Η,πριν τέσσερα χρόνια, πρωταθλήτρια κόσμου Γαλλία είναι ξανά εδώ! Έτοιμη να υπερασιστεί τον τίτλο που κατέκτησε το 2018 στα γήπεδα της Ρωσίας. Καθώς προκρίθηκε στον ημιτελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου στο Κατάρ, με τη νίκη 2-1 επί της Αγγλίας. Σφραγίζοντας έτσι την παρουσία στην τελευταία τετράδα της διοργάνωσης για έβδομη φορά στην ιστορία των συμμετοχών της στα Μουντιάλ.
Στο μοναδικό ντέρμπι της Ευρώπης, στη φάση των “8”, έγινε παιχνίδι υψηλού επιπέδου, το οποίο – έτσι κι αλλιώς – έγραφε ιστορία, πριν ξεκινήσει, καθώς επρόκειτο για την πρώτη αναμέτρηση μεταξύ των δύο συγκεκριμένων ομάδων σε νοκ άουτ φάση Μουντιάλ. Τα βλέμματα των Εμπαπέ και Χάρι Κέϊν πριν από τη σέντρα αποκάλυπταν την τεράστια σημασία του παιχνιδιού, μπροστά σε 68.895 θεατές, μεταξύ των οποίων και ο Ντέϊβιντ Μπέκαμ.
Οι δύο προπονητές ξεκίνησαν χωρίς αλλαγές στις ενδεκάδες τους, σε σύγκριση με το ματς που έδωσαν στη φάση των 16. Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ εμπιστεύτηκε τους ίδιους 11 που άρχισαν απέναντι στην Σενεγάλη, ενώ ο Ντιντιέ Ντεσάμπ επέλεξε την ενδεκάδα που είχε αρχίσει απέναντι στην Πολωνία.
Κάτι που έφερε τον Εμπαπέ απένατι στο μαρκάρισμα του Γουόκερ. Ένα ραντεβού που αναμενόταν από το ξεκίνημα της διοργάνωσης. Η ενδεκάδα της Αγγλίας: Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Σο, Χέντερσον, Ράις, Μπέλιγχαμ, Σακά, Κέιν, Φόντεν και της Γαλλίας: Λορίς, Κουντέ, Βαράν, Ουπαμεκανό, Ερναντέζ, Τσουαμενί, Ραμπιό, Ντεμπελέ, Γκριεζμάν, Εμπαπέ, Ζιρού.
Ο αγώνας ξεκίνησε με προσεκτικές κινήσεις και από τις δύο πλευρές, στο 17′ ωστόσο ο Τσουαμενί εξαπέλυσε “φωτοβολίδα” έξω από τη μεγάλη περιοχή της Αγγλίας και έστειλε τη μπάλα στη γωνία του Πίκφορντ, για να βάλει μπροστά τους Γάλλους, με 1-0. Η Γαλλία ήταν πιο επικίνδυνη στο πρώτο 20λεπτο, όμως η Αγγλία από την ώρα που δέχθηκε το γκολ βελτίωσε αισθητά την ποιότητα του παιχνιδού της και κυριάρχησε με κατοχή και ευκαιρίες, με πρωταγωνιστή τον Κέϊν.
Το 1-0 ήταν το αποτέλεσμα στο “γεμάτο”από καλό ποδόσφαιρο πρώτο ημίχρονο, με μία αμφισβητούμενη φάση στο 27′, όπου μαρκάρισμα του Ουπαμεκανό στον Κέιν εξετάστηκε από το VAR εάν ήταν εντός περιοχής, χωρίς τελικά να δοθεί πέναλτι υπέρ της Αγγλίας. Ήταν φάουλ, όμως αφού θεωρήθηκε εκτός, το πρωτόκολλο του VAR δεν προβλέπει διακοπή του ματς για τον καταλογισμό φάουλ.
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε χωρίς αλλαγές. Ο Γιορίς απέκρουσε εξαιρετικά δυνατό σουτ του Μπέλινγκαμ στο 47′, με το γάλλο τερματοφύλακα να δίνει συνέχεια στην καλή του εικόνα από το πρώτο 45λεπτο, στο διάστημα του οποίου είχε σταματήσει αρκετές φορές προσπάθειες του συμπαίκτη του στην Τότεναμ Κέϊν.
Οι δύο τους αναμετρήθηκαν όσο πιο άμεσα μπορεί να γίνει στο ποδόσφαιρο, δηλαδή από το σημείο του πέναλτι, το οποίο σωστά καταλογίστηκε, στο αντικανονικό μαρκάρισμα του Τσουαμενί στον Σάκα. Ο Κέίν ευστόχησε στην εκτέλεση και έγραψε το 1-1 στο 54′, με την Αγγλία να αποκομίζει το όφελος που δικαιούταν, στο διάστημα της υπεροχής της. Καθώς η Γαλλία επέλεξε να ρίξει ταχύτητα από νωρίς, μετά το δικό της γκολ στο πρώτο ημίχρονο. Αυτό ήταν ένα ιστορικό γκολ για τον Κέιν, που έφτασε τα 53 σε 80 ματς με τη φανέλα της Εθνικής Αγγλίας και έπιασε στην πρώτη θέση τον Γουέϊν Ρούνεϊ.
Κι ενώ το 70λεπτο έμενε πίσω, κανείς εκ των δύο προπονητών δεν άλλαζε τα “πιόνια” στη σκακιέρα, σε παιχνίδι-αποθέωση της τακτικής, με τους παίκτες να παίζουν διψασμένα, χωρίς ίχνος κόπωσης. Η καλή στιγμή βγήκε στη συνέχεια από στημένη εκτέλεση φάουλ, από τον Χέντερσον και κεφαλιά του Μαγκουάϊρ, που ακούμπησε ελάχιστα το δοκάρι.
Μετρώντας αντίστροφα για τα 90 λεπτά μετά το 70′, οι ευκαιρίες ελαχιστοποιήθηκαν και οι εκατέρωθεν κινήσεις γίνονταν πολύ προσεκτικά. Οι άγγλοι συνέχιζαν να κρατούν τη μπαγκέτα του ρυθμού, με τους γάλλους να περιμένουν προτιμώντας να απειλείσουν με αντεπίθεση. Στο 77′ η προβολή του Ζιρού από το σημείο του πέναλτι, σταματήθηκε από μία μεγάλη απόκρουση του Πίκφορντ. Όμως ένα λεπτό αργότερα ο Γκριεζμάν έβγαλε σέντρα και ο Ολιβιέ Ζιρού με κεφαλιά σκόραρε για το 2-1, στο 78′. Τότε έγιναν και οι πρώτες αλλαγές από τους πάγκους, με τους Στέρλιγνκ και Μάουντ να περνούν στο ματς για την Αγγλία και τον Κομάν για τη Γαλλία.
Πριν σταματήσουν οι πανηγυρισμοί, οι άγγλοι ζήτησαν πέναλτι και σωστά το πήραν στο 83′ μετά από εξέταση στο VAR, καθώς ο Ερναντέζ ανέτρεψε τον Μάουντ. Η δεύτερη φορά που ο Κέίν βρέθηκε απέναντι στον Γιορίς, λύγισε ψυχολογικά τον αρχηγό της Αγγλίας, που αστόχησε καθώς εκτέλεσε επάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Αμέσως ο Ράσφορντ πέρασε ως αλλαγή, για την ύστατη προσπάθεια, μετά το χαμένο πέναλτι. Οι άγγλοι δεν έχασαν ποτέ το ρυθμό, με τον Μάουντ να απειλεί από μακριά με άστοχο σουτ, τη Γαλλία πάντως να κερδίζει χρόνο έχοντας το προβάδισμα.
Στον απολογισμό του μεγάλου αγώνα, η Γαλλία σκόραρε σε δύο στιγμές εξαιρετικής ποιότητας και η Αγγλία δεν άντεξε την πίεση των δύο πέναλτι για να σταθεί όρθια. Αυτή ήταν η έβδομη φορά που η Αγγλά αποκλείσθηκε στη φάση των προημιτελικών.
Στον ημιτελικό την Τετάρτη (14/12) η Γαλλία θα αντιμετωπίσει το Μαρόκο.