Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΜΕΤΑΦΟΡΕΣΘλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην ΕΕ σε δυστυχήματα με σιδηρόδρομους

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην ΕΕ σε δυστυχήματα με σιδηρόδρομους

Αποθαρρυντικά για την θέση της χώρας μας στην Ευρώπη αποτελεί η αποκάλυψη ότι κατέχει την πρωτιά ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ όσον αφορά τη θνησιμότητα από δυστυχήματα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον σιδηρόδρομο.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε στην ΕΡΤ3, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιόσεβ Ντόπελμπάουερ.

Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τα στοιχεία, ο σιδηρόδρομος, με βάση τα δεδομένα, είναι ο ασφαλέστερος τρόπος χερσαίας μεταφοράς, με 0,058 θανάτους ανά δισεκατομμύριο επιβάτες, και ανά χιλιόμετρο.

Σιδηροδρομικά δυστυχήματα, ωστόσο, εξακολουθούν να γίνονται, ακόμη και σε χώρες με πολύ αναπτυγμένο δίκτυο.

Όμως, ο κίνδυνος θανάτου για έναν επιβάτη τρένου είναι περίπου το ένα τέταρτο του κινδύνου για έναν επιβάτη λεωφορείου, και παρόμοιος με αυτόν για έναν επιβάτη αεροσκάφους.

Αντιθέτως, οι επιβάτες αυτοκινήτων έχουν 50 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους σε σχέση με τους επιβάτες τρένου.

Θλιβερή πρωτιά η Ελλάδα

Ωστόσο, η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά τους θανάτους που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον σιδηρόδρομο, και στην 7η χειρότερη θέση όσον αφορά τους θανάτους επιβατών.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και τα σιδηροδρομικά δυστυχήματα μειώνονται κάθε χρόνο, στις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τα υψηλά επίπεδα ασφαλείας, ο φόρος αίματος είναι υψηλός και το οικονομικό κόστος αποτιμάται σε περίπου 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ