Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΒ. Χαρατσής (Beta AXE): Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ακραία υποτιμημένο

Β. Χαρατσής (Beta AXE): Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ακραία υποτιμημένο

Την άποψη πως παρά την άνοδο που έχει καταγραφεί, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει υποτιμημένο να κριθεί και… ζυγιστεί συγκριτικά με ό,τι έχουν κάνει οι διεθνείς αγορές την τελευταία δεκαετία εκφράζει με δηλώσεις του στο Finupnews.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή και Γενικός Γραμματέας του ΣΜΕXΑ (Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών) Βαγγέλης Χαρατσής.

Ο έγκριτος χρηματιστής, τονίζει πως «η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι πάρα πολύ υποτιμημένη συγκριτικά με τις διεθνείς αγορές. Το 2008, πριν τη χρεοκοπία της Lehman Brothers, η μέση κεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ήταν στο 84% του ΑΕΠ, ενώ ακριβώς εκεί ήταν και η ελληνική αγορά. Τώρα, η μέση κεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών αγορών συγκριτικά με το ΑΕΠ βρίσκεται στο 90%, ενώ η ελληνική αγορά είναι μόλις στο 30%».

Απαντώντας στο ερώτημα για το αν η ελληνική αγορά θα μπορέσει – αυτή τη φορά – να «πιάσει» και να διαπεράσει το όριο των 1.000 μονάδων ο κ. Χαρατσής επισημαίνει:

«Οι 1.000 μονάδες αποτελούν μόνο ένα ψυχολογικό όριο, έχουν μόνο ψυχολογική σημειολογία για την αγορά και δεν αποτελούν ένα τεχνικό επίπεδο. Αν λοιπόν η ελληνική αγορά κάνει κίνηση να κλείσει – έστω και μερικώς, το gap συγκριτικά με τις ξένες αγορές, τότε θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται στις 1.400 ή στις 1.500 μονάδες», συμπληρώνει ο χρηματιστής.

Συνεχίζοντας ο διευθύνοντας σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή επισημαίνει πως «όλες οι διεθνείς αγορές έχουν ξεκινήσει πολύ καλά τη χρονιά, πηγαίνοντας κόντρα στην αρνητική ψυχολογία που επικρατούσε έως πρότινος και έως τα τέλη σχεδόν του 2022, εν μέσω μπαράζ αρνητικών εκθέσεων και αναλύσεων για το πως θα κινηθεί το 2023. Όμως, οι αγορές ως γνωστόν δεν εκπληρώνουν αυτό που πιστεύουν οι πολλοί, έτσι και τώρα, εκπλήσσουν θετικά».

Ο χρηματιστής ξεχωρίζει τους λόγους της καλύτερης εικόνας του Χ.Α. έναντι των ξένων, τονίζοντας πως «υπήρχαν και υπάρχουν λόγοι υπεραπόδοσης. Είναι οι ίδιοι λόγοι που οδήγησαν την ελληνική αγορά στο να βγάλει άμυνες το 2022, όταν διεθνώς καταγράφηκε πτώση. Υπάρχει μια σειρά από παράγοντες και καταλύτες που διαφοροποιούν την ελληνική αγορά όπως:

1) Η ελληνική αγορά είναι θωρακισμένη από τις μεταβολές των επιτοκίων και όλες αυτές τις αναταράξεις, καθώς είμαστε “κλειδωμένοι” με μέσο επιτόκιο δανεισμού στο 1,5% έως το 2030.

2) Η ενεργειακή κρίση δεν επηρεάζει στο βαθμό που επηρεάζει άλλες οικονομίες την Ελλάδα, γιατί είμαστε μια οικονομία που δεν βασίζεται στη βιομηχανία, αλλά στην παροχή υπηρεσιών.

3) Υπάρχουν πολύ σημαντικές εισροές ισχυρών κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, που σε μια οικονομία με το μέγεθος της ελληνικής, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

4) Οι τρεις από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες (πλην της Eurobank) διαπραγματεύονται με σοβαρό discount έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών.

5) H ελληνική οικονομία έχει μπροστά της την προοπτική της αναβάθμισης και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Αυτό έχει πρώτη και πιο άμεση αντανάκλαση στον τραπεζικό κλάδο που είναι αυτός που καθρεφτίζει τη βελτίωση των δεδομένων μιας οικονομίας, αυτός που αντανακλά το βελτιωμένο επενδυτικό προφίλ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ