Οι επιδοτήσεις στο ρεύμα και η πτώση της χονδρικής τιμής φυσικού αέρίου αποτελούν γιατο Φεβρουάριο, με βάση τη μηνιαία έρευνα HEPI (Household Energy Price Index for Europe) που καταγράφει τις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις και εκπονείται από τις ρυθμιστικές αρχές της Αυστρίας και της Ουγγαρίας σε συνεργασία με την εταιρία VaasaETT, τους καταλύτες για τη διαμόρφωση των αντίστοιχων τιμών λιανικής στην Ελλάδα για τον ίδιο μήνα.
Το ρεύμα
Έτσι, κατά 6% αυξήθηκαν οι λιανικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα, το Φερβουάριο, σε αντίθεση με την πλειονότητα της Ευρώπης που μειώθηκαν ή παρέμειναν σταθερές. Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα γίνεται στις τιμές σε ευρωπαϊκές πόλεις και όχι χώρες, καθώς στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δραστηριοποιούνται εταιρείες προμήθειας ανά περιοχή σε αντίθεση με τη χώρα μας όπου η τιμή της Αθήνας αντικατοπτρίζει το τι συμβαίνει στο σύνολο της χώρας.
Όπως επισημαίνεται στην έρευνα η αποκλιμάκωση των ποσών που δίνονταν για επιδοτήσεις, για ρεύμα, έφερε άνοδο της τιμής στην Αθήνα. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, για το 90% περίπου των νοικοκυριών, οι επιδοτήσεις μειώθηκαν από 330 ευρώ/MWh, που ήταν το ανώτατο επίπεδο επιδότησης των προηγούμενων μηνών, στα 40 ευρώ/MWh, μετά την πρόσφατη πτώση στις χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Επίσης, με βάση τη μελέτη η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Αθήνα διαμορφώθηκε σε 30,19 λεπτά/KWh, επίπεδο που κινείται πάνω από το μέσο όρο της τιμής των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν στα 28,26 λεπτά/KWh και πάνω από το μέσο όρο όλων των πρωτευουσών της Ευρώπης που ήταν στα 26,60 λεπτά/KWh.
Πάντως, όπως σημειώνεται, τον Φεβρουάριο, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά παρουσίασαν, ως επί το πλείστον μείωση, για τέταρτο διαδοχικό μήνα, σε αντίθεση με την συνεχή ανοδική κίνηση των τιμών από τον Φεβρουάριο έως Οκτώβριος του 2022.
Το φυσικό αέριο
Σε σχέση με το φυσικό αέριο, η τιμή στην Ελλάδα κινείται κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο έχοντας καταγράψει τον Φεβρουάριο πτώση κατά 23%.
Ετσι, την ώρα που ο μέσος όρος των λιανικών τιμών στις 27 χώρες της Ευρώπης ήταν 13,11 λεπτά/KWh και στο σύνολο των πρωτευουσών που εξετάζει η έρευνα στα 12,55 λεπτά/KWh, στην Ελλάδα η λιανική τιμή φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές συμπεριλαμβανομένων των φόρων και των τελών στην Αθήνα τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε σε 10,88 λεπτά/KWh.
Κι αυτό, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα HEPI, παρά το ότι δεν υπήρξε το μήνα αυτό έκπτωση από τη ΔΕΠΑ, Βέβαια, οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι σημαντικά υψηλότερες από αυτές πριν από την έναρξη της κρίσης.
Με βάση πάντως την έρευνα, ακριβότερη πόλη στην Ευρώπη σε σχέση με το φυσικό αέριο είναι η Στοκχόλμη με υπερδιπλάσια τιμή από τη μέση ευρωπαϊκή, καθώς διαμορφώνεται στα 30,07 λεπτά/KWh.
Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι τον Φεβρουάριο υπήρξε αύξηση της τιμής κατά 2% στο Δουβλίνο, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες πρωτεύουσες καταγράφηκαν είτε μείωση, είτε σταθερές τιμές. Συγκεκριμένα μείωση κατά 33% σημειώθηκε στις Βρυξέλλες, κατά 31% στην Κοπεγχάγη, κατά 23% στην Αθήνα και τη Σόφια, κατά 22% στη Ρώμη, κατά 13% στο Ταλίν, κατά 12% στη Βιέννη, κατά 7% στο Βερολίνο, κατά 4% στο Παρίσι, και κατά 2% στη Μαδρίτη και τη Ρίγα.
Υπενθυμίζεται, ότι οι τιμές του φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές συνέχισαν τη σημαντικά πτωτική πορεία που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα οι Βρυξέλλες και η Κοπεγχάγη, επέστρεψαν στα επίπεδα των τελών του 2021, ενώ η Αθήνα, η Ρώμη και η Σόφια επίσης σημείωσαν σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς φυσικού αερίου τους.