Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΙταλία: Quo vadis Draghi?- Γράφει ο Τ. Μαυρής

Ιταλία: Quo vadis Draghi?- Γράφει ο Τ. Μαυρής

του Τ. Μαυρή

 AJE – Association Journalistes Europèens

Οι τελευταίες εβδομάδες χαρακτηρίστηκαν από αστραπιαίες, αλλά και ριζικές αλλαγές όσον αφορά το πολιτικό τοπίο στην Ιταλία. Από την ρήξη του κυβερνητικού συνασπισμού, μιας αδιανόητης πολιτικής κίνησης από την πλευρά του Renzi, μέχρι και το τέλος των σεναρίων περί τρίτης θητείας Conte, από την Τρίτη βράδυ λοιπόν η γειτονική χώρα έφτασε να συζητά το ποιά κόμματα θα υποστηρίξουν τον επερχόμενο Mario Draghi.

Ο Mr. Whatever it Takes, ο ‘σωτήρας της Ευρώπης’, ο καταλληλότερος άνθρωπος – αυτές είναι μόνο μερικές από τις εκφράσεις που χρησιμοποιούνται για τον οικονομολόγο και πρώην πρόεδρο την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και να προσθέσουμε ότι εδώ και λίγες ημέρες, μέχρι και ‘σωτήρας του έθνους’.

Άλλωστε ο ΠτΔ κ. Mattarella είχε κάνει έκκληση για τον σχηματισμό μιας ‘μη πολιτικής κυβέρνησης υψηλών προδιαγραφών’, τεχνοκρατών, και αναμφισβήτητα ο Draghi αποτελεί μια προσωπικότητα κύρους με όλες τις ζητούμενες προδιαγραφές του προέδρου. 

Ο ερχομός του Draghi στο πολιτικό προσκήνιο δεν αποτελεί έκπληξη, αφού στο όνομά του είχε προηγηθεί μια έντονη φημολογία ήδη από τις αρχές της χρονιάς, ειδικά στο οικονομικό αλλά και πολιτικό περιβάλλον. Ο ίδιος δεν έσπευσε ποτέ σε δηλώσεις διάψευσης, και πόσο μάλλον όταν είναι ανάμεσα στις λιγοστές προσωπικότητες που δεν έχουν λογαριασμούς σε social media – κάτι εντελώς ‘ξεχωριστό’ για την εποχή μας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον Draghi προκάλεσε σεισμό στο πολιτικό προσκήνιο. Μέσα σε λίγες μέρες ο απερχόμενος πρωθυπουργός Conte δήλωσε την υποστήριξή του στο σενάριο νέας κυβέρνησης και ήδη πολλά μικρά κόμματα κεντρώων έδωσαν το πράσινο φως στην δημιουργία ενός νέου προγράμματος. Αυτή την στιγμή γίνονται πολιτικές ‘ζυμώσεις’ με τα κόμματα όλα να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, γι αυτό άλλωστε ούτε τα Ιταλικά ΜΜΕ εκφράζονται με αριθμούς και ποσοστά, αλλά μόνο βάσει κομματικών δηλώσεων.

Αν λοιπόν και το γενικότερο κλίμα φαίνεται αρκετά ευνοϊκό για τον Draghi, αυτές οι τελευταίες ημέρες αποτέλεσαν τεστ αντοχής για την Ιταλική Δεξιά. 

Το κόμμα ‘Αδέλφια της Ιταλίας’ της Meloni, το πιό ακραίο, τοποθετήθηκε κατά της νέας κυβέρνησης από την πρώτη κιόλας στιγμή, επικαλούμενη το σενάριο των εκλογών ως μοναδική δημοκρατική κίνηση. 

Η Λέγκα του Salvini δεν έχει πάρει επίσημα θέση επί του θέματος, αφού το κόμμα είναι ουσιαστικά διχασμένο ανάμεσα στα πολλά εσωτερικά ρεύματα – παρόλο που ο ίδιος ο Salvini συνεχίζει να λέει πως η κομματική απόφαση θα είναι ομόφωνη.

Το πιό ενδιαφέρον όμως είναι η τοποθέτηση του Berlusconi, ο οποίος και δήλωσε πως θα στηρίξει τον Draghi και την κυβερνητική προσπάθειά του. O 84χρονος Cavaliere, τον τελευταίο καιρό, διαμένει στην Προβηγκία, έχοντας κάποιες περιπέτειες με την υγεία του και απουσιάζει από το πολιτικό προσκήνιο εδώ και αρκετούς μήνες. Εκπλήσσοντας λοιπόν τους πάντες (ή σχεδόν), ο Berlusconi ανακοίνωσε πως θα παρευρεθεί αυτοπροσώπως στην συνάντηση με τον Draghi. Σημειωτέον ο Salvini πρόσφατα δήλωσε πως ο Berlusconi θα μπορούσε να προταθεί ως επόμενος ΠτΔ, κάτι που όλοι γνωρίζουν ότι αποτελεί την απώτερη επιθυμία του Cavaliere εδώ και πολλά χρόνια.

Αυτές οι μικρές αλλά σημαντικές κινήσεις χαράζουν μια τροχιά διάσπασης του κοινού μετώπου της Ιταλικής Δεξιάς, αλλά και γενικότερα του Ιταλικού πολιτικού χάρτη εν μέσω μιας τόσο κρίσιμης για την χώρα στιγμής, όταν μάλιστα με τις ευχές του ΠτΔ προωθείται μια ανορθόδοξη λύση όπου από τα πολιτικά κόμματα ζητείται να στηρίξουν μια μη πολιτική κυβέρνηση τεχνοκρατών.  

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ