Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΝΑΥΤΙΛΙΑΡεσιτάλ fakenews από την Τουρκία για την δράση της Ελληνικής Ακτοφυλακής στο...

Ρεσιτάλ fakenews από την Τουρκία για την δράση της Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο

ΥΝΑΝΠ : «Είναι όλα ανοησίες. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα του ΛΣ δεν περιλαμβάνει…πέτρες»  

Νέο μπαράζ fake news βρίσκεται από χθες σε εξέλιξη από την Τουρκία, μετά το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι κατά το οποίο σκάφος του Λιμενικού Σώματος το οποίο βρίσκονταν στην περιοχή εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων για να ελέγξει τρία τουρκικά αλιευτικά που ψάρευαν στην περιοχή, δέχθηκε «επίθεση» από τουρκική ακταιωρό με αποτέλεσμα το πλήρωμα του να αναγκαστεί να ρίξει προειδοποιητικές βολές στον αέρα.

Συγκεκριμένα χθες ο φιλοκυβερνητικός τουρκικός τύπος δημοσίευσε ρεπορτάζ, το οποίο μάλιστα συνοδεύονταν και από ένα βίντεο τεσσάρων δευτερολέπτων, σύμφωνα με το οποίο σκάφος του Λιμενικού Σώματος επιχείρησε να παρεμποδίσει τουρκικό αλιευτικό σκάφος εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων με το πλήρωμα του Ελληνικού σκάφους να πετά πέτρες στους τούρκους ψαράδες και στην συνέχεια να πυροβολεί στον αέρα.

https://www.iha.com.tr/video-yunan-sahil-guvenliginden-tasli-ve-silahli-taciz-247277/

Τα «ρεπορτάζ» αυτά ήρθαν να προστεθούν σε άλλα ανάλογα «ρεπορτάζ» που είχαν δει το φως της δημοσιότητας μια μέρα πριν σύμφωνα με τα οποία το περιστατικό στο Φαρμακονήσι έγινε εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων και το σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής δεν ενεπλάκη με σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, αλλά εκδιώχθηκε από αυτό γιατί παρενοχλούσε (και πάλι !) τούρκους ψαράδες.

Αν και προχθές το ΥΝΑΝΠ τήρησε σιγή ιχθύος για το περιστατικό περιοριζόμενο σε μια τυπική ανακοίνωση, δεν συνέβη το ίδιο και χθες.

Ειδικότερα αργά το απόγευμα πηγές του Υπουργείου Ναυτιλίας με σαφώς ειρωνική και περιπαικτική διάθεση απέρριψαν τα νέα τουρκικά fake news κάνοντας λόγο για «ανοησίες», προσθέτοντας ότι «το σύγχρονο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Λιμενικού Σώματος δεν περιλαμβάνει…πέτρες».

Αναλυτικότερα πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υπογράμμισαν τα εξής :

«Το συγκεκριμένο βίντεο που έχει δημοσιευθεί σε τουρκικές ιστοσελίδες δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα. Ότι δηλαδή έγινε ρίψη πετρών σε τουρκικά αλιευτικά. Όσα γράφονται είναι απλά ανοησίες και ακόμα μια προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα.

Καταρχάς δεν είχαμε κανένα τέτοιο περιστατικό στη Λέσβο πρόσφατα. Δεύτερον, το Λιμενικό Σώμα έχει τους τρόπους να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις με το σύγχρονο εξοπλιστικό πρόγραμμα του, το οποίο δεν περιλαμβάνει πέτρες στον εξοπλισμό των σκαφών του. 

Την τουρκική πλευρά την έχει ενοχλήσει τόσο η αποφασιστικότητα των πληρωμάτων των σκαφών μας στην αντιμετώπιση περιστατικών, κυρίως όμως την έχει εκνευρίσει η ψυχραιμία που επιδεικνύουν τα στελέχη μας στις όποιες προκλήσεις. 

Συνεχίζουμε να διαχειριζόμαστε όλα τα περιστατικά με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και κυρίως σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θάλασσας, παρά το γεγονός ότι καθημερινά γίνεται μια συνεχής προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από την άλλη πλευρά.  Είναι γεγονός πλέον ότι έχει στοχοποιηθεί ο καθημερινός μας αγώνας ακριβώς επειδή παράγει αποτελέσματα», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Προβληματισμένη η Αθήνα

Αυτό που παρατηρούν έμπειροι αναλυτές των Ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι πως η Τουρκία αυτή την φορά παρουσίασε ένα νέο αφήγημα σύμφωνα με το οποίο η Ελληνική ακτοφυλακή παραβιάζει τα θαλάσσια σύνορα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ωστόσο το περιστατικό στο Φαρμακονήσι σημειώθηκε δυο ναυτικά μίλια εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων, ενώ το έτερο περιστατικό που υποτίθεται ότι συνέβη χθες στη Μυτιλήνη σύμφωνα με την Τουρκία, συνέβη και αυτό εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Μάλιστα το βίντεο που συνοδεύει το νέο δήθεν περιστατικό σύμφωνα με τις πηγές του Finupnews, είναι ηλικίας μεγαλύτερης των δύο ετών.

Οι εν λόγω αναλυτές εκτιμούν ότι η Τουρκία εμφανίζεται από προχθές να μην αναγνωρίζει τα υπάρχοντα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο κρατών, διότι είναι απόλυτα πεπεισμένοι ότι οι Τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλά πως το περιστατικό στο Φαρμακονήσι σημειώθηκε εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων.

Αυτό είναι ένα νέο στοιχείο που φαίνεται ότι έχει προβληματίσει έντονα την Αθήνα τις τελευταίες ώρες εκτιμώντας ότι η Τουρκία θα επιδιώξει την επόμενη περίοδο να αυξήσει την πίεση στο Αιγαίο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ