Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΠως επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο φονικός σεισμός στην Τουρκία

Πως επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο φονικός σεισμός στην Τουρκία

Για το πως επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο φονικός σεισμός στην Τουρκία, την οικονομική βοήθεια που θα χρειαστεί η Άγκυρα από τη Δύση αναφέρθηκε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Γιάννης Βαληνάκης.

Ειδικότερα, ο κ. Βαληνάκης επισήμανε ό,τι μετά από ένα τέτοιο γεγονός όλοι θα ανέμεναν ότι η Άγκυρα θα στρεφόταν λογικά προς την εσωστρέφεια, όμως με την Τουρκία δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος.

«Τα πρώτα δείγματα από την πλευρά της δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικά, ό,τι θέλει οπωσδήποτε να ξεχάσει όλο αυτό το φάσμα των απειλών που εκτόξευε κατά της Ελλάδας. Το βάζει στο ψυγείο προς το παρόν. Θα δούμε για πόσον καιρό και σε ποιο βαθμό. Σίγουρα έχει ενδιαφέρον η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Αμερικής διότι θα κομίσει στην Ελλάδα πληροφορίες, εκτιμήσεις για το τι διημείφθη με την τουρκική πλευρά στα θέματα που μας αφορούν άμεσα, δηλαδή την Ανατολική Μεσόγειο, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό» σχολίασε ο κ. Βαλυνάκης.

Και όπως τόνισε, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις εκτιμήσεις και προβλέψεις μας υποστηρίζοντας ότι «η Αμερική αυτή τη στιγμή παίρνει πολλά από την Ελλάδα. Η πρώτη λύση για την Αμερική είναι να τα έχει καλά και με τις δύο χώρες και να παίζουν και οι δύο τον ρόλο τους μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και μάλιστα εν όψει του πολέμου στην Ουκρανία».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι η δεύτερη χειρότερη λύση είναι να χάσει η Αμερική την Τουρκία και να έχει μόνο την Ελλάδα. Εκτίμησε ότι αυτό είναι ένα σενάριο μακρινό καθώς «δίνουν κάθε μάχη που μπορούν οι Αμερικανοί προκειμένου να κρατήσουν την Τουρκία στη Δύση και στο ΝΑΤΟ. Παρά το ότι η Τουρκία, από τη δική της την πλευρά, συνεχώς στέλνει μηνύματα ότι θέλει να έχει μια αυτόνομη πορεία, που σημαίνει ίσες αποστάσειςα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και τις άλλες μεγάλες δυνάμεις. Άρα, οι Αμερικανοί θα δώσουν τα πάντα για να κρατήσουν την Τουρκία σε αυτή την πορεία. Αυτό δεν είναι ευχάριστο για τη δική μας την πλευρά, διότι είναι πιθανόν να χρειαστεί να γίνουν παραχωρήσεις προς την Τουρκία που δεν θα αρέσουν».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ