Ημερολογιακώς ο χειμώνας αποχωρεί σε λίγα 24ωρα. Το ενδεχόμενο να πέσει ο υδράργυρος είναι ανοικτό. Φεβρουάριος είναι. Όμως τα οικονομικά δεδομένα είναι πολύ ευοίωνα.
Οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι γεμάτες σε ποσοστό 64% ποσοστό μεγαλύτερο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από τον μέσο όρο της 10ετίας. Τα φορτία με το LNG εξακολουθούν να φτάνουν εξασφαλίζοντας την εναλλακτική στο ρωσικό αέριο, ενώ οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας (πυρηνική και αιολική) αποδίδουν. Τα προβλήματα με τις εξαγωγές του νορβηγικού καυσίμου φαίνεται να επιλύονται και όλοι μαζί αυτοί οι παράγοντες αποτυπώνονται στην τιμή του φυσικού αερίου, η οποία έχει επιστρέψει στα 48 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή στα επίπεδα του Αυγούστου του 2021.
“Τον χειμώνα τούτο φαίνεται να τον πηδήσαμε”, όπως τραγούδαγε και ο Διονύσης Σαββόπουλος, καθώς τα δυσμενή σενάρια για ελλείψεις ενέργειας, προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης και πανάκριβες τιμές δεν επιβεβαιώθηκαν. Το αν “για 10 χρόνια καθαρίσαμε”, -όπως συνεχίζει ο στίχος- δεν είναι γνωστό. Όμως, τουλάχιστον το επόμενο χρονικό διάστημα θα δρέψουμε καρπούς από αυτή την αποκλιμάκωση των τιμών. Μόλις η Τράπεζα της Ελλάδας δημοσιεύσει τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο, θα φανεί η αποκλιμάκωση του ελλείμματος.
Πάνω από 12 δισ. ευρώ ήταν το ενεργειακό έλλειμμα το 2022 και το πιθανότερο είναι ότι φέτος θα πέσουμε αρκετά χαμηλότερα ειδικά αν οι τιμές του φυσικού αερίου παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα. Κάθε δύο δις. ευρώ μείωσης στο έλλειμμα του ενεργειακού ισοζυγίου είναι και μια επιπλέον μονάδα στο ΑΕΠ της χώρας. Και ύστερα δεν είναι μόνο το μακροοικονομικό αλλά και το δημοσιονομικό.
Πόροι του κρατικού προϋπολογισμού δεν θα χρειαστούν για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος ή του φυσικού αερίου για ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο τουλάχιστον. Μετά τον Μάρτιο, οι καταναλώσεις θα μειωθούν ούτως ή άλλως και μετά πάμε να δούμε τι θα χρειαστεί το καλοκαίρι. Φαίνεται ότι υπάρχει φως στον ορίζοντα….