Μόλις λίγες ημέρες πριν, το finupnews.gr έγραφε για το ράλι του Bitcoin και τις προβλέψεις των αναλυτών ως προς το αν και μέχρι πού θα συνεχιστεί αυτό. Πριν… αλέκτωρ λαλήσαι, η τιμή του βασικού κρυπτονομίσματος, με ένα νέο εντυπωσιακό άλμα την Τρίτη, έσπασε και το ορόσημο των 50.000 δολαρίων για πρώτη φορά στην ιστορία του.
Και ενώ το bitcoin συνεχίζει το εκθαμβωτικό ράλλυ του, καθώς όλο και μεγαλύτερες εταιρείες φαίνονται να στρέφονται, ή να ετοιμάζονται να στραφούν προς τα κρυπτονομίσματα, η συζήτηση ως προς το αν το κρυπτονόμισμα θα συνεχίσει, φτάνοντας απίστευτα επίπεδα, ή θα “σκάσει” ως η μεγαλύτερη φούσκα των τελευταίων δεκαετιών, εντείνεται. Όσο, πάντως, κορυφαίοι θεσμικοί επενδυτές στρέφονται προς αυτά, τόσο ενισχύεται η τιμή του, η οποία μοιάζει να τροφοδοτείται -ως μια φωτιά που έχει ως επιταχυντές τις ειδήσεις για επενδύσεις σε αυτό.
Τέτοιος “επιταχυντής” που οδήγησε τη σημερινή του άνοδο άνω του 3% σήμερα στα υψηλά όλων των εποχών ($50.487 για να διορθώσει αργότερα στα $48.760) ήταν οι ειδήσεις για τη στήριξη που δίνουν στα κρυπτονομίσματα μεγάλες φίρμες, όπως οι Tesla και Mastercard. Η πρώτη, αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι αγόρασε bitcoin αξίας άνω του 1,5 δισεκατ. δολαρίων και σκοπεύει να αρχίσει να δέχεται το ψηφιακό νόμισμα ως πληρωμή για τα προϊόντα της, ενώ η Mastercard έκανε σαφές ότι θα ανοίξει το δίκτυό της για μερικά κρυπτονομισμάτα. Παράλληλα, μεγάλες κινήσεις στήριξης στα κρυπτονομίσματα έκαναν ο κολοσσός των ηλεκτρονικών πληρωμών PayPal και η αμερικανική τράπεζα BNY Mellon.
Ως νέος “επιταχυντής” έρχεται τώρα η φημολογία ότι και άλλες εταιρείες θα ακολουθήσουν την κίνηση της Tesla, με τοποθετήσεις του ρευστού τους στο μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Uber, ο CEO της οποίας, Dara Khosrowshahi δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η εταιρεία του είχε σκεφτεί (αλλά γρήγορα απέρριψε) την ιδέα να αγοράσει bitcoin, αλλά τώρα εξετάζει το αν θα δέχεται κρυπτονομίσματα ως πληρωμή.
Αυτές οι εξελίξεις και η όλη συζήτηση, με τις θετικές ματιές των μεγαλοεπενδυτών και τις… ευλογίες των κρυπτοευαγγελιστών, έχουν οδηγήσει τους επενδυτές στο να πιστεύουν ότι αυτό το bull run δεν έχει καμία σχέση με αυτό του 2017, κατά το οποίο η τιμή του “εξερράγη” φτάνοντας τα 20.000 δολάρια, για να χάσει περισσότερο από το 80% της αξίας του λίγο αργότερα. Η διαφορά, λένε οι κρυπτοευαγγελιστές (και όχι μόνο) είναι ότι η φούσκα του 2017 προκλήθηκε από τις υποθέσεις των μικροεπενδυτών, ενώ ο παρών κύκλος έχει ως “καύσιμο” τη ζήτηση από τους θεσμικούς επενδυτές.