Αύριο, η Eurostat ανακοινώνει τα προκαταρκτικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Νοέμβριο. Εκτός από την πορεία του ευρωπαϊκού δείκτη που μας ενδιαφέρει, καθώς βάσει αυτής θα εξαρτηθεί η επόμενη κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έντονο ενδιαφέρον υπάρχει και για την εξέλιξη του μεγέθους εδώ στην Ελλάδα.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να κινηθούμε και χαμηλότερα τον Νοέμβριο συγκριτικά με τον Οκτώβριο και οι ενδείξεις αυτές προέρχονται κυρίως από το… μέτωπο των καυσίμων και της ενέργειας. Παράδοξο να ποντάρουμε σε αυτό που μας… βασανίζει, αλλά αυτό ισχύει. Δεδομένου ότι κλείνουμε έναν χρόνο απίστευτης ακρίβειας στην ενέργεια, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο συγκεκριμένο μέτωπο.
Το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται πλέον στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα. Το ηλεκτρικό ρεύμα επίσης πλησιάζει τις περυσινές τιμές (αν και τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται μεγάλη άνοδος), ενώ τα καύσιμα, παρά την αποκλιμάκωση των τελευταίων ημερών, εξακολουθούν να είναι ακριβότερα από πέρυσι με την απόσταση όμως να μειώνεται.
Από πού προκύπτει ο προβληματισμός; Μα φυσικά από το μέτωπο των τροφίμων. Παρά την είσοδο του καλαθιού του νοικοκυριού, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι έχουν αποκλιμακωθεί οι τιμές στο συγκεκριμένο μέτωπο το οποίο ενδιαφέρει αφενός λόγω της καθολικότητας του είδους (και κατά τη συνέπεια της μεγάλης στάθμισης στον δείκτη τιμών καταναλωτή) και αφετέρου λόγω του ιδιαίτερου χαρακτηριστικού να πλήττονται περισσότερο οι έχοντες τα χαμηλότερα εισοδήματα.
Αν ο δείκτης τιμών των τροφίμων συγκρατηθεί στο επίπεδο του 14-15%, τότε ενδεχομένως και ο συνολικός πληθωρισμός για τον Νοέμβριο να πέσει κάτω από το 9%. Θα είναι μια καλή ένδειξη αν και η εικόνα για το σύνολο της χρονιάς δεν θα αλλάξει: ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κοντά στο 10%.