότι «είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε». Ο ίδιος εξήγησε ότι στόχος είναι να επιτύχει η χώρα μας την επενδυτική βαθμίδα διότι αυτό θα απελευθερώσει περαιτέρω επενδυτικές δυνάμεις, ενώ πρόσθεσε ότι αν και στην έναρξη της θητείας της αυτή η κυβέρνηση αντιμετώπισε αρνητικό τοπίο για την αξιοπιστία της κυβέρνησης ωστόσο κατάφερε να δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις και για την επιχειρηματικότητα.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, η προσπάθεια είχε δύο επίπεδα. «Το ένα επίπεδο αφορά στις μεταρρυθμίσεις, έχουν γίνει πολλά, αν και δεν έχουμε φτάσει στο τέλος, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη, αλλά δείξαμε εμπιστοσύνη στον ιδιωτικό τομέα και το δεύτερο επίπεδο είναι αυτό της επίλυσης άμεσων προβλημάτων διότι και γραφειοκρατία υπάρχει ακόμη και αγκυλώσεις αν και απλοποιήθηκαν πολλά».
Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε σε αυτό το σημείο ότι, μία επένδυση όπως της Pfizer ή της Microsoft δεν μπορεί να μην έχει προβλήματα καθώς είναι, για την χώρα μας, νέου τύπου επενδύσεις αλλά αποτελούν και επενδύσεις «άγκυρα» δηλαδή θα προσελκύσουν και άλλες νέες επενδύσεις.
Ο κ. Παπαθανάσης πρόσθεσε ότι μπορεί να έχουν γίνει πολλά «αλλά πρέπει να κοιτάξουμε το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι όπως π.χ. τι κάνει η Ιρλανδία».
Στο ίδιο πάνελ με τον αναπληρωτή υπουργό, μίλησαν ο Άνθιμος Θωμόπουλος CEO, Hellenic Finance, ο Νίκος Ευθυμιάδης πρόεδρος Redestos Efthymiadis Agrotechnology Group, ο Γιώργος Ανδριόπουλος Vice President, Partners Group, UK και ο Αλέξης Δαμαλάς Financial Advisory Leader and Equity Partner.
Οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι απαιτείται περαιτέρω ταχύτητα στις μεταρρυθμίσεις και συμφώνησαν με τον αναπληρωτή υπουργό ότι, γι’ αυτό τον σκοπό, χρειάζεται μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση και αν επιτευχθούν οι αναγκαίες αλλαγές, όπως π.χ. η ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης, η έμφαση στην καινοτομία και στην διασύνδεση της αγοράς με τα πανεπιστήμια, τότε τα επόμενα χρόνια η «επενδυτική άνοιξη» που υπάρχει σήμερα θα οδηγήσει σε μια νέα Ελλάδα. Βέβαια και το διεθνές περιβάλλον, όπως υπογραμμίστηκε, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επενδυτική άνοιξη. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Θωμόπουλος «η ανάπτυξη που βασίζεται σε επενδύσεις είναι ευάλωτη στις διεθνείς εξελίξεις και είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή στη χώρα, με τους παράγοντες που επηρεάζουν να είναι η εσωτερική αβεβαιότητα και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες».