Τα πρωταθλήματα επέστρεψαν! Οι πιο σημαντικές διοργανώσεις του ποδοσφαίρου δηλαδή. Εκτός κι αν έχουμε αποφασίσει πως το Παγκόσμιο Κύπελλο, δηλαδή μία διοργάνωση που διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια για λίγες εβδομάδες, αξίζει περισσότερα από τις Λίγκες που προσφέρουν ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου, σε καθημερινή βάση. Με όλα όσα αυτό συνεπάγεται για το ίδιο το ποδόσφαιρο.
Ο ενθουσιασμός για τη διοργάνωση του Κατάρ ξεπέρασε τα όρια κάθε προηγούμενου Μουντιάλ. Έχει εξήγηση ασφαλώς αυτή η γενικευμένη αντίδραση χαράς, διότι αφορά – και – στη δικαίωση του Μέσι! Στην παγκόσμια προσμονή ο Λίο να αποκομίσει αυτά που αξίζουν στη διαδρομή του.
Η άλλη παράμετρος μας προέκυψε από την ικανοποίηση για το “διαστημικό” θέαμα που οι ποδοσφαιριστές προσέφεραν με τις Εθνικές τους ομάδες. Κι εδώ η εξήγηση είναι προφανής. Καθώς οι πρωταγωνιστές της μπάλας δεν κουβαλούσαν το φορτίο μίας ολόκληρης σεζόν και πριν ακόμα έρθει ο Δεκέμβριος είχαν φρέσκα πόδια και μυαλά.
Η… σπαζοκεφαλιά ωστόσο αρχίζει τώρα! Καθώς οι ποδοσφαιριστές καλούνται να παρουσιάσουν το βαθμό της ετοιμότητάς τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στους στόχους των ομάδων τους, το ίδιο και καλύτερα από το σημείο στο οποίο βρίσκονταν πριν τη διακοπή του Μουντιάλ. Ανάλογα με τις πορείες που είχαν πριν τη διακοπή.
Στα ρόστερ υπάρχουν ποδοσφαιριστές που απόλαυσαν ένα μικρό break και στη συνέχεια ακολούθησαν επίσης το στάδιο της μίνι προετοιμασίας. Σε κάποιες περιπτώσεις επίσης, ομάδες έχουν στα ρόστερ και ποδοσφαιριστές που βρέθηκαν στο Κατάρ με τις Εθνικές τους.
Όπως και να ΄χει άπαντες καλούνται να επιστρέψουν στη δράση, χωρίς το περιθώριο φιλικών αγώνων, για να βρεθεί ρυθμός, όπως συμβαίνει μετά την προετοιμασία του καλοκαιριού.
Μετά τη λήξη της ενδιάμεσης διοργάνωσης του Μουντιάλ, η ανάγκη της κάθε ομάδας που ζητάει από τους ποδοσφαιριστές της να είναι έτοιμοι και αποτελεσματικοί όπως και πριν τη διακοπή, μοιάζει αδύνατη! Και θα φανεί σε όλα τα πρωταθλήματα της Ευρώπης, με τα εκτός προβλέψεων και προγράμματος αποτελέσματα που θα προκύψουν. Κι αυτά ενδιαφέρον έχουν, δεν… αρέσουν όμως στους “μεγάλους”…
Ακόμη και στο μικρό και φτωχό – σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη- ελληνικό πρωτάθλημα, οι δύο από τους τρεις γκέλαραν στο πρώτο “καλησπέρα” μετά τη διακοπή. Και μάλιστα σε αγώνες που είχαν το επάνω χέρι στο μεγαλύτερο διάστημα, όπως ο Ολυμπιακός στα Γιάννινα και ο Παναθηναϊκός στη Νεάπολη.
Είναι πολύ δύσκολο να συμφωνήσουν ξανά στο μέλλον τα μεγάλα club της Ευρώπης στη διεξαγωγή Παγκόσμιου Κυπέλλου το χειμώνα. Οκ, το παράδειγμα του Κατάρ απέφερε το καλύτερο Μουντιάλ. Όμως αυτό νοιάζει μόνο τα αφεντικά του Μουντιάλ και όχι εκείνα των ομάδων και των ευρωπαϊκών Λιγκών. Η διεξαγωγή των οποίων φέρνει τα περισσότερα χρήματα…