Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΑΥΤΙΛΙΑΣτην ατζέντα του Κινέζου Προέδρου για την επόμενη τριετία το λιμάνι του...

Στην ατζέντα του Κινέζου Προέδρου για την επόμενη τριετία το λιμάνι του Πειραιά

Γράφει η Σοφία Λαλιωτίτη

Ειδική αναφορά στον Πειραιά και ιδιαίτερα στο πρώτο λιμάνι της χώρας κάνουν τα Κινεζικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες του Κινέζου Προέδρου Xi Jianping όπως τις έθεσε ο ίδιος στην διάρκεια της ετήσιας συνόδου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου το οποίο τάχθηκε υπέρ μιας τρίτης θητείας του Κινέζου προέδρου.

«Το λιμάνι του Πειραιά», αναφέρουν «έχει εξελιχθεί σε ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο από τότε που μια κινεζική εταιρεία, η COSCO, συμμετέχει στη λειτουργία του».

Συγκεκριμένα η “China Daily” σε ανάλυση της σχετικά με τον εκσυγχρονισμό της Κίνας και τις πολιτικές του Προέδρου Xi, αναφέρει ότι :  «Ο εκσυγχρονισμός της Κίνας έχει αποτελέσει σταθερή επιδίωξη των κινέζων από την εποχή των πολέμων του οπίου».

Σχετικά με τις πολιτικές του Προέδρου Xi Jinping για τον περιορισμό της φτώχειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς, η κινεζική εφημερίδα επισημαίνει ότι οι παρεμβάσεις θεωρούνται πετυχημένες και ήταν αυτές που του χάρισαν την υποστήριξη του λαού.  

Αυτός όμως δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο εκλέχθηκε εκ νέου για άλλη μια τριετία στην κορυφή της πυραμίδας της Κινεζικής πολιτικής σκηνής.

«Την περασμένη δεκαετία, αρκετά μακροχρόνια ζητήματα επιλύθηκαν υπό την ηγεσία του», τονίζει η China Daily και προσθέτει : «H οικονομική, βιομηχανική, ψηφιακή, κοινωνική και «πράσινη» ανάπτυξη της Κίνας, αποτελεί το νέο πλαίσιο της πολιτικής ατζέντας του Προέδρου Xi, για την επόμενη τριετία».

Ανάπτυξη 5% για το 2023

Ο Πρόεδρος Xi, έθεσε ως στόχο μια ανάπτυξη της Κίνας για το τρέχον έτος περίπου κοντά στο 5%.

Εξηγώντας τον στόχο επεσήμανε «ότι εάν η Κίνα αυξήσει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε αυτό μιας μεσαίου μεγέθους ανεπτυγμένης χώρας έως το 2035, είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρηθεί μια λογική ανάπτυξη στη βάση της βελτίωσης της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας».

«Η υψηλής ποιότητας ανάπτυξη είναι το πρωταρχικό καθήκον για την οικοδόμηση μιας σύγχρονης σοσιαλιστικής χώρας», τόνισε ο Πρόεδρος Xi.

Μια από πλέον εμβληματικές και σημαντικές πρωτοβουλίες του Προέδρου Xi Jinping είναι αυτή που αναφέρεται στο νέο δρόμο του Μεταξιού. «Belt and Road Initiative (BRI)»,αναφέρει η China Daily.

Το BRI, προτάθηκε από τον Xi το 2013, και μέχρι σήμερα, 151 χώρες και 32 διεθνείς οργανισμοί έχουν υπογράψει έγγραφα στο πλαίσιο της BRI, προς όφελος των συμμετεχόντων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα με το λιμάνι του Πειραιά.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ