Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑ“Πράσινη ενέργεια”: Οι επισημάνσεις του ΟΟΣΑ και οι νέοι στόχοι του ΕΣΕΚ

“Πράσινη ενέργεια”: Οι επισημάνσεις του ΟΟΣΑ και οι νέοι στόχοι του ΕΣΕΚ

Η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει τις επενδύσεις στις ΑΠΕ κατά τέσσερις φορές σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του που δόθηκε την περασμένη Τρίτη στη δημοσιότητα. Κι αυτό λίγες μέρες πριν την παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, όπου αναμένεται να τεθούν οι νέοι αναθεωρημένοι στόχοι για την παραγωγή “πράσινης” ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας τον περαμένον Δεκέμβριο  στο 24ο Ετήσιο Φόρουμ που διοργάνωσε το Capital Link στη Νέα Υόρκη τόνισε ότι η πράσινη μετάβαση είναι μοναδική λύση για την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης και την επίτευξη προσιτών τιμών ενέργειας.

 Εστιάζοντας στις διαρκείς μεταρρυθμίσεις που κάνει η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια στον τομέα αυτό, ο υπουργός ανέφερε ότι η Κυβέρνηση κινητοποιεί πράσινες επενδύσεις, ύψους 50 δισ. ευρώ, έως το 2030: “Επιταχύναμε την πράσινη μετάβαση, με επίπεδο ρεκόρ 2 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που θα εγκατασταθούν το 2022. Συνολικά, η δυναμικότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ξεπέρασε τα 10 GW και σχεδόν θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2030, αντιπροσωπεύοντας το 80% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η πράσινη επανάσταση θα συνοδεύεται από 7 – 8 GW αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και 2,5 GW υπεράκτιων αιολικών έως το 2030”. 

Ο ΟΟΣΑ

Όπως αναφέρεται η ελληνική οικονομία έχει μεγάλες “επιδόσεις” εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) κυρίως λόγω χρήση ορυκτών καυσίμων. Η αντικατάσταση ορυκτών καυσίμων με οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα βοηθούσαν στην επίτευξη στόχων μείωσης των εκπομπών, σημειώνεται σχετικά και τονίζεται ότι ο οικονομικός μετασχηματισμός του ενεργειακού συστήματος θα είναι κρίσιμος δεδομένου των μεγάλων αναγκών επενδύσεων και του περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου και χρηματοδότησης.

Ενδεικτικά, αναφέρεται, ότι τα πιο ενεργειακά αποδοτικά κτίρια απαιτούν σημαντικές εκ των προτέρων επενδύσεις, όπως και η μετατόπιση του μεγάλου όγκου κλάδου των μεταφορών από τις οδικές στο σιδηροδρομικό σύστημα. Έτσι σημειώνεται ότι θα μειωνόταν οι εκπομπές με παράλληλο μέτριο απαιτούμενο κόστος σε σύγκριση με το ανάλογο που απαιτείται για την αντικατάσταση αυτοκινήτων με χρήση ορυκτών καυσίμων με άλλα που έχουν εναλλακτικές λύσεις χαμηλών εκπομπών.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η Ελλάδα στοχεύει να πετύχει το στόχο για μηδενικές εκπομπές  έως το 2050. Μάλιστα σημειώνει ότι η υιοθέτηση φιλόδοξων σεναρίων για οικολογικές μεταφορές θα απαιτούσε πρόσθετη υποδομή κι επενδύσεις 0,2% του ΑΕΠ ετησίως κατά μέσο όρο μέχρι το 2050. 

Παράλληλα σημειώνει ότι η εξάρτηση σε ένα μεγάλο βαθμό της ηλεκτροπαραγωγής από το φυσικό αέριο οδηγεί σε αυξημένες τιμές επισημαίνει στην έκθεσή του, με τον Οργανισμό να επισημαίνει ότι δύσκολα οι τιμές θα υποχωρήσουν.

Όπως τονίζει η ενεργειακή κρίση επιφέρει υψηλό κόστος για τους Έλληνες καταναλωτές, αν και με τις επιδοτήσεις απομειώνεται. Σημειώνει, δε, ότι οι κρατικές ενισχύσεις στους λογαριασμούς ήταν στο  5,5% του ΑΕΠ το 2022 και προβλέπεται να μειωθούν στο 0,3% το 2023.

“Αν και η κυβέρνηση καλύπτει εν πολλοίς τις επιδοτήσεις από τα υπερκέρδη των παραγωγών και τα έσοδα από τους φόρους καυσίμων και τα δικαιώματα CO2, εξακολουθούν να απορροφούν πόρους που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε πιο μόνιμο οφέλη μέσω της ενεργειακής αποδοτικότητας. Η στροφή της κρατικής στήριξης προς την αποδοτικότητα θα μείωνε το κόστος για τον προϋπολογισμό και τα νοικοκυριά μεσοπρόθεσμα και είναι πιο βιώσιμη οικονομικά και περιβαλλοντικά” σημειώνει ο ΟΟΣΑ δίνοντας το στίγμα.

Να σημειωθεί ότι αφού ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τις υψηλότερες τιμές χονδρικής στον ηλεκτρισμό ανάμεσα στα μέλη του ΟΟΣΑ και στην Ε.Ε., θεωρεί ότι μια επιτυχημένη μετάβαση προς τις ΑΠΕ θα ρίξει εν τέλει τις τιμές.

“Αν και οι νέες ΑΠΕ είναι ολοένα και πιο ανταγωνιστικές προς τα ορυκτά καύσιμα, το συστημικό τους κόστους αυξάνεται λόγω π.χ. της διείσδυσης των μπαταριών”, καταγράφεται στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ