Ως “εγκληματικό λάθος” θα χαρακτήριζε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, το να μην τείνει η Ελλάδα χείρα φίλιας ανάλογη της χείρας φίλιας που αυτή τη στιγμή τείνει η Τουρκία.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός ανέφερε πως «οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, επίσης όμως προσεκτικοί και όχι αφελείς», υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν αφίσταται των παγίων θέσεών της στην εξωτερική της πολιτική και ότι οι βασικές της γραμμές παραμένουν ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι στην παρούσα συγκυρία είναι πιθανόν, καθόλου βέβαιο, η Τουρκία να έχει δει τα γεωπολιτικά συμφέροντα με ένα πιο «καθαρό μάτι». Από εκεί και πέρα όμως, όλα θα φανούν μετά τις εκλογές στην Τουρκία. Η Ελλάδα δεν αφίσταται των παγίων θέσεών της στην εξωτερική της πολιτική. Εμείς είχαμε θέσει ως προϋπόθεση ήρεμα νερά μη απειλές, οι βασικές μας γραμμές είναι γνώστες, διεθνές δίκαιο και διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
«Πράγματι άλλαξαν όλα μετά τους σεισμούς» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξε εξωτερική πίεση για την εξομάλυνση. «Δεν έχω κάτι δει κάτι χειρότερο στη ζωή μου στην Αντιόχεια… Μετά την τραγική επίσκεψη είναι γεγονός ότι πράγματι άλλαξαν όλα, η Τουρκία όχι μόνο δεν παραβιάζει στο Αιγαίο, ή δεν κάνει υπερπτήσεις, δεν έχει πτητική δραστηριότητα στο Αιγαίο. «Η απόφαση προέρχεται από την τουρκική κορυφή. Η Ελλάδα έχει υποχρέωση απέναντι σε αυτή τη συμπεριφορά να δείξει ότι την αντιλαμβάνεται και ότι είναι και η ίδια έτοιμη και να προσέλθει σε μια έντιμη συζήτηση» είπε.
Υπάρχει, ανέφερε ο υπουργός, άτυπη κατανόηση μεταξύ των δυο πλευρών που μπορεί μετεκλογικά να οδηγήσει σε προσπάθεια επανέναρξης σοβαρού διαλόγου για να βρούμε λύση στη διαφορά μας. Πριν τους σεισμούς υπήρχε απλώς προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε ακραία ενδεχόμενα κατά την προεκλογική περίοδο. Δεν υπήρχε κλίμα για σοβαρό διάλογο, γιατί είχαμε θέσει ως όσο να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα. Δεν σημαίνει, διευκρίνισε ο κ. Δένδιας, ότι η Τουρκία υπέκυψε στον όρο μας, έδειξε μόνη της μετά τη συγκεκριμένη επίσκεψη μια πλήρη αλλαγή υποδείγματος. «Η Ελλάδα προσέρχεται σε διάλογο με την πάγια αρχή της εξωτερικής πολιτικής: διεθνές δίκαιο, διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Θα ήταν εγκληματικό λάθος η Ελλάδα να μην τείνει χείρα φιλίας ανάλογη της χείρας φίλιας που αυτή τη στιγμή τείνει αυτή η Τουρκία. Είναι λίγες οι πιθανότητες να τα καταφέρουμε, άλλα είναι εθνική μας υποχρέωση να το επιχειρήσουμε και εγκληματικό να το αγνοήσουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για την προσφυγή στη Χάγη ο Νίκος Δένδιας σχολίασε ότι προϋποθέτει συνεννοήσεις και κατανοήσεις.