Τελικά παρά τα όσα πίστευαν διάφοροι, ο Κώστας Καραμανλής έβαλε τέλος σε έναν κύκλο κοινοβουλευτικής παρουσίας που ξεκίνησε επί Κώστα Μητσοτάκη και ολοκληρώθηκε επί Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε με… καραμανλικό τρόπο, να βάλει τέλος σε έναν πολιτικό τρόπο που εδώ και χρόνια δεν του έκανε. Εβαλε τέλος σε μια διαδρομή που θα την δούμε κάποια στιγμή από απόσταση για να την κρίνουμε, αλλά κυρίως μια διαδρομή που ποτέ δεν δημιούργησε πρόβλημα στην παράταξη της κεντροδεξιάς.
Εάν δούμε τι έκαναν άλλοι αρχηγοί όχι μόνο της ΝΔ, αλλά και άλλων κομμάτων θα καταλάβετε τι εννοώ. Η απουσία του Κώστα Καραμανλή, από τη Βουλή, όσο και εάν κάποιοι επιχειρούν να πείσουν ότι ήταν σαν να μην υπήρχε ήταν περισσότερο από ότι πιστεύουν διάφοροι βαρύνουσα. Ακόμη και όταν δεν μιλούσε (για να μην δημιουργούσε πρόβλημα στην εκάστοτε ηγεσία) αποτελούσε σημείο αναφοράς και έδινε άλλη βαρύτητα στην παράταξη της ΝΔ.
Ο Κώστας Καραμανλής ακόμη και με την αποχώρησή του έδειξε το πολιτικό του ήθος. Οποιος διαβάσει το κείμενο το λιτό κείμενο με το οποίο βάζει τέλος στην κοινοβουλευτική του διαδρομή μετά από 34 ολόκληρα χρόνια, δείχνει πως πρέπει να λειτουργούν οι πολιτικοί που δεν θέλουν να τους… βγάλουν σηκωτούς από τα έδρανα, ή να πεθάνουν μέσα στη Βουλή. Ο Καραμανλής έφυγε ενώ ως πρώην πρωθυπουργός είχε εξασφαλίσει την ισόβια εκλογή του. Ακόμη και αυτό δείχνει κάτι για όσους αγνοούν να καταλάβουν τις διαφορές ποιότητας.
Ο τρόπος που αποχώρησε από την Βουλή, αλλά και από την καθημερινότητα της πολιτικής, είναι η τελευταία προσφορά του στη σημερινή Νέα Δημοκρατία. Χωρίς να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα, ακόμη και όταν διαπίστωνε τις προβοκάτσιες που γίνονταν σε βάρος του.
Ο Κώστας Καραμανλής, αν και είχε βαρύ όνομα, μπήκε στα πολιτικά πράγματα ως κύριος και αποχωρεί ως κύριος.
Αφήνει παρακαταθήκη του στα εθνικά θέματα, το Βουκουρέστι και το όχι σε όσα σχεδίαζαν στο Κυπριακό με το σχέδιο Ανάν.
Αφήνει πίσω του στην πολιτική ηθική πολλά περισσότερα από όσα πιστεύουν κάποιοι.
Ακόμη και η τελευταία του ομιλία ως πρωθυπουργού δείχνει την ποιοτική του διαφορά. Αν κάποιος την διαβάσει και την συγκρίνει με ομιλίες του πολιτικού του αντιπάλου εκείνη την περίοδο θα πάρει απαντήσεις για το πως φτάσαμε εδώ.
Ότι και να κάνουν, ότι και να πουν διάφοροι είτε από κόμπλεξ είτε από ιδιοτέλεια, η σκιά του Καραμανλή θα σηματοδοτεί το αύριο αυτής της παράταξης.