Ποιον Απρίλιο; Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν τελειώσει οι διαδικασίες για τον προσδιορισμό του νέου κατώτατου μισθού και είτε πάμε στις κάλπες τον Απρίλιο, είτε όχι, περισσότεροι από 600.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα γνωρίζουν τι έχουν λαμβάνειν.
Ο λόγος είναι απλός: δεν υπάρχει ενδεχόμενο να συνεδριάσει υπουργικό συμβούλιο για τον ορισμό του κατώτατου μισθού, ενώ θα έχουν ήδη προκηρυχθεί εκλογές. Η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα. Άρα αυτός μας φέρνει χρονικά μέχρι το τέλος Φλεβάρη και όχι αργότερα. Οι κοινωνικοί εταίροι θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους άμεσα προκειμένου το πόρισμα του ΚΕΠΕ να φτάσει στα χέρια του υπουργού πριν το τέλος Φεβρουαρίου.
Όσον αφορά στην… ουσία, δηλαδή στο ποσοστό αύξησης, όσοι προβλέπουν ότι θα υπάρξει εντυπωσιακή αύξηση λόγω… εκλογών, μάλλον θα διαψευστούν. Οι αναλύσεις δείχνουν ότι η αγορά «σηκώνει» ένα ποσοστό της τάξεως του 6-6,5%, το οποίο διασφαλίζει το… συναισθηματικό στοιχείο (ανάκτηση των προ μνημονίων επίπεδο), χωρίς όμως να θέτει σε κίνδυνο τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Την αύξηση του κατώτατου μισθού δεν την πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός, αλλά οι εργοδότες οπότε το ζητούμενο είναι το ποσοστό που θα επιλεγεί να μην οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας.
Επίσης, επειδή ο κατώτατος μισθός είναι «σηματωρός» και για τις αυξήσεις στους υπόλοιπους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, δύσκολα θα προχωρούσε μια πιο «γενναία» μεταβολή ώστε να δημιουργήσει πληθωριστικές πιέσεις. Όλα αυτά βεβαίως, μένει να επιβεβαιωθούν στην πράξη μέσα στις επόμενες 6-7 εβδομάδες.