Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSRealpolitik- Γράφει ο Αντώνης Αλαφογιώργος

Realpolitik- Γράφει ο Αντώνης Αλαφογιώργος

Κρίσιμο πεντάμηνο που αξιολογείται πολιτικά ως προτεραιότητα αδήριτης ανάγκης είναι για την κυβέρνηση η περίοδος μέχρι τον Ιούνιο. Ήδη το πλαίσιο υποβοήθησης της πραγματικής οικονομίας και οι δημοσιονομικοί σχεδιασμοί αποτελούν την καθημερινή στόχευση του οικονομικού επιτελείου και του Μεγάρου Μαξίμου.

Όπως έχει πει ο Υπουργός Οικονομικών θα υπάρξει και νέος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής, πιθανότατα η μία να αφορά μόνον στον προηγούμενο μήνα και η επόμενη να περιλαμβάνει Φεβρουάριο και Μάρτιο. Ο πλήρης σχεδιασμός επιβίωσης της οικονομίας έχει γίνει μέχρι και τον Απρίλιο, ενώ καθοριστικό ρόλο θα παίξει το εύρος των εμβολιασμών και η σταδιακή τιθάσευση της πανδημίας.

Το σχέδιο που εκπονεί η κυβέρνηση έχει στόχο ένα συνεκτικό πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας με θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Το σχέδιο θα αξιολογείται μήνα με τον μήνα και θα αναθεωρείται αναλόγως των δεδομένων. Η Αθήνα προσβλέπει την ενεργοποίηση κοινοτικών κονδυλίων ύψους 5-5,5 δις περί τον Ιούνιο, ενώ μέχρι τότε υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα να στηριχθεί η αγορά. Δεν αποκλείεται σε επόμενη σύνοδο κορυφής στο Πόρτο, να τεθούν συνολικά τα ζητήματα της κάθε χώρας-μέλους.

Οι επόμενες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου θα είναι εξαιρετικά στοχευμένες, καθώς εκτιμάται ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί η σχέση που οικοδομείται με τις αγορές και η ευχέρεια της χώρας να δανείζεται με ευκολία. Τα σενάρια γίνονται με ορίζοντα την σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας, αλλά εκπονείται και plan B, εάν η κατάσταση δεν εξελιχθεί ομαλά.

Τα περιοριστικά, λόγω κορωνοϊού, μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση θα είναι εφεξής τέτοια, ώστε να μπορεί η οικονομία να «αναπνέει» και οι εργαζόμενοι να εξακολουθούν ενισχύονται οριζόντια από τα δημόσια ταμεία. Το λιανεμπόριο, κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρέπει να επιβιώσουν με τις λιγότερο δυνατές απώλειες, λένε στην κυβέρνηση.

Επίσης, δεν διαλανθάνει της προσοχής του Μεγάρου Μαξίμου η πιθανή ανάδειξη του Μάριο Ντράγκι στην πρωθυπουργία της Ιταλίας. Θεωρείται ότι με τον super Μάριο θα υπάρξει κοινός βηματισμός, ως προς τις μορφές πιέσεων για περαιτέρω κοινοτικές ενισχύσεις, όταν κριθεί απαραίτητο. Η καλή εικόνα της Ελλάδας στον επιδημιολογικό χάρτη της Ευρώπης δίνει τη δυνατότητα στην Αθήνα να προβάλλει σθεναρά τις απόψεις της στο μεγάλο τραπέζι των συνόδων κορυφής. Η εξέλιξη της πανδημίας είναι το κλειδί.  Γι΄αυτό… fingers crossed.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ