Ξεκινά το Πρόγραμμα της Εθελούσιας Εξόδου για εργαζόμενους στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από 1 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 19 Φεβρουαρίου 2021.
Το Πρόγραμμα Εθελούσιας Εξόδου, που εγκρίθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, αποτελεί κομβικό σημείο για την επίτευξη των στόχων του μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ και έχει στόχο την αποχώρηση 2000 εργαζομένων ενώ “αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα που έχουν επιχειρηθεί σε δημόσια επιχείρηση τα τελευταία χρόνια”.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της διοίκησης, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα, το οποίο έχει απολύτως εθελοντικό χαρακτήρα, έχουν όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει το 41ο έτος ηλικίας τους και έχουν προϋπηρεσία τουλάχιστον 15 ετών.
Το Πρόγραμμα Εθελουσίας Εξόδου προβλέπει σημαντικές πρόνοιες για τους εργαζόμενους που θα αποχωρήσουν. Συγκεκριμένα, προβλέπει εφάπαξ καταβολή 24 έως και 45 μισθών ανάλογα με την ηλικία και τα έτη προϋπηρεσίας κάθε εργαζόμενου, καταβολή ενός επιπλέον μισθού για κάθε ανήλικο τέκνο και τέλος, επέκταση για 2 έτη της πρόσθετης Ασφάλισης Ζωής και Υγειονομικής περίθαλψης μέσω του ΤΕΑ ΕΛΤΑ. Ειδική πρόβλεψη επίσης γίνεται για τους εργαζόμενους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Τέλος, συμπεριλαμβάνει ειδική πρόβλεψη για εργαζόμενους με τέκνα ΑΜΕΑ ανεξαρτήτως ηλικίας, στους οποίους θα καταβάλλονται επιπλέον πέντε μισθοί.
“Τα ΕΛΤΑ βρίσκονται σε διαδικασία ευρύτατου μετασχηματισμού με σκοπό την ανάσχεση της αρνητικής πορείας στην οποία περιήλθε η εταιρία ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας μείωσης του παραδοσιακού επιστολικού ταχυδρομείου και του αυξημένου κόστους εξυπηρέτησης, με στόχο να γίνει σε πολύ σύντομο διάστημα ανεξάρτητη, επιχειρηματικά ευέλικτη, οικονομικά βιώσιμη και επιχειρησιακά ανταγωνιστική” επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Το ολοκληρωμένο σχέδιο μετασχηματισμού -μέρος του οποίου αποτελεί το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου- “έχει εκπονηθεί με στόχο την εκτεταμένη ανασυγκρότηση της εταιρίας, μέσα από: εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους, αναδιάρθρωση της οργανωτικής δομής, ψηφιακό μετασχηματισμό με την αναβάθμιση συστημάτων και των υπηρεσιών για τους πολίτες, ανάπτυξη νέας πολιτικής προμηθειών και βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού”.
“Με την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού, καταλήγει η ανακοίνωση, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, προχωρούν δυναμικά στη μετεξέλιξή τους σε ένα σύγχρονο όμιλο, κερδοφόρο και ικανό να πρωταγωνιστήσει ξανά στην έντονα ανταγωνιστική αγορά ταχυδρομικών υπηρεσιών, παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πελάτες του και διαφυλάττοντας παράλληλα τον κοινωνικό του ρόλο ως φορέας της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας εξυπηρετώντας κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας”.