Με ρώτησε φίλος Παναθηναϊκός αυτό που είναι για κάποιους προφανές και αυτονόητο: “Όταν είχαμε πέρυσι Γκατσίνοβιτς, Βιγιαφάνιες και Αλεξανδρόπουλο η ομάδα ήταν χειρότερη;”.
Εύλογα ερωτηματικά προκύπτουν πάρα πολλά πλέον, εξαιτίας της προβληματικής εικόνας που παρουσιάζει ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο γύρο.
Στην περίοδο των αγώνων του πρώτου μέρους της κανονικής περιπόδου, μπορεί οι περισσότερες νίκες να προέκυπταν οριακά, όμως η αγωνιστική συμπεριφορά της ομάδας σε έκανε να θεωρείς βέβαιο ότι με κάποιο τρόπο θα κέρδιζε στο τέλος. Διότι οι ποδοσφαιριστές λειτουργούσαν με αυτοπεποίθηση, που τους έδινε “φτερά” και μπλόκαρε τον αντίπαλο.
Αυτή την ώρα είναι οι ίδιοι που συμπεριφέρονται φοβικά. Καθώς διαπιστώνουν ότι το σύνολο παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες σε όλες τις γραμμές, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτο στις διαθέσεις κάθε αντιπάλου. Αυτές οι αδυναμίες, για τις οποίες κάποιοι από εμάς (όχι πολλοί), μιλάμε εδώ και μήνες, στοιχίζουν. Προφανώς διότι δεν έγιναν ποτέ οι αναγκαίες κινήσεις, προκειμένου να καλυφθούν.
Όταν τραυματίστηκε ο καλύτερος επιθετικός της ομάδας, ο Αϊτόρ, πριν κάποιους μήνες, ο προπονητής του Παναθηναϊκού είχε την υποχρέωση να αναζητήσει το διάδοχό του το επόμενο πρωι και να τον αποκτήσει όταν θα ξεκινούσε η περίοδος των μεταγραφών. Δεν το έκανε.
Το καλοκαίρι εξηγούσε πως στη θέση του Γκατσίνοβιτς θα έπαιρνε παίκτη με τα ίδια χρήματα και μάλιστα καλύτερο. Δεν το έκανε. Εκτός εάν θεωρηθεί μεταγραφή αντι- Γκατσίνοβιτς εκείνη του Μπερνάρ. Δεν κάνουν τα ίδια πράγματα…
Το κλίμα στην ομάδα δεν είναι καλό και φάνηκε ακόμη και σε μία τυχαία στιγμή στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, όταν ο Μπρινιόλι ξεκίνησε από το πουθενά καυγά με τον Ολιβέϊρα, πριν από την εκτέλεση ενός κόρνερ. Για το ύψος του αγκώνα του… Φάνηκε επίσης στις αντιδράσεις του Σιένκενφελντ που πάλευε να αποβληθεί! Όχι γιατί αυτή η κόκκινη βόλευε σε κάτι στα επόμενα ματς, αλλά γιατί του είχε γυρίσει το μάτι…
Εκτός κλίματος και το μυαλό του προπονητή, που στο κοουτσάρισμα μοιάζει να μπλοκάρει. Στο μέλλον νομίζω ότι θα είναι ερώτηση σε τηλεπαιχνίδι τύπου Chase, ή ακόμη και στο ίδιο το Chase, καθώς είναι εκπληκτικό και θα μακροημερεύσει.
Θα λέει λοιπόν η τότε (πιθανότατα και η ίδια) Μαρία Μπεκατώρου: “Ποιος προπονητής, ενώ η ομάδα του έχανε 3-0 σε ντέρμπι εντός έδρας, άλλαξε πρώτα τους ακραίους αμυντικούς του, βάζοντας επίσης ακραίους αμυντικούς;”.
Αλήθεια πώς μπορεί κανείς να εξηγήσει το σκεπτικό του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, που έριξε στο ματς τους Βαγιαννίδη- Πούχατς, αντί των Κώτσιρα- Χουάνκαρ στο 57′, πριν βάλει Τσόκαϊ και Σπόραρ;
Δυστυχώς τα ανεξήγητα είναι πολλά περισσότερα. Δεν είναι δυνατόν να τελειώνει ο Ιανουάριος και να μην έχουν ενσωματωθεί στην ομάδα τουλάχιστον τέσσερις καλοί νέοι παίκτες. Είναι λάθος και μάλιστα τραγικό! Ο Αιτόρ τραυματίστηκε στις 23 Οκτωβρίου. Σήμερα είναι 23 Ιανουαρίου. Είναι ποδοσφαιρική αυτοκτονία.
Ο Παναθηναϊκός έχει πάρει μόλις 8 βαθμούς στο δεύτερο γύρο και βλέπει την ΑΕΚ να βρίσκεται μόλις ένα βαθμό πίσω του και τους ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό να έχουν διανύσει τη μισή διαδρομή, από το -12 στο -6.
Ο Παναθηναϊκός βιώνει πνευματική, ψυχολογική και αγωνιστική κατάρρευση. Είναι ξεκάθαρο και το χειρότερο έχει να κάνει με το ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν προϋποθέσεις για σοβαρή επιστροφή σε αξιόπιστη αγωνιστική, ούτε ανταγωνιστική εικόνα.
Το δε πρόγραμμα, μέχρι το φινάλε της κανονικής περιόδου, κάνει ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα. Την επόμενη αγωνιστική Τρίπολη, την 22η Θεσσαλονίκη στο Κλεάνθης Βικελίδης με τον Άρη, την 24η στο Καραϊσκάκη με τον Ολυμπιακό και την 26η στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο. Τέσσερα ματς “φωτιά”, με ότι αυτό συνεπάγεται.