Μία από τις υψηλότερες επιδόσεις του τελευταίου εννεάμηνου κατέγραψε τον Δεκέμβριο του 2022 ο δείκτης οικονομικού κλίματος, ο οποίος ανήλθε στις 104,3 μονάδες, έναντι 101,4 μονάδων τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, η άνοδος αυτή συγκλίνει με τη γενικότερη ευρωπαϊκή τάση, παρά τις επιμέρους εθνικές διαφοροποιήσεις και πηγάζει από τη βελτίωση των προσδοκιών κυρίως στη Βιομηχανία και λιγότερο στις Υπηρεσίες, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανακάμπτει στα επίπεδα των αρχών του έτους. Στον αντίποδα, παρά την εορταστική περίοδο, οι προσδοκίες στο λιανικό εμπόριο επιδεινώνονται, όπως και στις ιδιωτικές κατασκευές.
Όπως αναφέρεται, οι καλές καιρικές συνθήκες έχουν καθυστερήσει την επίπτωση του ενεργειακού κόστους όσον αφορά τη θέρμανση, ενώ η γενικότερη, αν και μικρή, υποχώρηση των τιμών των ενεργειακών αγαθών διευκόλυνε μια σειρά κλάδων της οικονομίας. Οι αβεβαιότητες σχετικά με τον πληθωρισμό και στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον παραμένουν ισχυρές, όμως, φαίνεται πως έχουν ενσωματωθεί στις προσδοκίες σε μεγάλο βαθμό και σταδιακά εντός της χρονιάς αναμένεται εξασθένισή τους. Βάσει της έρευνας του ΙΟΒΕ, καθώς η χώρα εισέρχεται σε προεκλογικό περιβάλλον, μπορεί να αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση στον δείκτη κλίματος.
Τέτοια βελτίωση καταγράφεται συστηματικά σε όλες σχεδόν τις εκλογικές χρονιές, από το 1981, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις προεξοφλούν σειρά μέτρων που θα τους ευνοήσουν, πρόσκαιρα ή μετεκλογικά. Συνολικά, φαίνεται πως οι επικείμενες εκλογές ενεργοποιούν θετικές εκτιμήσεις, τουλάχιστον για τη βραχυπρόθεσμη περίοδο.
Μείωση τιμών στο ρεύμα
Στο μεταξύ, σε καθοδική τροχιά εξακολουθεί να βρίσκεται η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά στη χώρα μας καταγράφοντας σήμερα νέα μείωση στα 151,49 ευρώ/MWh.
Συγκεκριμένα, για σήμερα Τρίτη 10 Ιανουαρίου, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα σημειώνοντας πτώση κατά 19,74% σε σχέση με χθες (188,74 ευρώ/MWh), με τη χαμηλότερη στα 59,27 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 228,74 ευρώ/MWh.
Βασικός επιταχυντής της πτώσης των τιμών είναι η συνεισφορά των ΑΠΕ, που σήμερα στο ενεργειακό μίγμα μετέχουν με ποσοστό 42% (43,83% μαζί με της Κρήτης), ενώ οι εισαγωγές έχουν υποχωρήσει, μετά από αρκετές ημέρες, στη δεύτερη θέση με ποσοστό 21,89%, και ακολουθούν το φυσικό αέριο με 16,24%, ο λιγνίτης με 10,67% και τα υδροηλεκτρικά με 4,20%.
Ανεβαίνει το αέριο
Σε αντίθετη ρότα κινείται το φυσικό αέριο καθώς ο δείκτης αναφοράς κινείται στα 75 ευρώ/MWh μετά από τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες πτώσης. Παράλληλα, τα συμβόλαια Μαρτίου έκλεισαν στα 76 ευρώ/MWh και του Απριλίου στα 77 ευρώ/MWh.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις στις 5 Ιανουαρίου η τιμή του φυσικού αερίου στο TTF είχε υποχωρήσει στα 65,02 ευρώ/MWh, προσεγγίζοντας τα επίπεδα πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται ότι παράγοντες της αγοράς συνεχώς σημειώνουν ότι η αγορά όλο το έτος θα έχει νευρικότητα και έντονες αυξομειώσεις με τάση σημαντικής ανόδου το β΄ εξάμηνο.