Για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, το 2022 φεύγει με θετικό πρόσημο όχι μόνο επειδή ο Γενικός Δείκτης κλείνει οριακά καλύτερα από τα επίπεδα που διαπραγματεύονταν στην αρχή της χρονιάς. Η μεγάλη νίκη του Χ.A. έγκειται στο γεγονός ότι κατάφερε σε μια ακόμα δύσκολη συγκυρία να διαφοροποιηθεί θετικά από τις άλλες ανεπτυγμένες αγορές του πλανήτη. Το φαινόμενο συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1990 και συνάδει με τις επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών, ειδικά μετά και την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων 9μήνου όπου ήταν εμφανή τα σημάδια βελτίωσης σε ποσοτικό και ποιοτικό επίπεδο.
Το πόσο καλύτερα επιχειρηματικά θα πάνε το 2023 οι εισηγμένες είναι το μεγάλο στοίχημα αφού η φετινή χρονιά ήδη πατάει σε μεγέθη κερδοφορίας που είναι ιστορικά υψηλά. Το 2022 ωστόσο φεύγει χωρίς να έχουν λυθεί σοβαρές εκκρεμότητες σε ότι αφορά την ενεργειακή κρίση που είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του πληθωρισμού και εν τέλει την αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
Το κόστος χρήματος επομένως θα βάλει μια ακόμα δυσκολία στο οικονομικό περιβάλλον περιορίζοντας ενδεχομένως και την δραστηριότητα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων ή αναθεωρώντας την προσδοκώμενη απόδοση ρίσκου ανεβάζοντας τις απαιτήσεις των επενδυτών. Η οικονομική ατζέντα του 2023 πρακτικά έχει δύο σκέλη για την εγχώρια επενδυτική κοινότητα:
Την περίοδο των εκλογών και την επενδυτική βαθμίδα. Το δεύτερο σκέλος προϋποθέτει ότι το πρώτο έχει κλείσει χωρίς αναταράξεις ή εκπλήξεις. Σε κάθε περίπτωση το κακό σενάριο θέλει την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και το καλό μια γρήγορη διαδικασία που δεν θα φέρει αναστάτωση ή καθυστέρηση στην οικονομία.
Δεδομένων των εισροών από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και των ενδείξεων επανάληψης της φετινής Τουριστικής ζήτησης η ανάπτυξη αναμένεται και το 2023 να έχει θετικό πρόσημο, οι τράπεζες και οι περισσότερες εταιρίες εμφανίζονται αισιόδοξες για την πορεία των μεγεθών τους ενώ όλα δείχνουν ότι φέτος θα σημειωθεί σημαντική αποκλιμάκωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ που θα προσεγγίσει τις 20 ποσοστιαίες μονάδες.
Σε ένα κλίμα πολιτικής σταθερότητας με προοπτική τετραετίας επομένως υπάρχουν επιπλέον υποστηρικτικοί λόγοι για την απόκτηση του επενδυτικού αξιόχρεου. Η αντανάκλαση αυτών των ενδεχομένων δεν θα είναι αμελητέα για την αγορά.
Αν και το χρηματιστήριο έχει χάσει σε περιεχόμενο και τζίρο από την έξοδο των εταιρειών για τους γνωστούς λόγους όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχει μια μεγάλη ευκαιρία να ξαναμπεί δυνατά στο επίκεντρο των εξελίξεων όχι μόνο σαν οικονομικός φορέας εταιρικών πράξεων (αυξήσεις κεφαλαίου, εισαγωγές εταιρειών κ.λπ.) αλλά και σαν μια από τις βασικές επενδυτικές επιλογές για τους εγχώριους επενδυτές.
Οι επιχειρήσεις έχουν αυξήσει την εξωστρέφεια τους, φαίνονται πιο ώριμες υιοθετώντας αυστηρότερους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και η μερισματική τους πολιτική φαίνεται να έχει γίνει πιο συνεπής. Το ζητούμενο για την αναζωογόνηση της Χρηματιστηριακής Αγοράς είναι η αύξηση του πεδίου ενδιαφέροντος τόσο σε επιλογές όσο και σε συμμετέχοντες. Και αυτό ίσως να είναι μια από τις εξελίξεις που θα (θέλαμε να) δούμε την επόμενη χρονιά. Εκτός από τις εκλογές και την επενδυτική βαθμίδα το 2023 μας επιφυλάσσει την ολοκλήρωση πολλών και σημαντικών επιχειρηματικών συμφωνιών αρκετών δισεκατομμυρίων.
Από τον Ιανουάριο θα γνωρίζουμε αν η ΔΕΗ κλείσει τελικώς την συμφωνία εξαγοράς της Enel Romania ενώ σε πολύ προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και η συμφωνία πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η διαδικασία του διαγωνισμού της παραχώρησης της Αττικής Οδού αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην χρονιά, ενδεχομένως και το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος να κάνει την έκπληξη και να κατευθυνθεί προς το ταμπλό του Χ.Α..
Το σημαντικό ανεκτέλεστο των 20 δισ. ευρώ στον κατασκευαστικό κλάδο έχει δημιουργήσει ζωηρή κινητικότητα σε παραδοσιακούς και μη παίκτες του χώρου, οι πράσινες επενδύσεις κερδίζουν έδαφος ενισχύοντας το ενδιαφέρον ξένων και ελληνικών κεφαλαίων, η υπόθεση πώλησης της Attica θα δώσει ένα στίγμα νέων ενδιαφερομένων για τουριστικές επενδύσεις ενώ η πληροφορική βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο με εξαγορές σε όλο το εύρος και μέγεθος των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο Τραπεζικός κλάδος τέλος μπαίνει στην νέα χρονιά με προοπτική σοβαρής κερδοφορίας, μονοψήφια κόκκινα δάνεια και υπόσχεση μερίσματος για την επόμενη χρήση. Υπάρχουν επομένως ικανοί καταλύτες να συντηρήσουν ένα ισχυρό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά και, να προσελκύσουν νέο ενδιαφέρον και να δημιουργήσουν υπερτιμήματα.
Οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες πάντα θα υπάρχουν, σε ένα παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον το απρόβλεπτο είναι πια το αναμενόμενο. Η φετινή χρονιά ωστόσο είναι η απόδειξη ότι αν υπάρχουν αποτελέσματα υπάρχει αντοχή και επιμέρους σημαντικές χρηματιστηριακές επιδόσεις. Και αυτό είναι το μάθημα του 2022 και η σημαντικότερη παρακαταθήκη για το 2023.