Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSLamda: Η εικόνα της μετοχής και η δυσπιστία για το project του...

Lamda: Η εικόνα της μετοχής και η δυσπιστία για το project του Ελληνικού

Στην κορυφή των απωλειών στον FTSE 25 το μήνα Μάρτιο είναι η μετοχή της Lamda Development, συνεχίζοντας να προβληματίζει με τη συμπεριφορά της, που ασφαλώς σε καμιά περίπτωση δε συνάδει με τη μετοχή εταιρείας που «τρέχει» το project της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη.

Η μετοχή χθες κατήλθε στα 5,58 ευρώ με οριακή πτώση 0,09% σε μια ημέρα που η υπόλοιπη αγορά αντέδρασε, κλείνοντας για 5η συνεχή ημέρα πτωτικά, ενώ καταγράφει απώλειες 14,42% το μήνα Μάρτιο.

Παράλληλα, γύρισε πτωτικά το έτος, καθώς σε επίπεδο 2023 υποχωρεί σε ποσοστό 4,62%, τη στιγμή που ο Γ.Δ. κρατάει κέρδη 10,85%, ενώ παρόμοια επίδοση έχει και ο FTSE 25.

Η μετοχή παρουσιάζει όλα τα τελευταία χρόνια μια στασιμότητα, παραμένοντας εγκλωβισμένη σε ένα εύρος διακύμανσης από τα 5,50 έως τα 8 ευρώ, ασχέτως τι κάνει η υπόλοιπη αγορά.

Πλέον, η κεφαλαιοποίηση έχει κατέλθει κάτω από το 1 δισ. ευρώ και διαμορφώνεται στα 986 εκατ. ευρώ. Είναι σαφές ότι η αγορά δεν πιστεύει το deal και αυτό αντανακλά η μετοχή.

Η αποχώρηση των τραπεζών

Το project του Ελληνικού έχει δεχτεί ισχυρά πλήγματα την τελευταία διετία, καθώς μετά τις πολυετείς καθυστερήσεις αναφορικά με την άδεια, ακόμη και μετά το «πράσινο» φως και την έναρξη των εργασιών, υπήρξε ένα μπαράζ αποχώρησης στελεχών κορυφής που είχαν καίριες θέσεις στο όλο έργο.

Τώρα, φαίνεται πως δημιουργείται και νέο… ρήγμα, καθώς οι τράπεζες που είναι και χρηματοδότες κατά ένα μεγάλο ποσοστό του έργου, κάνουν πίσω στα σχέδια για τη δημιουργία των κεντρικών τους γραφείων στο Ελληνικό. Οι φήμες για αποχώρηση κατ’ αρχήν της Eurobank κυκλοφορούν εδώ και τουλάχιστον 2-3 μήνες χωρίς να έχουν διαψευστεί ή επιβεβαιωθεί από καμιά πλευρά.

Πλέον, η Πειραιώς φαίνεται πως έχει λάβει την απόφαση να μην προχωρήσει στο εγχείρημα και να ματαιώσει τα σχέδια για χτίσιμο κεντρικών γραφείων στο Ελληνικό και συγκέντρωση εκεί όλων των υπηρεσιών της. Σημειώνεται πως οι συμφωνίες με τις δύο τράπεζες, ήταν μέσω υπογραφής μνημονίων (MoU) και είχαν προβληθεί δεόντως, ώστε να δημιουργηθεί momentum και κλίμα.

Οι καιροί όμως είναι εξαιρετικά δύσκολοι, τα δεδομένα αλλάζουν ταχύτατα, η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία και όλο το υπόλοιπο ντόμινο των προβλημάτων, όπως η εκτόξευση των τιμών στις πρώτες ύλες αλλά και τα υλικά οικοδόμησης, έχουν αλλάξει όλο το status quo.

Στο μεταξύ, η αποχώρηση ή η ματαίωση της «μετακόμισης» στο Ελληνικό των τραπεζών, έχει και δεύτερη ανάγνωση από την αγορά που βλέπει πως δύο εκ των κορυφαίων τραπεζικών ιδρυμάτων που έχουν συμφωνήσει δανειοδοτικές γραμμές 1,1 δισ. στη Lamda για το Ελληνικό, κάνουν πίσω, δείχνοντας ότι δεν πιστεύουν το έργο. Σημειώνεται πως οι γραμμές χρηματοδότησης παραμένουν κλειστές έως ότου παρασχεθούν τα απαραίτητα εχέγγυα από τον όμιλο.

Το MoU που είχε υπογράψει η Πειραιώς με τη Lamda Development τον Ιούλιο του 2021 περιλάμβανε την αγορά γραφειακών χώρων στο Ελληνικό συνολικού εμβαδού 40.000 τμ με σκοπό να μεταφέρει όλες τις κεντρικές της υπηρεσίες που στεγάζονται σήμερα σε 18 διαφορετικά κτήρια στο κέντρο της Αθήνας.

Το μνημόνιο της Eurobank έλεγε ότι θα πραγματοποιήσει επένδυση ύψους 140 εκατ. ευρώ για την ανέγερση πύργου (tower) ύψους 100 μέτρων σε έκταση 18 στρεμμάτων στο Επιχειρηματικό Κέντρο του Ελληνικού επί της Βουλιαγμένης, αμιγούς χρήσης γραφείων συνολικής έκτασης 40.000 τμ.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες του FinUpNews.gr προβληματισμός υπάρχει και από άλλους επενδυτές ή αγοραστές πολυτελών κατοικιών ή άλλων projects στο Ελληνικό. Η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών είναι ίσως μια αφορμή, όμως μετά μπήκαν και ζητήματα μεγάλων καθυστερήσεων, που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να αποφευχθούν.

Αυτό που προβληματίζει ακόμη και αγοραστές πολυτελών βιλών, είναι το γεγονός ότι για πολλά χρόνια, ίσως και πάνω από δέκα, όλη η περιοχή του Ελληνικού θα είναι… γιαπί, με ό,τι περιλαμβάνει αυτό από πλευράς υποβάθμισης σε θέματα άμεσου περιβάλλοντος, γειτνίασης με εργοτάξια, θορύβου κ.ο.κ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ