Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗλ. Ζαχαράκης (Fast Finance): Το 2023 θα είναι μια συναρπαστική χρονιά για...

Ηλ. Ζαχαράκης (Fast Finance): Το 2023 θα είναι μια συναρπαστική χρονιά για το Χ.Α.

«Αν κάποιος στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 μας έλεγε ότι ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. σε τεσσεράμισι μήνες θα κατέγραφε κέρδη 39% θα γελάγαμε. Να όμως που η αγορά εξέπληξε και τους πιο αισιόδοξους. Ο τραπεζικός είναι πρωταθλητής, μιας και κατάφερε να έχει κέρδη 72% το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Το πιο σημαντικό δεδομένο είναι ότι η αγορά δεν κάνει υπερβολές, μιας και καθημερινά και σταθερά κερδίζει έδαφος με ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, κάτι που ουσιαστικά χαρακτηρίζει μία bull αγορά».

Αυτά επισημαίνει στην τελευταία ανάλυσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στο χρηματιστήριο και ευρύτερα.

Συνεχίζοντας ο χρηματιστής, σημειώνει: «Αυτό που βλέπουμε στην Ελληνική αγορά είναι ουσιαστικά ένα front running από funds που βλέπουν την επενδυτική βαθμίδα να έρχεται και μπορούν να αγοράσουν πριν από αυτή. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν funds που θα πρέπει να περιμένουν την βαθμίδα για να τους το επιτρέψει το καταστατικό τους. Πρώτος ωφελημένος είναι ο τραπεζικός κλάδος, μιας και θα μπορεί να έχει φτηνότερο κόστος δανεισμού οπότε θα μπορεί να έχει και μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από την άλλη τα κατασκευαστικά έργα αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά ενώ ανοίγει και το μεγάλο πακέτο που αφορά έργα της πληροφορικής και θα δώσει σημαντικά έσοδα στον κλάδο. Ο τουρισμός ήδη δείχνει τα δόντια του για το 2023 και όλα δείχνουν ότι θα καταγράψει ένα νέο ιστορικό ρεκόρ. Τα deals συνεχίζονται ενώ έχουμε εν αναμονή τα δύο μεγάλα deals στον κλάδο της ενέργειας με την ΔΕΗ και ΓΕΚ πρωταγωνιστές».

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως «το επίπεδο των 1.030 – 1.040 μονάδων γίνεται σημαντική στήριξη, ενώ ουσιαστικό επόμενο επίπεδο είναι οι 1.195 μονάδες. Σε μία τέτοια κατάσταση θα πρέπει να ακολουθούμε τα take profit μας που ακόμα και σε intraday γράφημα μπορούν αν δώσουν σημαντικές αποδόσεις. Η αγορά έχει να δει τόσο μεγάλη και γρήγορη κίνηση από το 2004, γεγονός που δείχνει ότι ακόμα δεν έχουμε δει όλο το έργο.

Σημάδι υγείας μια διόρθωση

Αναφορικά με την πολυπόθητη διόρθωση που δεν… έρχεται, ο κ. Ζαχαράκης επισημαίνει πως «μια διόρθωση σημαίνει υγεία, ενώ όσο αυτή δεν έρχεται μπορεί να δούμε ακόμα πιο επιθετική κίνηση λόγω του ότι τα short θα αναγκάζονται να κλείνουν θέσεις. Να σημειωθεί ότι μπορεί οι ξένες αγορές να μην υπερ-αποδίδουν, παρόλα αυτά στην παρούσα φάση είναι ήσυχες, χωρίς ιδιαίτερη κίνηση. Από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, δεν φαίνεται να είναι εύκολη η ανατροπή του σκηνικού στον πληθωρισμό και πιθανότατα να δούμε μία μεγαλύτερη χρονική διάρκεια με υψηλά επιτόκια μέχρι η FED να πετύχει τον σκοπό της».

Ολοκληρώνοντας την ανάλυσή του ο χρηματιστής τονίζει πως «μια μεγάλη διόρθωση στο εξωτερικό θα μπορούσε να επηρεάσει και την δικιά μας αγορά, μιας και κάποιοι θα σπεύσουν να κατοχυρώσουν κέρδη. Αυτό παρόλα αυτά θα είναι και μία ευκαιρία για κάποιους να πάρουν θέση για το επόμενο ράλι. Όλα δείχνουν ότι μπροστά μας θα έχουμε μία συναρπαστική χρονιά και, γιατί όχι, να έχει ξεκινήσει ένα μακροπρόθεσμο bull market στην καταπονημένη οικονομία και αγορά των τελευταίων πολλών χρόνων», συμπληρώνει.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ